The Legacy of Music
Vrouwenstemmen van de jaren 80

Vrouwenstemmen van de jaren 80

13, November 2018

De belangrijkste vrouwenstemmen van de jaren 80. Dan wel solo dan wel als frontvrouw van een band. In willekeurige volgorde…

 

Tina Turner wist eind 1983 niet dat haar Let’s Stay Together het begin zou zijn van haar succesvolste muzikale periode ooit. Met het album Private Dancer snoerde ze iedereen de mond (en vooral ex-manlief Ike) om vervolgens een echte superster te worden. De comeback van de jaren 80…

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Pat Benatar’s Love Is a Battlefield (1984) staat model voor jaren-80-vrouwenpop. Een gigantische hit mede door de video-clip die niet van MTV weg te slaan was. Benatar timmerde vóór die hit al succesvol aan de weg. Bracht 4 succesvolle albums uit en was al een household-name in Amerika voordat ze de rest van de wereld veroverde…

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Madonna kwam in 1982, zag en overwon. Eén van de allergrootste popsterren van de jaren 80. Bracht daarin 4 albums uit, scoorde de ene na de andere no.1 hit, speelde in films, trad op voor miljoenen mensen maar won de eerste Grammy pas in 1992. Desalniettemin werd ze door gezaghebbende media als Billboard en MTV uitgeroepen tot (vrouwelijke) artiest van het decennium.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Cyndi Lauper werd met Girls Just Wanna Have Fun in 1983 een idool voor jonge vrouwen. Met Time After Time(gecovered door nota bene Miles Davis), She Bop, True Colors en I Drove All Night bevestigde ze dat ze meer was dan slechts een in lingerie gehulde extravagante verschijning.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Annie Lennox kreeg in 1979 een verhouding met Dave Stewart. Al snel zaten ze in het bandje The Catch dat even later The Tourists heet. Een paar bescheiden hits verder, besloten ze The Tourists op te heffen. Ook de relatie tussen Lennox en Stewart ging over maar gelukkig gingen ze als muzikaal duo verder onder de naam Eurythmics. Ze scoorden hits na hits (Sweet Dreams, Here Comes The Rain Again, Love Is a Stranger, Sexcrime, There Must Be an Angel) maar in 1990 stopten ze ermee. Lennox was de absolute blikvanger plus de stem van het duo en is niet weg te denken als jaren 80 symbool van de Britse synth pop.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Stevie Nicks was jarenlang de muze van vele mannelijke Fleetwood Mac fans. In 1981 kwam haar eerste solo project uit Bella Donna, een wereldwijd succes. In 1987 was ze onderdeel van de opmerkelijke comeback van Fleetwood Mac wat haar één van de stemmen van de jaren 80 maakt. In 1989 had ze een grote hit met Rooms on Fire.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Bassiste, gitariste en zangeres Kim Gordon van de band Sonic Youth(opgericht in 1981) was het vrouwelijk icoon van de ondergrondse alternatieve muziek scene. Feedback en ruige nummers. Stoer wijf…Kool Thing.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Susanna Hoffs van de rock groep The Bangles was het mooie gezicht van de jaren 80. De groep geformeerd in 1982 ging in 1990 uit elkaar na wereldhits te hebben gescoord met Eternal Flame, Walk Like an Egyptian, Hazy Shade of Winter en Manic Monday.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Joan Jett was een Amerikaanse rock-gitariste, singer-songwriter die in 1982 een wereldwijde nummer 1 hit scoorde met I Love Rock ‘n’ Roll samen met haar Blackhearts. Zat in de jaren 70 in de legendarische groep The Runaways.  In het begin van de jaren 80 was ze de Queen of Rock ‘n’ Roll.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Chrissie Hynde was de zangeres van de band The Pretenders. Brass in Pocket werd een hit in februari 1980 én de band werd meteen een vaste naam in de rock n roll scene. Ze was getrouwd met Ray Davies van The Kinks en Jim Kerr van Simple Minds. In de jaren 80 al een bekend dieren-activiste.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Sheila E is de dochter van Pete Escovedo(Santana, Azteca) en kreeg de percussie met de paplepel in gegoten. In 1983 had ze een groot aandeel in de succesvolle Prince plaat Purple Rain. Een tijdje was ze het liefje van Prince. Een jaar later kreeg ze ook solo-succes met nummers als The Glamerous Life, The Belle of St. Mark en a Love Bizarre.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Ze brak al door in 1978 maar de hits die ze in de jaren 80 had, verantwoorden haar aanwezigheid in dit rijtje: Kate Bush. Babooshka, Army Dreamers, Running Up That Hill, Cloudbusting, The Sensual World en Don’t Give Up met Peter Gabrïel (én prachtige videoclip) zijn de successen waarbij ze trouw bleef aan haar eigen ideeën en niet zwichtte voor enige commerciële druk van buitenaf. 

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Whitney Houston werd in 1985 zeer succesvol gelanceerd door haar muziekvader Clive Davis. Niet onterecht neergezet als het nieuwe zangwonder maakte ze dat ook meer dan waar. Houston raakte echter verslaafd en haar leven eindigde in 2012 op tragische wijze…

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Dolly Parton behoort wel degelijk tot de stemmen van de jaren 80. Haar grootste hits had ze in 1981 en 1983. You Are behaalde zelfs de hoogste positie in Nederland. Ze speelde in 1982 in de film The Last Little Whorehouse in Texas tegenover Burt Reynolds. In de film zong ze het nummer I Will Always Love You, een hit in 1983 en 9 jaar later wederom een hit, nu door Whitney Houston.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Nena veroverde Nederland in 1983 met 99 Luftballons. In datzelfde jaar scoorde ze nog 3 hits. Haar kostje leek gekocht maar vanaf dat succesjaar had ze nog slechts sporadisch succes. De (bij)naam Nena kreeg ze tijdens een vakantie in Spanje. Het is Spaans voor ‘klein meisje’.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Kim Wilde stond in 1981 plotseling in heel Europa in de hitlijsten met Kids In America. Het New-Wave/Pop repertoire bleek succesvol want in 8 jaar tijd scoorde Wilde hit na hit. Nadat het een tijd stil was geworden wist ze samen met Nena, een nummer 1 hit te scoren in 2003 met Anyplace, Anywhere, Anytime.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

De in Nigeria geboren Sade Adu werd in 1984 beroemd met haar band Sadé. Het in jazzy-pop gegoten geluid van de band was een garantie voor succes. Met de beeldschone verschijning van zangeres Sade Adu daar bovenop werd de muzikale wereld al snel veroverd.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Het  Jamaicaanse model en zangeres Grace Jones was een aparte verschijning. In 1981 brak ze definitief door met het Reggae achtige I’ve Seen That Face Before. Ze had een aantal grote hits en speelde in de James Bond film A View To a Kill. De videoclip van Slave To The Rhythm was legendarisch en niet weg te slaan van MTV.  

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

Als geboren Oost-Duitse kreeg ze midden jaren 70 toestemming van de autoriteiten om naar West-Duitsland te verhuizen. Via haar stiefvader Wolf Biermann kwam Nina Hagen in contact met het platenlabel CBS. Al snel werd de Nina Hagen Band opgericht. Deze werd na 2 succesvolle platen ontbonden en Hagen begon een solo-carriere die vooral in de jaren 80 tot volle zalen en hits leidde.

 

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

 

 

Nog meer vrouwenstemmen uit de jaren 80:

 

Belinda Carlisle (The Go Go’s)

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Agnetha & Anni-Frid (ABBA)

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Suzanne Vega

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Tanita Tikaram

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Tracy Chapman

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Paula Abdul

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Lita Ford

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Chaka Kahn

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Siouxsie Sioux

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Alison Moyet

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Sinead O’Connor

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Bonnie Tyler

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Ann & Nancy Wilson (Heart)

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Annabella L’Win (Bow Wow Wow)

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Bananarama

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Debbie Harry

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Pointer Sisters

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Janet Jackson

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Barbra Streisand

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Salt ‘n Pepa

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Mel & Kim

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Kylie Minogue

Vrouwenstemmen van de jaren 80

 

Reacties