The Legacy of Music
Classic single: In The Air Tonight

Classic single: In The Air Tonight

1, December 2018

Phil Collins kondigde deze week zijn wereldtoernee aan. Zijn eerste solo-plaat (Face Value uit 1981) zou meer verkopen dan elke Genesis plaat die voor Face Value verscheen. In Nederland was het album een maand lang de best verkopende plaat, en de hit-single In The Air Tonight stond in maart 1981 drie  weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

 

Classic single: In The Air Tonight

 

Over de betekenis van het nummer (gevoed door de zin: “If you told me you were drowning, I would not lend a hand”) bestaat een mythe. Het verhaal, dat overigens onwaar is, vertelt over Collins die als jochie getuige is van een man die langs de kant toekijkt hoe een vrouw verdrinkt zonder één hand uit te steken. Collins staat te ver weg om te helpen maar jaren later huurt hij een detective in om de man op te sporen. Deze wordt gevonden en Collins stuurt hem kaartjes voor een concert. Op de avond dat de man in het publiek zit, speelt hij In The Air Tonight voor het eerst met een schijnwerper gericht op de man in kwestie.

Maar in werkelijkheid gaat de hit-single van de plaat over de diepe woede die Collins voelt over de scheiding met zijn vrouw Andrea Bertorelli. Hij is er zo kapot van dat hij tijdelijk Genesis verlaat. Die aanhoudende spanning, veroorzaakt door de scheiding, brengt Collins op de titel. De negatieve gevoelens hangen constant ‘in de lucht’ (In the Air), en raken niet alleen het gescheiden koppel maar de gehele familie. 

Collins claimt dat hij de het nummer aangeboden heeft als nummer voor Genesis maar de bandleden wijzen het af met het commentaar: Te simpel. Overigens benadrukt Tony Banks dat Collins het nummer nooit heeft aangeboden.

 

Phil Collins In Rotterdam

Foto: Rob Verhorst

 

Collins speelt het nummer in zowel Londen als in Philadelphia op het legendarische Live Aid concert in 1985. Hij vliegt na het concert in Londen in een Concorde naar Philadelphia en door het tijdsverschil is hij op tijd om ook op het Amerikaanse Live Aid podium op te treden. 

In The Air Tonight is ook te horen in de allereerste aflevering van de hit-serie Miami Vice op 16 september 1984.

 

 

De gitarist die het beroemde gitaar stuk op het nummer inzet is Daryl Stuemer. Hij vertelt over de opname van zijn gitaar-gedeelte: “My guitar part was done much later, in a studio in LA. I sat in the control room with Phil, and my amp was out in the studio, as loud as I could get it. I hit this chord, which Phil described as the sound of an electric razor, Rrrrzzzzz. People write me emails about that chord, asking what it. The song’s in the key of D minor, but the chord itself has no minor notes. It’s a low A, and a D, and another A and a D. But it depends how you play it, it has to have that overdriven, distorted sound from the amp. It’s a distant sound, but a distant powerful sound.”

In de film The Hangover, arriveert Mike Tyson in de hotelkamer op zoek naar zijn tijger. Als de hoofdrolspelers even later binnenkomen zingt Tyson In The Air Tonight. Als Tyson bij het legendarische drum gedeelte is aangekomen, laat hij de druk pratende mannen zwijgen en air-drumt het stuk om vervolgens met zijn allen het refrein zingend, één van de hoofdrolspelers een knock-out te verkopen.

 

 

 

Reacties