The Legacy of Music
De beste albums van 1988

De beste albums van 1988

2, December 2018

Het jaar 1988 was een typische overgangsperiode. De overdaad van de jaren tachtig was aan het verbleken. De grunge die daar definitief korte metten mee zou maken, was nog maar een stipje aan de horizon. Toch verschenen ook in die windstilte geweldige albums. Hip-hop brak definitief door naar de mainstream, breekbare folk haalde opeens de hitlijsten en metal bleek trends en tijdgeest te trotseren. Het nieuwe tijdperk klopte ook al aan de deur. Nog twee aardige weetjes: 1988 was ook het jaar dat in Londen Adele Laurie Blue Adkins in Londen ter wereld kwam, die kleine 20 jaar later als Adele een wereldster zou worden. Een opvallende verschijning in de Nederlandse albumlijst van 1988 was Jack van Gelder presenteert: EK 88, waarop de commentator met zijn bekende bevlogenheid het Nederlands elftal naar de finale brulde.

 

Tekst: Robert Haagsma (Muziekjournalist)

 

De beste albums van 1988

 

1) Talking Heads – Naked
In 1991 werd bekend dat Talking Heads definitief opgehouden was te bestaan, waarmee Naked automatisch de zwanenzang van de band werd. En wat voor een. Nog een keer combineerde het kwartet rond David Byrne kleurrijke klanken en intrigerende teksten. Het indrukwekkende slotakkoord van een prachtige loopbaan.

 

De beste albums van 1988

 

2) Sonic Youth – Daydream Nation
Vier albums lang gold Sonic Youth al als de belofte van de Amerikaanse alternatieve rock. Alle stukjes vielen op hun plaats met Daydream Nation. Geweldige songs en een intense performances. Het album eindigde dan ook hoog in talloze jaarlijsten.

 

De beste albums van 1988

 

3) Public Enemy – It Takes A Nation On Millions To Hold Us Back
Wie dacht dat hip-hop een verschijnsel van voorbijgaande aard was, werd in 1988 om de oren geslagen met een paar onverbiddelijke instant klassiekers. Zoals dit tweede album van Public Enemy vol onweerstaanbare beats, geraffineerde samples en teksten vol messcherp commentaar op de actualiteit. Niet alleen een belangrijk album voor de hip-hop, maar voor de popmuziek als geheel.

 

De beste albums van 1988

 

4) R.E.M. – Green
De Amerikaanse rockband tekende begin 1988 bij de muziekgigant Warner. Wie vreesde dat de band de ziel aan het grote geld verkocht had, werd gerustgesteld met Green dat later dat jaar uitkwam. Het bleek een muzikaal rijk album, dat vooral in tekstueel opzicht liet horen dat R.E.M. nog niets van de oude scherpte verloren had.

 

De beste albums van 1988

 

5) Traveling Wilburys – Vol. 1
De door George Harrison en Jeff Lynne geformeerde supergroep waarin verder Roy Orbison, Bob Dylan en Tom Petty participeerden. Een avontuur met zulke zwaargewichten kan eigenlijk alleen maar misgaan. Het vijftal wist zich echter ondergeschikt te maken aan de songs en leverde juist een van de beste albums van het jaar af.

 

De beste albums van 1988

 

6) Pixies – Surfer Rosa
Het debuut van de Amerikaanse band de Pixies, een plaat vol weerspannige gitaarrock, wordt alom gezien als een van de aanstichters van de grunge. Kurt Cobain van Nirvana was een uitgesproken fan, maar later lieten ook zangeres PJ Harvey en Smashing Pumpkins-zanger Billy Corgan zich erg lovend over dit baanbrekende album uit. Het nieuwe decennium bonkte op de deur van de jaren tachtig.

 

De beste albums van 1988

 

7) Van Morrison & the Chieftains – Irish Heartbeat
Op de hoesfoto oog het gezelschap als een stel huisvaders die op een streekbus staan te wachten. Achter die alledaagse foto ging echter een warmbloedig album schuil waarop de Ierse zanger Van Morrison en zijn gelegenheidsband The Chieftains met veel liefde eigen werk en bestaande folkliedjes nieuw leven inbliezen.

 

De beste albums van 1988

 

8) Nick Cave and the Bad Seeds – Tender Prey
De zanger zelf zou met weinig plezier terugkijken op de moeizame sessies die leidden tot dit vijfde album. De verkoopcijfers bleven ook wat achter bij de verwachting, maar de recensies waren uiterst lovend. Het zou later ook herontdekt worden, o.a. dankzij de cover van The Mercy Seat die Johnny Cash in 2000 op zou nemen voor zijn album American Recordings III.

 

De beste albums van 1988

 

9) N.W.A. – Straight Outta Compton
Grimmige impressies van het leven in de straten south central Los Angeles leverde een onvergetelijk werkstuk op. Verontrustend en fascinerend tegelijk. Een van de belangrijkste albums in de evolutie van de hip-hop.

 

De beste albums van 1988

 

10) Jane’s Addiction – Nothing’s Shocking
Voor wie het wilde horen, maakte dit tweede album van deze Amerikaanse rockband Jane’s Addiction duidelijk dat de jaren tachtig met hun overdaad en glamour toch echt bijna afgelopen waren. Net als de Pixies en Sonic Youth legde de groep met deze tweede plaat de basis voor het geluid van een nieuw muzikaal tijdperk, dat in 1991 met de grunge pas echt zou aanbreken.

 

De beste albums van 1988

 

11) Jeff Healey Band – See The Light
In 1988 maakte de wereld kennis met de uit Canada afkomstige zanger en gitarist Jeff Healey. Op eenjarige leeftijd had hij al zijn zicht verloren, later leerde hij zichzelf gitaar spelen door het instrument op zijn schoot te houden. Hij debuteerde met dit smaakvolle, doorleefde blues-album, met daarop de hit Angel Eyes.

 

De beste albums van 1988

 

12) Living Colour – Vivid
Living Colour was een van de groepen die eind jaren tachtig funk, soul en rock combineerde. Het debuut Vivid leverde de band een vliegende start op, dankzij de opwindende sound en de welkome hulp van Mick Jagger – de Stones-zanger produceerde een paar tracks en was ook zelf op het album te horen als zanger en harmonicaspeler.

 

De beste albums van 1988

 

13) U2 – Rattle And Hum
Het zesde album van U2 was bedoeld als een hartstochtelijke ode aan de rijke muziekcultuur van Amerika, waarmee ook de bijdragen van B.B. King en Bob Dylan verklaard werden. Net als Angel Of Harlem, het eerbetoon aan het adres van jazz-zangeres Billie Holiday. Sommige fans vonden dat de Ierse band wat doorschoot in de adoratie, wat niet wegneemt dat er toch veel mooie, geïnspireerde nummers op staan zoals Desire, de live versie van I Still Haven’t Found What I’m Looking For en het al genoemde Angel Of Harlem.

 

De beste albums van 1988

 

14) Keith Richards – Talk Is Cheap
In de jaren tachtig leefden Mick Jagger en Keith Richards in onmin. Een strijd die onder Stones-fans bekendstond als De Derde Wereldoorlog. In die periode brachten de kamphanen soloplaten uit, waarvan het eerlijke, rauwe Talk Is Cheap absoluut een van de meest overtuigende was.

 

De beste albums van 1988

 

15) Fishbone – Truth And Soul
Het overrompelende tweede album van de Amerikaanse band die met een speels gemak ska, punk, metal reggae, funk en soul bij elkaar veegde en daar een album vol geweldige songs uit wist samen te stellen.

 

De beste albums van 1988

 

16) Metallica – …And Justice For All
De dood van bassist Cliff Burton 1986 wordt nog altijd beschouwd als een van de grootste tragediën die de wereld van de metal trof. Vraag was ook: hoe zou Metallica dit overleven? In 1988 kwam het antwoord met …And Justice For All. Een album vol complexe, epische songs. Ondanks het ontoegankelijke karakter werd het een immens succes. Vreemd genoeg waren de baspartijen van nieuwkomer Jason Newsted nauwelijks te horen.

 

De beste albums van 1988

 

17) Morrissey – Viva Hate
Al een half jaar na het allerlaatste album van zijn band The Smiths kwam zanger Morrissey voor de dag met zijn eerste soloplaat. Net als in zijn vorige muzikale leven somberde en sneerde hij er weer op los. Everyday Is Like Sunday werd een hit. Veel aandacht trok Margaret On The Guillotine waarin hij droomde over de publieke onthoofding van de toenmalige Britse MP Margaret Thatcher. Het leverde hem een bezoekje van de Britse veiligheidsdienst op.

 

De beste albums van 1988

 

18) Tracey Chapman – Tracy Chapman
De Amerikaanse singer-songwriter brak in 1988 door met dit titelloze debuut vol eenvoudig opgezette folk-liedjes, vol strijdbare teksten. Het nummer Fast Cars leverde haar een wereldhit op.

 

De beste albums van 1988

 

19) Bon Jovi – New Jersey
Na wereldwijd doorgebroken te zijn met Slipery When Wet kwam de Amerikaanse hardrockband Bon Jovi voor de dag met New Jersey. Met Bad Medicine, Born To Be My Baby en I’ll Be There For You bevatte het opnieuw een aantal onverbiddelijke hitsingles. Het album liet tegelijkertijd horen dat de groep nieuwe wegen verkende, zoals in het gospel-achtige Lay Your Hands On Me – dat ook prompt een hit werd.

 

De beste albums van 1988

 

20) Talk Talk – Spirit Of Eden
Met dit vierde album brak de Britse formatie definitief met de door synthesizers gedomineerde pop van de eerdere albums. Introverte teksten en pastorale klanken kwamen ervoor in de plaats. Een fenomenaal album, maar het grote publiek schrok er helaas voor terug. Wat Mark Hollis en zijn band er niet van weerhield om op het volgende album Laughing Stock elke commerciële ambitie te laten varen.

 

De beste albums van 1988

 

21) Queensryche – Operation: Mindcrime
Neem een concept dat uit de koker van Roger Waters/Pink Floyd zou komen en kleur dat muzikaal in met barokke metal in de stijl van Iron Maiden en je hebt in grote lijnen het recept van Operation: Mindcrime. Nog altijd een hoogtepunt binnen het heavy genre.

 

De beste albums van 1988

 

22) Leonard Cohen – I’m Your Man
Leonard Cohen dompelde zich op I’m Your Man onder in het geluid van de jaren tachtig. Veel synthesizers en andere elektronica. Het had gruwelijk mis kunnen gaan, maar zijn producers kozen voor een smaakvolle aanpak. En dankzij Cohen’s teksten, timbre en songs werd het toch helemaal zijn album. Nummers als First We Take Manhattan, Ain’t No Cure For Love en Everybody Knows zou de zanger tot zijn laatste snik blijven vertolken.

 

De beste albums van 1988

 

23) Slayer – South Of Heaven
In 1988 zag de Amerikaanse metalband Slayer zich voor de lastige taak geplaatst om de klassieker Reign In Blood uit 1986 op te volgen. De band was zo verstandig om niet nog wilder om zich heen te hakken, maar juist de tempo’s was omlaag te brengen en zowaar wat subtiele muzikale accenten toe te laten. Toch bleef South Of Heaven een intens album zoals alleen een band als Slayer dat af kon leveren.

 

De beste albums van 1988

 

24) Pet Shop Boys – Introspective
Op dit derde album sloeg het Britse duo de vleugels uit. De songs werden opgerekt tot epische lengtes, terwijl de vertrouwde elektronica gecombineerd werd met ambachtelijke orkestraties. Het staat nog altijd te boek als een van de beste albums van Pet Shop Boys ooit.

 

De beste albums van 1988

 

25) The Pogues – If I Should Fall From Grace Of God
Het jaar 1988 begin mooi met dit in januari uitgebrachte derde album van het Ierse zootje ongeregeld The Pogues. Folk gespeeld met het venijn van de punk, nooit deden ze dat beter dan op dit album. En dat zanger en drankzuchtige brokkenpiloot Shane MacGowan nog steeds onder ons is, mag gerust een mirakel genoemd worden.

 

De beste albums van 1988

 

26) Iron Maiden – Seventh Son Of A Seventh Son
In de aanloop naar het zevende album van zijn band las bassist en componist Orson Scott Card’s boek Seventh Son. Het thema lag daarmee voor het oprapen. De plaat in kwestie ontpopte zich als de meest progressieve tot dan toe: uitgesponnen songs en een aanzienlijke rol voor toetsen. Volgens veel Maiden-fans het laatste echte meesterwerk van deze trots van de Britse metal.

 

De beste albums van 1988

 

27) Toto – The Seventh One
Net als Iron Maiden – zie elders in deze lijst – was Toto toe aan de zevende plaat. En net als op eerdere albums combineerde het Amerikaanse gezelschap fenomenale speltechniek met een feilloos gevoel voor melodie. Pamela en Stop Loving You werden hits. Vooral in Nederland waar de band kun rekenen op een hondstrouwe schare fans.

 

De beste albums van 1988

 

28) Prince – Love Sexy
Hoewel het album in Engeland de eerste plaats van de albumlijst haalde, viel de verkoop in zijn eigen land juist tegen. Het was tekenend voor de gemengde reacties die het tiende album van Prince ten deel viel, al werden vooral veel woorden gewijd aan de opvallende hoesfoto. Het wordt dertig jaar na dato toch alom gezien als een sterk, energiek en vooral optimistisch album, dat met Alphabet St. toch weer een internationale hit bevatte.

 

De beste albums van 1988

 

29) Cowboy Junkies – The Trinity Session
De Canadese band Cowboy Junkies nam het tweede album op in een kerk waarbij alles live werd vastgelegd middels een stereomicrofoon en een bandrecorder. Het bleek de beste – want: pure – manier om de breekbare combinatie van country en rock vast te leggen.

 

De beste albums van 1988

 

30) Nits – Hat
Met zes nummers had de Nits in kwantitatief opzicht misschien niet veel te bieden, maar dat werd in kwalitatief opzicht meer dan goedgemaakt. Zes mooie songs opgebouwd rond dromerige, melancholieke teksten, subtiel ingekleurd door de band.

 

De beste albums van 1988

 

31) The Sugarcubes – Life’s Too Good
Het sterke debuut van de IJslandse formatie die een speelse draai gaf aan het postpunk-geluid dat in 1988 nog steeds in zwang was. Zangeres en toetsenist Björk Guðmundsdóttir zou vijf jaar later definitief voor een solocarrière kiezen.

 

De beste albums van 1988

 

32) Sade – Stronger Than Pride
De koningin van de verstilde soul bracht in 1988 haar derde album uit. Na de wel erg onderkoelde voorgangers bleken de songs op Stronger Than Pride net iets meer pit en tempo te hebben. Het was echter vooral haar fenomenale stem die de vele fans toch weer wist te betoveren.

 

De beste albums van 1988

 

33) Herman Brood & his Wild Romance – Yada Yada
Na het mislukken van zijn Amerikaanse avontuur stonden de artistieke aspiraties van Herman Brood lang op een laag pitje. Hij klonk eindelijk weer eens ouderwets bevlogen op dit met George Kooymans als producer opgenomen album, waarop ook aan aantal van zijn oude makkers meedeed, waaronder gitarist Danny Lademacher. Sleeping Bird werd een hit.

 

De beste albums van 1988

 

34) Neil Young – This Note’s For You
Na een tumultueuze periode bij platenmaatschappij Geffen keerde Neil Young terug op het vertrouwde nest dat Reprise heette. Op het energieke This Note’s For You ventileerde de Canadese zanger-gitarist zijn kritiek op de rocksterren die zich lieten inpakken door lucratieve sponsordeals van multinationals.

 

De beste albums van 1988

 

35) Van Halen – OU812
Op zijn tweede album met Van Halen voelde Sammy Hagar zich hoorbaar als een vis in het water. De band zelf had de speelsheid van het David Lee Roth-tijdperk ingeruild voor een geoliede stadionsound. Zoals goed te horen was in When It’s Love, dat Van Halen een nieuwe hit opleverde.

 

De beste albums van 1988

 

 

Meer goede albums uit 1988:

Mudhoney – Superfuzz Bigmuff
Dead Can Dance – The Serpent’s Egg
My Bloody Valentine – Isn’t Anything
Guns N’ Roses – Lies
EPMD – Strictly Business
The Waterboys – Fisherman’s Blues
The Church – Starfish
The Go-Betweens – Lovers Lane
Eric B. & Rakim – Follow The Leader
Megadeth – So Far, So Good… So What!

 

Reacties