The Legacy of Music
De Betty Davis film

De Betty Davis film

22, June 2018

Funk-koningin Betty Davis veranderde het landschap voor vrouwelijke artiesten in Amerika. “Zien hoe Betty Davis optreedt, is als het zien van een X-rated film wanneer je verwacht Walt Disney te zien”. Zo werden de optredens van funkzangeres Betty Davis al in de jaren zeventig beschreven. De film is vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen (zie onder).

 

 

Met haar suggestieve teksten (“If I’m in Luck I Might Get Picked Up”), gedurfde persoonlijkheid, gewaagde outfits en buitensporige funkmuziek was ze haar tijd ver vooruit. Misschien wel te ver. “Als Betty nu zou zingen was ze een Madonna, óf een Prince,” schreef jazztrompettist Miles Davis in zijn autobiografie uit 1989. Miles trouwde met Betty in 1968, waarbij zij zijn achternaam kreeg (en die ze behield na hun scheiding in 1969). Betty Davis was de eerste zwarte vrouw die al haar muziek zelf schreef en produceerde én was een feministische pionier; ze inspireerde en intimideerde op een manier zoals geen enkele vrouw dat tot dan toe deed. Tot ze plotseling verdween. Ze worstelde om te zijn wie ze was, maar op dat moment begreep de wereld haar niet. Maar nu – 40 jaar later – is de wereld nog nooit zo klaar geweest om een eerbetoon te brengen aan de grootste Black Power-godin aller tijden.

 

 

 

Vertoningen:

LantarenVenster – Rotterdam
Natlab/ Plaza Futura – Eindhoven
Filmhuis – Den Haag
Cacaofabriek – Helmond
Kijkhuis – Leiden
Filmhuis – Alkmaar
LUX – Nijmegen
Studio Skoop – Gent
Cinema ZED – Leuven
Cinema Aventure – Brussel

Daarnaast nog het nodige tbc, zoals: Ketelhuis – Amsterdam, Cinecitta – Tilburg, Lumen – Delft, Filmhuis – Hilversum, Verkadefabriek – Den Bosch, Melkweg – Amsterdam

Reacties