The Legacy of Music
The Dutch

The Dutch

The Dutch is een Nederlandse newwavepopgroep, ontstaan in 1980 nadat de bandleden van Special Thanx besloten om andere muziek te gaan maken. De leden van de groep zijn Hans Croon (zang, gitaar, saxofoon), Bert Croon (zang, toetsenist), Jan de Kruijf (bas) en Klaas Jonkmans (drums). In 1984 en 1985 speelden ook Klaas ten Holt, Joep Bruinjé, Frank Ketelaar en Frans Heessels gitaar. In 1986 ging de band uit elkaar. De leden zagen elkaar terug in Siobhan, waarin ook zangeres Petra Lugtenburg en gitarist Frans Heessels speelden.

In 2014 kwamen de leden van The Dutch weer bij elkaar. In september van dat jaar bracht platenmaatschappij Sony de albums This is Welfare en Under the Surface uit via onlinekanalen en gaf de band een optreden in Paradiso.

Op 15 oktober 2016 werd de eerste single ‘Fine Shields We Are’ van het album ‘Four’ uitgebracht, op 9 november 2016 gevolgd door de tweede single ‘Bye, Ministry Man’. Op 15 november 2016 verscheen het album Four.

In 2018 sloeg de band een brug naar de beeldende kunst. Op het mini-album Werkman werd het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg bezongen. De videoclip van de single So Long H.N. Werkman werd opgenomen in tentoonstellingen in het Groninger Museum en het Staatliches Museum in het Duitse Schwerin.

Reacties
Het verhaal van de Nederlandse new wave band The Dutch

Het verhaal van de Nederlandse new wave band The Dutch

The Dutch is terug. De voormalige new waveband, bekend van de Top 40 single This Is Welfare (1983), kwam in 2014 met re-releases van de platen This Is Welfare en Under The Surface. Er volgde een reünieshow en onlangs verscheen er een heus nieuw studioalbum, genaamd Four. Ook zal er binnenkort video- en bonusmateriaal uit de glorietijd verschijnen, waaronder een optreden bij Nederland Muziekland. Tijd om bij te praten met zanger, gitarist en songwriter Hans Croon.

Lees