The Legacy of Music
Frits Spits

Frits Spits

19, January 2019

Vandaag viert Frits Spits (echte naam: Frits Ritmeester) zijn 71e verjaardag. De sympathieke Radiomaker en presentator verblijde generaties met nieuwe muziek in zijn programma De Avondspits. Vanaf half jaren 90 presenteerde hij Tijd Voor Twee en De Strepen van Spits voor de KRO. Vanaf 2014 besloot Spits geen muziekprogramma’s meer te doen. Tegenwoordig is hij te beluisteren op Radio 1 met De Taalstaat.

 

Frits Spits

 

In 1973 werd hij ontdekt door Vara DJ Felix Meurders. Spits presenteerde een aantal programma’s en was invaller bij NOS Langs De Lijn. In mei 1978 startte Spits De Avondspits. Zijn eerste plaat was Substitute van The Who. Hij zag zich als vervanger van Joost den Draaijer.
Spits begon de uitzending steevast met de begroeting “Vrienden van de Avondspits” en een actuele one-liner die te maken had met het nieuws van de dag.

 

 

Zes dagen per week was De Avondspits tussen 18:04 en 19:00 uur te beluisteren. In de begintijd begon het om 18.10 uur omdat na het nieuws eerst het dagelijkse programma de Vacaturebank werd uitgezonden met een opsomming van beschikbare vacatures. Als begintune werd het nummer Central Park van Les Dudek (uit 1976) gebruikt.
Bekende onderdelen van de Avondspits waren “De Steunplaat”, Kruip in de Huid van…”, De Dag die je niet Vergeten Mag” en de “Poplimerick”.

 

Frits Spits

 

17 jaar lang zou Spits het presenteren. Hij deed dat eerst van 1978 tot 1988. Het programma verdween tijdelijk van de zender en werd vervangen door het programma Driespoor, gepresenteerd door Jeanne Kooijmans. Maar op maandag 2 april 1990 maakte Spits zijn rentree met de herlancering van de Avondspits. Hij begon die avond met de woorden: “vrienden van De Avondspits: ben blij dat ik terug ben”. De tweede periode duurde tot eind februari 1995. Tom Blomberg nam daarna de presentatie van het uur tijdelijk over. Daarna werd De Avondspits definitief opgevolgd door het programma Kort en Klijn gepresenteerd door Cornee Klijn. Een tijdperk was voorgoed afgesloten.

 

 

Reacties