The Legacy of Music
De beste albums van 1978

De beste albums van 1978

11, November 2018

Het jaar 1978 was een heel goed muziekjaar. De punk die een jaar eerder zo wild om zich heen had gegrepen, motiveerde een aantal oudere bands om weer eens extra hun best te doen. Het was tegelijkertijd een jaar waarin een groot aantal fenomenale debuutalbums uitkwam, gemaakt door artiesten en groepen waar we nog jaren veel plezier van zouden hebben. Van Kate Bush tot The Police, dit was 1978 in muziek:

Tekst: Robert Haagsma (Muziekjournalist)

 

De beste albums van 1978

 

 

 

 1. Kate Bush – The Kick Inside

Een oude ziel in een jong lichaam. Kate Bush spreidde op haar eerste album een tekstuele en muzikale rijpheid ten toon waartegen zelfs de grootste scepticus niet tegen bestand was. Het sprookjesachtige debuut was het begin van een lange, fascinerende carrière.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Van Halen – Van Halen

Het dikke gitaarboek kon herschreven worden toen in februari 1978 het debuut van de Amerikaanse hardrockband Van Halen verscheen. Eddie van Halen bleek over een uniek geluid en een verbijsterende techniek te beschikken. Opwindend en virtuoos. De band schreef ook nog eens geweldige songs.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Kraftwerk – The Man-Machine

Op het zevende album van het Duitse Kraftwerk, in eigen land verschenen als Die Mensch-Machine, gaf de band een dansbare draai aan de Teutoonse synthesizersound. Het werd dan ook de meest succesvolle plaat tot dan toe, die van grote invloed zou zijn op de elektro-pop van het komende decennium.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Marvin Gaye – Here, My Dear

De Amerikaanse soulzanger moest als onderdeel van zijn echtscheidingsregeling een compleet studioalbum afleveren. Hij was even van zins om een niemendalletje in elkaar te draaien, maar bedacht zich gelukkig tijdig en liet zijn gebroken hart leeglopen op dit ontroerende dubbelalbum.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Talking Heads – More Songs Abut Buildings And Food

Het eerste van drie album die de Amerikaanse band met producer Brian Eno zou maken. De new wave van de eerste albums werd langzaam verruild voor speelde, dansbare klanken. Een swingende versie van Al Green’s Take Me To The River leverde een flinke hit op.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Gerry Rafferty – City To City

Heerlijk popalbum van een van de beste zangers die Schotland ooit voortbracht. Als lid van The Humblebums en Stealers Wheel had Gerry Rafferty al veel moois gemaakt, maar hij overtrof zichzelf met deze soloplaat vol schitterend gearrangeerde popsongs. Een ervan, Baker Street, werd een wereldhit.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Police – Outlandos D’Amour

Het trio kwam in 1977 bij elkaar. Al een jaar later lag dit debuut in de winkel, met daarop een spannende mix van punk, reggae en jazz. Het knappe spel verried dat de heren al een heel muzikaal leven achter de rug hadden. Een tijdloos album.

 

De beste albums van 1978

 

 1. The Jam – All Mod Cons

Zanger en gitarist Paul Weller kampte na een mislukte Amerikaanse tournee aanvankelijk met gebrek aan inspiratie, maar leverde voor dit cruciale derde album toch handenvol geweldige songs af. Pakkende melodieën en scherpe teksten. Uitgerekend een nummer waar hij zelf over twijfelde, Down In The Tube Station At Midnight, leverde de band een nieuwe single-hit op.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Public Image Ltd. – Public Image: First Issue

Na het tumultueuze einde van The Sex Pistols gaf niemand meer een cent voor de muzikale toekomst van de bandleden, inclusief Johnny Rotten. Onder zijn gewone naam John Lydon keerde de zanger echter al in 1978 terug met het debuut van zijn nieuwe band Public Image Ltd.. Een verpletterend album vol loodzware dub, rock, elektronica en disco.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Nina Hagen – Nina Hagen

Vrijwel vanuit het niets was daar opeens Nina Hagen. Een uit het toenmalige Oost-Duitsland afkomstige diva, die klassiek geschoold was, maar zich op haar debuut uitleefde op een mix van rock, punk, pop en reggae. Een door haarzelf nooit meer overtroffen debuut.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Rolling Stones – Some Girls

Net als in het geval van The Who inspireerde punk The Rolling Stones om orde op zaken te stellen. In 1978 kwamen ze voor de dag met een bij vlagen opvallend ruig en politiek incorrect album. Miss You leverde een nieuwe wereldhit op, terwijl het voort jakkerende Respectable zowaar een punk-achtige allure had.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Bob Marley and the Wailers – Babylon By Bus

In 1978 stond Bob Marley aan de top. In creatief opzicht was het zijn beste tijd, terwijl zijn optredens beleefd werden als religieuze ervaringen. Het werd allemaal perfect gevangen op deze sfeervolle dubbelaar, waarvoor de opnamen in Parijs en Londen plaatsvonden.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Dire Straits – Dire Straits

Het debuut van zanger en gitarist Mark Knopfler en zijn mannen. In de sprankelende gitaarliedjes klonken de invloeden van Bob Dylan en J.J. Cale door, maar de Britse band wist er een heel eigen draai aan te geven. Het stond zo los van de tijd waarin het tot stand kwam, dat het ook nu nog totaal niet gedateerd klinkt.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Bruce Springsteen – Darkness On the Edge of Town

Na het overrompelende Born To Run uit 1975 volgde een periode van drie jaar waarin Bruce Springsteen af probeerde te komen van zijn eerste manager en producer Mike Appel. Nadat de juridische rookwolken opgetrokken waren, keerde hij terug met het artistieke triomf Darkness On The Edge Of Town.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Funkadelic – One Nation Under A Groove

Funkadelic was een van de bands rond funk-pionier George Clinton. In 1978 leverde hij met One Nation Under A Groove een onweerstaanbaar swingend album af. Het bleek zowel artistiek als commercieel een succes te zijn. Nog altijd geldt het als een van de essentiële funkalbums.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Rush – Hemispheres

Topalbum van het Canadese trio. Hoe goed de band in technisch opzicht was, lieten ze nog maar eens horen in het epische Cygnus X-1 Book II: Hemispheres. Twintig minuten muzikaal geweld. Een song als The Trees bewees dat Neil Peart niet alleen een fenomenale drummer was, maar ook een intelligente tekstschrijver. De 40-jarige jubileumuitgave die dit najaar verschijnt, bevat als een van de extra’s de registratie van een optreden van de band op het Pinkpop festival van 1979.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Chic – C’est Chic

De plaat waarmee Chic, de band van Nile Rodgers en Bernard Edwards, in 1978 doorbrak. Het aanstekelijke funkalbum bevatte in de vorm van Le Freak en I Want Your Love twee lekker huppelende wereldhits. Overigens verscheen juist dit jaar, na een lange periode van stilte, weer een nieuwe plaat van Chic. De veelzeggende titel: It’s About Time.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Elvis Costello & the Attractions – This Year’s Model

Het tweede album van Elvis Costello, het eerste dat hij opnam met The Attractions. Het bleek de perfecte band te zijn om zijn korte, nerveuze songs uit te voeren. Het meest felle en volgens velen beste album van Costello uit zijn prilste periode. Trivia: om extra boos te kunnen kijken vroeg de zanger aan de fotograaf van de hoesfoto of hij tijdens de sessie Hotel California van de Eagles wilde draaiden. Hij haatte die plaat namelijk intens.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Bob Dylan – Street Legal

Street Legal heft altijd in de schaduw gestaan van de illustere voorgangers, Blood On The Tracks en Desire. Het album kwam ook moeizaam tot stand, deels vanwege turbulentie in Dylan’s eigen leven: een pijnlijk verlopen scheiding en vernietigende kritieken op zijn speelfilm Renaldo And Clara. Ook vanwege de dood van Elvis Presley op 16 augustus 1977 was hij lang van slag. De gepolijste sound van Street Legal is altijd onderwerp van discussie geweest, maar achter dat exterieur gingen wel weer erg mooie songs schuil.

 

De beste albums van 1978

 1. The Cars – The Cars

In de zomer van 1978 verscheen het debuut van de Amerikaanse new wave band The Cars, een album vol onweerstaanbare songs. Zoals Just What I Needed, My Best Friend’s Girl en Good Times Roll – allemaal grote hits voor de groep rond Ric Ocasek. 

 

De beste albums van 1978

 

 1. Big Star – Third/Sister Lovers

De opnamen stamden uit 1974, een periode waarin bandleider Alex Chilton worstelde met demonen als depressie en verslaving. Tekenend voor de chaos in zijn leven was dat de plaat pas in 1978 verscheen, om vervolgens volkomen genegeerd te worden. Het kreeg pas veel later erkenning als een intens en indringend meesterwerk van een op drift geraakt genie.  

 

De beste albums van 1978

 

 1. Jeff Wayne – Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds

De zeer geslaagde en uiterst succesvolle muzikale interpretatie van het sciencefiction boek The War Of The Worlds van H.G. Wells. Het werd een hit mede dankzij de bijdragen van Julie Covington, Phil Lynott van Thin Lizzy en niet in de laatste plaats Justin Hayward van The Moody Blues.

 

De beste albums van 1978

 

 1. The Who – Who Are You

Punk schudde The Who wakker en inspireerde de band om een album vol compacte, venijnige songs te maken. De opleving was helaas van korte duur. Slechts drie weken na het uitkomen van Who Are You overleed drummer Keith Moon na een buitengewoon woest leven – slechts 32 jaar jong. Volgens veel fans was betekende dat ook het einde van de ‘echte’ Who.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Blondie – Parallel Lines

De band rond zangeres en vamp Debbie Harry was voortgekomen uit de punk scene van New York, maar maakte met dit derde album een succesvolle overstap naar de popmuziek. Het op het ritme van een discobeat kloppende Heart Of Glass leverde Blondie zelfs een wereldhit op.

 

De beste albums van 1978

 

 1. Cheap Trick – Heaven Tonight

Het derde album van de Amerikaanse rockband hield een perfect midden tussen de rauwe sound van het titelloze debuut en de lichtvoetigheid van In Color, de tweede plaat. Het van Heaven Tonight afkomstige Surrender is voor veel fans nog altijd het ultieme Cheap Trick-nummer.  

 

De beste albums van 1978

 

26. Herman Brood & his Wild Romance – Sphritsz

Als pianist van Cuby + Blizzards had Herman Brood lang in de schaduw van zanger Harry ‘Cuby’ Muskee en gitarist Eelco Gelling verkeerd. In de tweede helft van de jaren zeventig groeide hij zelf uit tot een fenomeen. Dankzij zijn woelige levensstijl, zijn scherpe neus voor publiciteit en deze onvervalste Nederpopklassieker met daarop o.a. Saturday Night en Dope Sucks.

 

De beste albums van 1978

 

27. Queen – Jazz

Van hardrock tot funk en ballades, het album van Queen dat in november 1978 verscheen had weer een enorme muzikale variatie te bieden. Behalve jazz. Fatsoensrakkers werden weer even tegen de haren ingestreken met Fat Bottom Girls. En de bijgeleverde posters met blote dames op een fiets eindigde op de muur van menige jongenskamer.

 

De beste albums van 1978

 

28. Gruppo Sportivo – Back To 78

Een uniek popalbum vol pakkende songs, subtiele humor en speelse teksten. De Haagse band rond zanger en gitarist Hans Vandenburg had al veel indruk gemakt met het debuut 10 Mistakes en loste die belofte ruimschoots in met deze opvolger. Hey Girl werd een verdiende hit.

 

De beste albums van 1978

 

29. Kayak – Phantom Of the Night

Het eerste album waarom Max Werner als zanger te horen was. Hij was de opvolger van Max Werner, die zich liever op het drumstel concentreerde. Het was daarnaast het eerste volledige album dat in de Wisseloord Studio in Hilversum opgenomen werd, waardoor de sessies geplaagd werden door kinderziektes. Phantom Of The Night werd echter de meest succesvolle plaat van Kayak, mede dankzij de hit Ruthless Queen.

 

De beste albums van 1978

 

 

30. Golden Earring – Grab It For A Second

Met de ambitie om de Amerikaanse markt te heroveren werd de Haagse band gekoppeld aan de topproducer Jimmy Iovine (Bruce Springsteen, John Lennon, Patti Smith). Hij voorzag de Golden Earring van een breed stadiongeluid waar de muzikanten zelf naderhand verre van gelukkig mee waren. Grab It For A Secord werd dan ook niet het succes dat beoogd was. Toch was er helemaal niets mis met songs als Movin’ Down Life, Against the Grain en Grab It for a Second.

 

De beste albums van 1978

 

 

Reacties