The Legacy of Music
Lou Reed: 10 verbazingwekkende wetenswaardigheden

Lou Reed: 10 verbazingwekkende wetenswaardigheden

2, March 2019


Lou Reed: 10 verbazingwekkende wetenswaardigheden

 1. De Reed Look-a-Like
  Als Reed geen zin had om interviews te doen, stuurde hij zijn look-a-like, een roadie van de band. Veel journalisten viel het niet eens op dat ze met een nep Lou Reed aan het praten waren.

 1. Boycot
  De tekst: “But she never lost her head / Even when she was giving head” van de klassieker Walk On The Wild Side werd niet geboycot door de immer preutse BBC. De mensen van de BBC die moesten censureren wisten namelijk niet wat “giving head” betekende.

 1. Kill Your Sons
  De ouders van Reed probeerden hem ‘te genezen’ van zijn homo-sexuele tendensen met electroshock therapie. Reed schreef erover in het nummer Kill Your Sons…(op LP Sally Can’t Dance 1974)

 1. Typist
  Nadat Reed uit Velvet Underground was gestapt, kreeg hij een baan op zijn vader’s accountant kantoor. Een jaar lang verdiende hij $ 40,- per week als typist voordat hij tekende op het label RCA als solo-artiest.

 1. Temperament
  In 1979 brak er een gevecht uit aan een tafel in een restaurant tussen Lou Reed en David Bowie. Reed werd woest toen Bowie hem adviseerde eens normaal te gaan doen. Reed schreeuwde Bowie toe: “Don’t you EVER say that to me! Don’t you EVER fucking say that to ME!”
Lou Reed: 10 verbazingwekkende wetenswaardigheden

 1. Zonnebril
  Lou Reed verklaarde, over het dragen van een zonnebril op het podium, dat hij dat deed omdat hij de aanblik van het publiek niet kon uitstaan…

 1. Hoax
  In 2001 melden verschillende radio stations dat Lou Reed was overleden. Het bericht vermelde dat Reed dood in zijn appartement was aangetroffen na een overdosis van de pijnstiller Demerol. Het bleek te gaan om een ‘hoax’. Iemand die zich uitgaf als redacteur bij Reuters stuurde een email rond met de informatie. De media nam het in bepaalde gevallen klakkeloos over.

 1. New Look
  Rond de release van Sally Can’t Dance(1974) had Reed zich een nieuwe look aangemeten: blond haar, leren jackie, en gelakte nagels. Naast Bowie was Reed waarschijnlijk even ‘the coolest human being’…
Lou Reed: 10 verbazingwekkende wetenswaardigheden

9. Media

Reed was nooit makkelijk om te interviewen en notoir nukkig tijdens interviews. Hij speelde voortdurend met verslaggevers die vroegen naar zijn levensstijl, drugsgebruik, seksualiteit, relaties en muziek.

Nadat Reed zijn haar bruin had geverfd na het een tijd blond te hebben gehad, vroeg een journalist of hij gelukkiger was als brunette. Reed antwoordde: ‘Ben jij gelukkiger als klootzak?’


 1. Rock ‘n Roll

Geërgerd over het moeten werken op eerste kerstdag, besloot The Velvet Underground om zichzelf te laten ontslaan twee dagen nadat Andy Warhol hen voor het eerst zag. De manager van Café Bizarre (een club in Greenwich Village waar de band een residentie had) vertelde hij ze dat als ze nog een keer  ‘The Black Angel’s Death’ zouden speelden, ze zouden worden ontslagen. En zo geschiedde.


Reacties