The Legacy of Music
Record Store Day releases – De pareltjes in de platenbakken

Record Store Day releases – De pareltjes in de platenbakken

13, April 2019

Vandaag vindt in Nederland voor de tiende keer Record Store Day plaats. Het is het jaarlijks terugkerende feestje voor de onafhankelijke platenzaak, waarbij het als altijd draait om de gratis optredende artiesten (‘instores’) en het aanbod van bijzondere, gelimiteerde releases. Ook dit jaar is het aanbod van bijzondere lp’s, singles en – jazeker!- cassettes weer overweldigend. Vandaar een handzaam lijstje met aanraders.


Record Store Day releases – De pareltjes in de platenbakken

Prince – The Versace Experience: Prelude 2 Gold (Cassette)

De gelukkigen die in 1995 de modeshow van Versace tijdens de Paris Fashion Week bijwoonden, kregen een cassette in de handen gedrukt: The Versace Experience: Prelude 2 Gold. Zoals de titel al aangaf, bevatte het songs die later zouden verschijnen op het reguliere Prince-album The Gold Experience. Naast deze tien nummers bevatte het vijf tracks die op andere projecten van Prince het daglicht zouden zien. Wat deze promo-cassette zo bijzonder maakte, was dat het allemaal unieke mixen en/of edits betrof, vergeleken met de versies die later officieel zouden verschijnen. Juist dit zorgde ervoor dat de tape in razend tempo uitgroeide tot een van de meest gezochte Prince-collector’s items. Exemplaren zijn voor Versace-waardige bedragen als 3500 euro van eigenaar gewisseld. Goed dus dat er met deze replica een beduidend betaalbaarder alternatief is.

Bob Dylan – Blood On The Tracks (LP)

Het 15e album van Bob Dylan kwam tot stand in een periode dat het stormde in zijn privéleven. Een relatie met de werkneemster van zijn platenmaatschappij zou uiteindelijk het lot van zijn huwelijk met zijn vrouw Sara bezegelen. Turbulentie die luid doorklonk in de nummers die hij in september 1974 in de A&R Recording Studio in New York vastlegde. De zanger liet een testpersing van het beoogde album Blood On The Tracks aan zijn broer David Zimmerman horen, die het album wel erg duister vond klinken. Hij wist Bob Dylan ervan te overtuigen in elk geval een deel van de nummers opnieuw op te nemen, wat in eind december in een studio in Minneapolis gebeurde: vijf songs werden in een nieuw jasje gehesen. De versie van het album zoals wij die kennen, lag in januari 1975 in de winkel. De gesneuvelde nummers verschenen in de loop van de jaren op compilaties; ze zijn ook allemaal present op de vorig jaar verschenen box More Blood, More Tracks. Voor wie echt wil horen hoe Bob Dylan zijn Blood On The Tracks oorspronkelijk bedoeld had, is er een mooie replica van de testpersing.

Elvis Presley – The International Hotel, Las Vegas, Nevada, August 23, 1969 (2LP)

Het is achteraf nauwelijks voor te stellen: de zanger die in de jaren vijftig tijdens zijn optredens het publiek tot een kookpunt wist te brengen, zette in het daaropvolgende decennium nauwelijks een voet op het podium. Op aandringen van zijn manager ‘Colonel’ Parker toonde hij zich vooral via bioscoopfilms aan zijn publiek. De legendarische NBC ‘1968 Comeback Special’ maakte de oude honger naar het optreden weer in hem wakker en op 31 juli 1969 begon hij aan een arrangement in het International Hotel in Las Vegas, Nevada. Het was een succes. De shows waren ruim van tevoren uitverkocht, terwijl de recensies repten van een ware wederopstanding. Een uitstekende impressie daarvan biedt deze registratie van de dinershow op 23 augustus 1969. Terwijl het publiek zich laaft aan de ongetwijfeld copieuze maaltijd, bijt The King zich vast in songs als All Shook Up, Baby What You Want Me To Do, In The Getto en Suspicious Minds. Opnamen die nu pas voor het eerst verschijnen.

Sly and the Family Stone – Woodstock Sunday August 17, 1969 (2LP)

Volgens zij die erbij waren en zich niet helemaal van de wereld geblowd hadden, zorgden Sly and the Family Stone met hun opwindende mix van rock, psychedelica en soul voor een van de hoogtepunten van het Woodstock festival. Een indruk die bevestigd werd door de bijdrage op de soundtrack die later verscheen. Het was echter maar een deel van het optreden. Uitgesmeerd over drie LP-kanten is er nu het complete optredens, dus inclusief M’Lady, You Can Make It If You Try, Stand! en andere nummers waarvoor eerder geen plaats was. Voor het eerst uit op vinyl.

Van Dik Hout – Van Dik Hout (2LP)

Dankzij het titelloze debuut en de daar van afkomstige single Stil In My brak Van Dik Hout precies een kwarteeuw geleden door naar het grote publiek. Het album verscheen echter in een periode dat vinyl nauwelijks meer verkocht, dus lag het alleen als CD in de winkel. Ter gelegenheid van het jubileum is er dan eindelijk de LP-versie, op twee plakken blauw vinyl, voorzien van bonustracks.

Jeff Buckley – In Transition (LP)

Vanwege het 25-jarige jubileum van het album Grace verschijnt een LP met daarop zeven songs die Jeff Buckley opnam, kort nadat hij bij platenmaatschappij Columbia getekend had. Het bevat o.a. een aantal vroege versies van songs die later hun definitieve vorm zouden krijgen op zijn officiële debuut, zoals Mojo Pin, Unforgiven aka Last Goodbye en Hallelujah. De oplagewereldwijd: 3000 stuks.

Janis Joplin – Woodstock Sunday August 17, 1969

Wat een verschil een paar jaar kan maken. In de zomer van 1967 was Janis Joplin de koningin van het Monterey Pop Festival en de beelden die filmmaker D.A Pennebaker van haar zou schieten, zouden iconisch worden. Twee jaar later was Janis Joplin een zangeres die worstelde met drank, drugs en zichzelf. Ze verkeerde dus al niet in topvorm toen de op de festivalweide van Woodstock aankwam. Een urenlange vertraging vormde een nieuwe aanslag op haar gemoed. De zangeres was zo ontevreden over haar performance, dat ze de beelden en de muziek niet ter beschikking stelde voor de film en de soundtrack van Woodstock. In de loop van de jaren groeide er desondanks waardering voor het optreden. The Who-gitarist Pete Townshend, die de show vanuit de coulissen bekeek, zei het ’t best: ‘zelfs op een mindere avond was Janis Joplin nog geweldig.’ Al eerder uit op cd, nu voor het eerst beschikbaar op vinyl.

Pink Floyd – A Saucerful Of Secrets (LP)

Toen in de zomer van 1968 dit tweede album van Pink Floyd uitkwam, was stereo al de norm aan het worden. Het aantal mono-persingen van het album was dan ook bescheiden en kort leverbaar. In de loop van de jaren groeide het uit tot een kostbaar collector’s item, net als de mono-versie van het debuut The Piper At The Gates Of Dawn. Ter gelegenheid van Record Store Day verscheen daar vorig jaar al een mooie heruitgave van, dit jaar is het dus de beurt aan het A Saucerful Of Secrets.

Prefab Sprout – Steve McQueen Acoustic (LP)

Steve McQueen, de tweede plaat van de Britse band Prefab Sprout, geldt als een van de beste albums die de jaren tachtig heeft voortgebracht. Het verscheen in 1985. In 2006 nam zanger Paddy McAloon een nieuwe versie van het album op, waarbij hij zich hoofdzakelijk beperkte tot de akoestische gitaar. Een sobere instrumentatie die de nummers nog meer zeggingskracht bezorgt. De nieuwe versie werd al eens als een bonus aan een heruitgave van Steve McQueen toegevoegd, nu is er voor het eerste een uitgave op vinyl.

Pearl Jam – Live At Easy Street (LP)

De heren van Pearl Jam zijn de ambassadeurs van Record Store Day in Amerika. De band kwam dan ook voor de dag met een heel toepasselijke release. De registratie van (een deel) van een verrassingsoptreden dat de band in 2005 gaf in de platenzaak Easy Street Records in Seattle. Het verscheen in 2006 op CD; alleen verkrijgbaar in een onafhankelijke platenzaken. Ter gelegenheid van Record Store Day is er nu ook een versie op LP, in een oplage van 6000 exemplaren wereldwijd.

Jeff Wayne – Pianos, Strings and Some Other Things (12” EP)

Het 40-jarige jubileum van het conceptalbum War Of The Worlds inspireerde de schepper van het epos om vier daarvan afkomstige nummers opnieuw te bewerken. Hij keerde daarvoor terug naar de essentie van de het thema, waarvoor hij compleet nieuwe arrangementen schreef. Voor de instrumentatie koos hij voor piano, andere toetseninstrumenten en strijkers – vandaar de titel. Een mooie aanvuller op de klassieke dubbelaar, uit op 12”vinyl, in een genummerde versie.

Golden Earring – Moontan (LP)

Zeker internationaal gezien het meest succesvolle rockalbum dat ooit in Nederland gemaakt is. De van Moontan afkomstige single Radar Love leverde de Haagse band Golden Earring een wereldwijde doorbraak op. Het nummer komt nog altijd dagelijks voorbij op Amerikaanse classic rock stations. Voor wie het album nog mist in de collectie is er nu een speciale uitgave op turquoise vinyl, in een oplage van 2500 exemplaren.

Reacties