The Legacy of Music
18 feiten over Bruce Springsteen’s Born To Run album

18 feiten over Bruce Springsteen’s Born To Run album

25, August 2018

Uitgebracht op 25 augustus 1975, markeerde “Born To Run” van Bruce Springsteen een keerpunt in de carrière van de inmiddels iconische performer. Terwijl de inwoner van New Jersey eerder werd beschouwd als een commercieel onsuccesvolle publiekslieveling, lanceerde de release van “Born To Run” hem naar het mainstream succes en werd zijn status als ware rock ’n roll icoon bevestigd.

 

8 feiten over Bruce Springsteen’s Born To Run album" width="1200" height="630" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/08/BTRSpring.png 1200w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/08/BTRSpring-300x158.png 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/08/BTRSpring-768x403.png 768w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/08/BTRSpring-1024x538.png 1024w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/08/BTRSpring-600x315.png 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

 

Hier volgen enkele feiten over de opnames, de tour en de legende van “Born To Run”.

 • Fotograaf Eric Meola, die de iconische “Born To Run” cover afbeelding heeft geschoten, nam bijna 600 foto’s in de twee uur durende fotoshoot voor de albumhoes. Slechts bij twee van deze foto’s keek Springsteen direct naar Clemons.
 • De gitaar die op de albumhoes staat weerggeven, heeft Springsteen naar verluidt slechts $185 gekost. Het iconische rock instrument verscheen later ook op de hoes van “Human Touch”, als ook op een live én greatest hits compilatie.
 • Springsteen wilde Clemons meenemen naar de fotoshoot zodat de albumhoes één van de hoofdthema’s van het album zou uitdrukken. Springsteen zei hierover: “That was enormously significant, I think, as a message to send to our fans: the sense that it was a record about friendship.”
 • Meola merkte ook op dat er meer mensen dan alleen Springsteen en Clemons op de cover staan. Springsteen is namelijk te spotten met een Elvis button en er is een kleine schilderij van mensen in een straat scène te zien op zijn gitaar.
 • Springsteen deed er zes maanden over in de studio om het nummer “Born To Run” te perfectioneren. Hij bracht vele  wijzigingen aan zoals een achtergrondkoor en diverse strijkers. Niet alle wijzigingen bleven gehandhaafd.
 • Het eerste gedocumenteerde live optreden van “Born To Run” vond plaats in het Harvard Square Theater op 9 mei 1974. Springsteen’s toekomstige manager Jon Landau bevond zich in het publiek en zijn samenvatting over de betreffende show bevatte de volgende iconische zin: “I saw rock and roll future and its name is Bruce Springsteen.”
 • Eén van Springsteen’s inspiraties voor de productie van “Born To Run” was Phil Spector, wiens Wall of Sound opname stijl achter talloze hits van de jaren ’60 stond; zoals bijvoorbeeld “River Deep, Mountain High” van Ike & Tina Turner en “Be My Baby” van The Ronettes.
 • Alle tracks voor “Born To Run” waren oorspronkelijk gecomponeerd op piano. Dat feit is vooral duidelijk op nummers als “Backstreets”, iets wat Springsteen een “particularly theatrical way of writing” heeft genoemd.
 • Springsteen en saxofonist Clarence Clemons werkten een dag voordat ze op toernee gingen, 16 uur lang aan de saxofoon solo op “Jungleland”. “They were packing the truck up, and I was playing the last notes of the “Jungleland” solo” aldus Clemons.
 • Op de eerste druk van “Born To Run” werd de voornaam van producer Jon Landau verkeerd gespeld als “Jan”. In plaats van het opnieuw laten drukken van de hoes, koos Columbia Records ervoor om tienduizenden stickers handmatig op elk album te plakken, en daarmee de fout te herstellen.
 • Op 30 april 1977, één dag nadat de Born To Run Tour in Memphis was gestopt, klom Springsteen over het toegangshek van Elvis zijn Graceland. Echter, vóór het bereiken van de voordeur, werd hij door bewakers betrapt en buiten de omheining van Graceland gezet.
 • Vanwege bestuurlijke conflicten met Mike Appel in 1976, was Springsteen niet in staat te beginnen aan de opnames voor de opvolger van “Born To Run”. In plaats daarvan ging de band op toernee die met een knipoog, officieus The Lawsuit Tour werd genoemd.
 • De band’s eerste Europese show vond plaats in het Londense Hammersmith Odeon op 18 november 1975. De locatie was bezaaid met promotiemateriaal waarvan Springsteen vond dat het “over the top” was, dus haalde hij deze eigenhandig van de muren af. 5 dagen later trad Springsteen en de E Street Band op in de RAI in Amsterdam.
 • “Born To Run” is het meest uitgevoerde nummer gedurende Springsteen’s carrière. Tot ongeveer een maand geleden, zou hij het nummer al 1383 keer live ten gehore hebben gebracht.
 • De eerste keer dat Bruce Springsteen en de E Street Band het album Born To Run in z’n geheel live speelden, was op 7 mei 2008 tijdens een benefietconcert in New Jersey.
 • “Born To Run” is Springsteens enige album dat is opgenomen in de National Recording Registry. Het album kreeg deze eer in 2003 toegekend.
 • Handgeschreven teksten van “Born To Run” werden in 2013 voor $197.000 verkocht op een veiling. Dat bedrag was $97.000 meer dan de oorspronkelijk geschatte waarde door Sotheby’s.

 

Springsteen-lyrics-AP578874782605

 

 • In 1980 heeft de General Assembly van de staat New Jersey een resolutie aangenomen om Bruce Springsteen te benoemen tot de New Jersey Pop Music Ambassadeur van Amerika, en het lied “Born To Run” als het “unofficial rock theme of [the] State’s youth.” (de resolutie werd echter nooit goedgekeurd door de Senaat).

 

 

 

vertaald van: www.vividseats.com

Reacties