The Legacy of Music
Classic single: Toto’s Rosanna

Classic single: Toto’s Rosanna

30, September 2018

Na het succes van hun titelloze debuutalbum worstelde Toto om het succes te behouden. Na twee minder succesvolle albums (Hydra en Turn Back) stond de band onder zware druk van hun label om met een hitalbum te komen. Met Toto IV overtrof het alle verwachtingen. De band werd beloond met 6 Grammy awards waaronder Album of the Year én Record Of The Year voor de eerste single van Toto IV, Rosanna.

 

Classic single: Toto’s Rosanna

 

Zanger, toetsenist David Paich schreef het. Velen denken dat het nummer gaat over actrice Rosanna Arquette (Desperately Seeking Susan, Pulp Fiction) die ten tijde van het ontstaan van het nummer de vriendin was van een ander lid van Toto, Steve Porcaro. Maar Paich stelde veel later dat het over de vele meisjes ging die hij kende of had gekend. De band vond het toeval echter erg grappig en dus liet men het verhaal dat de single over Rosanna Arquette gaat in stand.

Het nummer veroorzaakte ook nog eens verwarring. Het werd geschreven door David Paich, de titel van het liedje kwam van de vriendin van Steve Porcaro en het werd gezongen door Bobby Kimball en Steve Lukather. En dus dachten velen ook dat Kimball degene was die een relatie had met Arquette.
Lukather en Steve Porcaro vinden het nog altijd het ultieme Toto nummer.

 

Classic single: Toto’s Rosanna

 

Het meisje dat in de videoclip Rosanna speelt, is Cynthia Rhodes. Zij werd later vooral bekend door haar rol als Penny Johnson, de danspartner van Patrick Swayze in de film Dirty Dancing. Diezelfde (piepjonge) Swayze is ook te zien in de clip van Rosanna waar hij overigens nauwelijks in voor komt (hij draagt in de clip een rood jasje (op 4:11 minuten)).
Het op West Side Story geïnspireerde dans gevecht was een idee van regisseur Steve Barron (ook bekend van Billie Jean) en werd gebruikt, een jaar later, voor Jackson’s Beat It dat een soortgelijk idee bevat.

 

 

Het nummer behaalde in 1982 de Nederlandse top 3. Dr. Hook’s Baby Makes Her Blue Jeans Talk (#2) en het winnende liedje van het songfestival Nicole’s Ein Bischen Friede (#1) hielden Rosanna van de nummer 1 af. Toto scoorde overigens nog nooit een nummer 1 in Nederland (bron: Nederlandse Top 40).

Reacties