The Legacy of Music
50 videoclips uit de jaren 70

50 videoclips uit de jaren 70

12, December 2018

De komst van MTV op 1 augustus 1981 wordt nog steeds gezien als de geboorte van het muziekvideo tijdperk. Maar het idee om populaire muziek te koppelen aan bewegend beeld was niets nieuw.

De opkomst van de televisie in de jaren 50 maakte van popmuziek al snel een multimedia vorm. In TV programma’s zoals bijvoorbeeld The Ed Sullivan Show, Soul Train en American Bandstand ontwikkelden muzikanten een visuele stijl.
De zogenaamde muziekvideo kent zijn oorsprong in eenvoudige korte films die gemaakt werden ter promotie. Voor het nummer Paperback Writer schoten The Beatles een filmpje die ze stuurden naar Ed Sullivan. In de loop van die jaren begonnen meer muzikanten zich voor het medium te interesseren en steeds vaker verschenen er zogenaamde promotie-filmpjes. In de jaren zeventig ontstond bijna vanzelfsprekend de behoefte om de clips te kunnen laten zien. TV stations programmeerde deze tussen programma’s door en in discotheken werden ze op schermen vertoond. In het Engelse Top of The Pops en de Nederlandse afgeleide Top Pop werden deze ook getoond mits beschikbaar. In Australie verschenen half  jaren 70 de eerste clip programma’s.

We selecteerden er 50 op jaartal!

 

0 videoclips uit de jaren 70" width="1200" height="628" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/09/video70.jpg 1200w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/09/video70-300x157.jpg 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/09/video70-768x402.jpg 768w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/09/video70-1024x536.jpg 1024w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/09/video70-600x314.jpg 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

 

 

 

John Lennon – Imagine (1971)

 

Lennon en Ono maakten ter promotie van het album Imagine een 81 minuten durende rockumentary opgenomen in Engeland en in New York. De rockumentary begint met een scene waarin Lennon en Ono lopend de studio van hun landgoed Berkshire in Engeland binnen wandelen terwijl het piano intro van Imagine klinkt.

 

 

 

 

David Bowie – Life On Mars (1971)

 

Het promotiefilmpje werd backstage geschoten door fotograaf Mick Rock in de rock tempel van Earl’s Court op de middag voor het Ziggy Stardust concert dat zou uitmonden in rellen.
We kunnen discussieren over wat Bowie’s beste clips waren want we hadden ook makkelijk kunnen kiezen voor Heroes of Boys Keep Swinging. Maar deze is gezien het jaar waarin het werd opgenomen zijn tijd ver vooruit.

 

 

 

 

Joni Mitchell – Big Yellow Taxi (1971)

 

Deze werd geproduceerd door animator John Wilson. Wilson animeerde deze voor de Sonny & Cher Comedy Hour. De show liep van 1971 tot 1974. De clip is een eigen interpretatie van het liedje door Wilson maar Big Yellow Taxi werd daar niet minder populair van.

 

 

 

 

Alice Cooper – Elected (1972)

 

Een van de eerste MTV-achtige clips werd dus al in 1972 geschoten.

 

 

 

 

Hall & Oates – She’s Gone (1973)

 

Hall & Oates werden gevraagd om het nummer te playbacken tijdens een TV show. Dat zagen de heren niet zitten en in plaats daarvan sleepten ze hun eigen meubels naar een TV studio in Philadelphia waar ze de clip opnamen. Het werd echter nooit uitgezonden. (Oates beweert dat hij deze versie op Youtube heeft gezet). Darryl Hall’s vriendin Sara Allen (van het liedje: “Sara Smile”) loopt af en toe door het beeld en dat doet ook de road manager van de band. Let ook even op Hall die van veraf op Bowie lijkt en Oates die zijn gitaar bespeelt met pinguin vinnen of zoiets. Het was 1973 hè…

 

 

 

 

Rolling Stones – Angie (1973)

 

Er werden maar liefst 2 video’s voor dit nummer geschoten. Allebei in dezelfde studio maar met een verschillende camera standpunt. En de heren hebben zich voor de gelegenheid een keer omgekleed.

 

 

 

 

 

Pink Floyd – Money (1973)

 

Beelden over verschillende manieren van gelden maken en uitgeven. En de video toont hoe Dark Side Of The Moon geperst werd…

 

 

 

 

Brian Eno – China My China (1974)

 

Zowel de muziek als de video was één groot experiment. Het nummer werd geen hit…

 

 

 

 

The Sparks – This Town Ain’t Big Enough For the Both Of Us (1974)

 

Glam-rock op zijn best…

 

 

 

 

Cher – Dark Lady (1974)

 

De in-de-studio-optredende-ster-video; als het liedje dan ook nog goed zou zijn….

 

 

 

 

Roger Glover – Love Is All (1975)

 

Alleen in de Benelux een hit. Een geweldige tekenfilm-animatie waarbij een kikker een groep dieren vermaakt die bijeen zijn gekomen voor een feestje…

 

 

 

 

Queen – Bohemian Rhapsody (1975)

 

Geïnspireerd op de hoes van Queen II en tot stand gekomen omdat de band het haatte om te playbacken…

 

 

 

 

Bryan Ferry – You Go To My Head (1975)

 

Pop en Jazz standard. In beeld gebracht door Ferry waarbij het cliche niet geschuwd werd…

 

 

 

 

Elton John & Kiki Dee – Don’t Go Breaking My Heart (1976)

 

De in-de-studio-opname-video. Grote hit. Van Kike Dee na het succes weinig meer vernomen…

 

 

 

 

Dr. Buzzard’s Original Savannah Band – Cherchez La Femme (1976)

 

Gefilmd in een studio in een nachtclub setting. Die setting voerde men destijds regelmatig uit in de clubs en disco’s. Leden van Dr. Buzzard richtten later Kid Creole & The Coconuts op.

 

 

 

 

George Harrison – This Song (1976)

 

Harrison schreef het liedje naar aanleiding van beschuldigingen en een rechtszaak over het nummer My Sweet Lord. Harrison zou het hebben gekopieerd van He’s So Fine van The Chiffons. De video is een humoristisch verslag hiervan met drummer Jim Keltner, Ronnie Wood en Harrison zelf in de hoofdrol.

 

 

 

 

Bee Gees – Stayin’ Alive (1977)

 

Opgenomen in de MGM studio’s op dezelfde plek waar de (geflopte) film Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band werd opgenomen. Eerder waren al 3 video’s geschoten (Staying Alive, How Deep Is Your Love en Night Fever) die de film Saturday Night Fever moest promoten maar omdat Barry Gibb zijn baard er af had gehaald werden deze afgekeurd. Toen Barry zijn baard terug had laten groeien werden de video’s opnieuw geschoten.

 

 

 

 

Kraftwerk – The Robots (1977)

 

De pioniers van de elektronische muziek deden zich in de clip voor als Robots. Ze deden ons vooral denken aan de Thunderbirds. Kijkje in de toekomst vanuit een jaren zeventig perspectief.
De rode shirts en zwarte stropdassen worden nog steeds in een adem genoemd met de groep.

 

 

 

 

Wings – Mull Of Kintyre (1977)

2 versies, een studio versie en een buiten versie. Macca’s ode aan het Schotse schiereilandje Kintyre, compleet met doedelzakken, kampvuur en akoustische gitaar. Deze kersthit was niet weg te slaan uit de Top 40. Het was de eerste single in Groot-Britannië die meer dan 2 miljoen keer verkocht. Een record dat 7 jaar later werd gebroken door de kerstsingle van Band Aid.

 

 

 

 

The Alan Parsons Project – I Wouldn’t Want To Be Like You (1977)

 

Ook hier een futuristische blik kompleet met gemummificeerde Cyborg die door een archief loopt te dolen. Als Parsons de Cyborg aan het eind aanraakt onstaat er een verrassend einde van de video. Het nummer brak geen potten, en de video ook niet…

 

 

 

 

Kansas – Dust In The Wind (1977)

 

Geweldig nummer maar de video is op zijn zachts gezegd geen visite-kaartje. Presentator James Corden van The Late Late Show maakte begin dit jaar een parodie op de video…

 

 

 

 

ABBA – Take a Change On Me (1977)

 

Take a Change verscheen na Dancing Queen en maakte de groep mondiale supersterren. Verwacht niet teveel speciale effecten. Het was het plezier dat de groep uitstraalde en het meesterlijk uitvoeren van een simpel idee. Met een liedje dat zo goed is, heb je niet meer nodig.

 

 

 

 

Giorgio Moroder – From Here To Eternity (1977)

 

Niet een prototype popster maar wel een belangrijke producer. Zijn I Feel Love productie (Donna Summer) wordt nog altijd gezien als een van de meest invloedrijke nummers die elektronische dansmuziek heeft helpen ontstaan. De clip werkt tegenwoordig op de lachspieren maar Moroder was zijn tijd wel heel ver vooruit.

 

 

 

 

Village People – YMCA (1978)

 

Gezelligheid kent geen tijd. Op straat opgenomen met verbaasde blikken van omstanders. Verklede mannen die een dansje doen op een aanstekelijke deun. Het werd een monsterhit!

 

 

 

 

Blondie – Denis (1978)

 

Debbie Harry in topvorm…

 

 

 

 

Kate Bush – Wuthering Heights (1978)

 

Nooit eerder paste een video zo extreem goed bij een nummer. De vloeiende dans -en groteske gezichtsuitdrukkingen van Bush gingen perfect samen met de vocalen. Voor de video oefende Bush met de Engels actrice -en mime speelster Lindsay Kemp. Dit leidde tot een verbluffend expressieve choreografie waarin een combinatie van ballet, mime en theater te zien was. Regisseur MacMillan schoot iets teveel door met de visuele effecten maar met het vermenigvuldigen van het beeld van Bush en het benadrukken van haar bewegingen doet dat zeker geen pijn. Overigens werd er voor de Amerikaanse markt een andere video geschoten waarin Bush buiten te zien is in een rode jurk.

 

 

 

 

Gerry Rafferty – Baker Street (1978)

De saxofonist Raphael Ravenscroft die het beroemde stuk blaast kreeg 27 pond voor zijn bijdrage. Later werd bekend dat hij het ook nog vals vond klinken. Ravenscroft zit niet in de video.

 

 

 

 

AC/DC – Rock ‘N’ Roll Damnation (1978)

 

De Aussies zette de trend voor de bandvideo-on-stage die later in de jaren 80 gemeengoed werd. Dat de band spektakel bood tijdens echte optredens was de boodschap. Bijna alle AC/DC video’s uit de jaren 70 zijn on stage clips met Angus en Bon Scott in de hoofdrol.

 

 

 

 

Peter Tosh & Mick Jagger – (You Gotta Walk) Don’t Look Back (1978)

 

De cover van The Temptations werd een grote hit in ons landje. Iedereen kent de video met Jagger die met zijn mimiek de video ‘kleur’ geeft. Ook kun je je niet aan indruk onttrekken dat hij een blowtje heeft gerookt.

 

 

 

 

Amanda Lear – Follow Me (1978)

 

Deze clip deed genoeg vragen oproepen. Is Lear echt een vrouw? Zingt zij het zelf? In ieder geval werd de video voor een Bluescreen opgenomen. Follow Me werd destijds een enorme hit. In 2013 kreeg het hernieuwde aandacht door het gebruik van het nummer in de film de Dallas Buyers Club.

 

 

 

 

Grace Jones – Do or Die (1978)

 

Geschoten tijdens een Italiaanse TV show. Jones maakte meerdere clips voor het programma. Ze danst met op de achtergrond een surrealistische choreografie.

 

 

 

 

Meat Loaf – Paradise By The Dashboard Light (1978)

 

Om het nummer te promoten werd een clip bedacht die men s’avonds laat, in de bioscoop, voor The Rocky Horror Picture Show voorstelling zou kunnen laten zien.
Karla DeVito verving de echte zangeres van het nummer Ellen Foley en klassiek is het honkbalstuk in de clip tijdens de uitgebreide zoenpartij tussen Karla en de Meat.

 

 

 

 

Bob Marley – Is This Love? (1978)

 

Opgenomen in Londen. Supermodel Naomi Campbell maakte op 7-jarige leeftijd haar debuut voor de camera’s.

 

 

 

 

10CC – Dreadlock Holiday (1978)

 

Buiten scene’s werden niet op Jamaica gedraaid maar gewoon in Zuid Engeland. Het nummer is gebaseerd op echte gebeurtenissen die Eric Stewart en zanger van de Moody Blues Justin Hayward hadden meegemaakt op Barbados. De locatie werd voor het liedje veranderd in Jamaica.

 

 

 

 

Gloria Gaynor – I Will Survive (1978)

 

Opgenomen in de New Yorkse discotheek Xenon. In de clip komt een rollerskater voorbij. Rollerskating en disco waren in die tijd sterk met elkaar verbonden. Disconummers werden vaker in clipvorm gegoten. De discotheken draaide vaak video’s op schermen en hadden behoefte aan clips.

 

 

 

 

Donna Summer – Last dance (1978)

 

Clip samengesteld uit beelden van de film Thank God It’s Friday waarin Summer een rol speelt. Ook weer een productie van Moroder. Het nummer begint als een ballad en gaat dan over naar een disco-vloer-vuller. Toen vond men dat een slecht idee maar het werkte en werd een hit.

 

 

 

 

Chic – Le Freak (1978)

 

Gezellige clip van een gezellig liedje.

 

 

 

 

Michael Jackson – Rock With You (1979)

 

Het was zijn 2e officiele clip en deze kostte slechts $ 3000,-. De nog in ‘normale staat’ verkerende Jackson liet hier al zien dat er veel stond te gebeuren, zowel op muzikaal –als op choreografisch gebied.

 

 

 

 

The Clash – London Calling (1979)

 

De Big Ben opent bijna als vanzelfsprekend de clip. De punkrockers staan op een boot ergens op de Theems (denken we). Band video zoals een band video zou moeten zijn.

 

 

 

 

Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays (1979)

 

De videoclip van David Mallet liet de toekomst van de muziekvideo zien. Een uitvergroot beeld van bijna zombie-achtige schoolkinderen met slimme beeldovergangen naar een doodgewone woonkamer suggereerde iets als Coronation Street. ‘Mondays’ zou een paar jaar later veel op MTV te zien zijn. Geldof voorspelde in 1981 dat het videoformat de muziek zou overnemen. En dat had hij goed gezien. Videomaker Mallet werd een veelgevraagd regisseur…

 

 

 

 

Prince – I Wanna Be Your Lover (1979)

 

Er zijn 2 versies van de clip. De ene is hieronder te zien en de ander is een sexueel suggestieve versie die natuurlijk verboden werd.
Prince zou de komende 10 jaar de muziekvideo cultuur gaan domineren maar de “Lover” clip laat een eenvoudig voorbeeld van een virtuoos to-be zien.

 

 

 

 

Sister Sledge – We Are Family (1979)

 

Wij zijn familie en dat is duidelijk te zien in dit saaie clipje, geschoten in New York.

 

 

 

 

The Police – Message In a Bottle (1979)

 

Opgenomen in de kleedkamer net voor een concert, althans dat is de suggestie die gewekt wordt. De energie van het liedje komt terug in de clip.

 

 

 

 

Cheap Trick – I Want You To Want Me (1979)

 

De hit van de Amerikaanse power-poprock formatie kwam met deze live-versie die opgenomen werd in Japan te Budokan.

 

 

 

 

XTC – Making Plans For Nigel (1979)

 

In deze speelse clip, is te zien dat regisseur Russell Mulcahy de contouren van de populaire video’s visuele stijl voor de eerste helft van de jaren ’80 neer zette: non-stop camera beweging, gekantelde hoeken, in-zoomen, en veel overacting. Mulcahy liet de onverbiddelijke mars van een jonge man naar volwassenheid zien die langzaam verandert in een geestelijke patiënt. Mulcahy zou een succesvol filmmaker worden (o.a. Highlander 1986).

 

 

 

 

The Buggles – Video Killed The Radio Star (1979)

 

Ooit de eerste video gespeeld op het muziekkanaal MTV, 2 jaar na release. De video kostte 50,000- dollar en werd in een dag opgenomen. Nogal wat namen in het clipje: Trevor Horn natuurlijk die een paar jaar later een belangrijk producer zou zijn. Geoff Downes (oud lid van Yes en toekomstig lid van Asia). Actrice Virginia Hey (de Warrior Woman in Mad Max 2) en Hans Zimmer, filmmuziek componist (o.a. Rain Man, The Lion King, Gladiator) is vanaf 3:00 minuten te zien op de toetsen.

 

 

 

 

Elvis Costello – Oliver’s Army (1979)

 

Niet de eerste die op MTV werd getoond maar wel eentje die op de eerste dag dat het kanaal uitzond voorbij kwam. (1 augustus 1981)

 

 

 

 

Art Garfunkel – Bright Eyes (1979)

 

De single van de animatiefilm Waterschapsheuvel werd geschreven door Mike Batt. Het nummer start wanneer het konijn Hazel, hoofdpersoon in de film, bijna sterft nadat hij gewond is door het geweer van een boer.

 

 

 

 

Pink Floyd – Another Brick In The Wall (1979)

 

In de opening van de video, de Londense skyline gefilmd vanaf Turnpike House in Islington, is zowel de St Lukes Church als de St Clements Church (de een met uitzicht op de speeltuin) duidelijk zichtbaar. Nadat de media het nummer had opgehemeld en er een opname voor Top of the Pops gemaakt moest worden, weigerde Islington Green’s hoofd van de school Margaret Maden om toestemming te geven aan de kinderen die het lied inzongen om in de video of op Top of the Pops te verschijnen.

 

 

Reacties