The Legacy of Music
David Bowie: het einde van Ziggy Stardust

David Bowie: het einde van Ziggy Stardust

3, June 2018

3 juli 1973. Verslagenheid alom. David Bowie kondigt in de rol van zijn alter ego Ziggy Stardust op het podium aan: “Of all the shows on the tour this particular show will remain with us the longest, because not only is it the last show of the tour, it’s the last show we’ll ever do.” Wát heeft hij net gezegd?!

 

David Bowie: het einde van Ziggy Stardust

 

Ziggy Stardust verschijnt op 10 februari 1972 voor het eerst op een podium. Roodbruin haar, geschminkt gezicht, opvallend kostuum en het album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars onder de spreekwoordelijke arm. Het betekent de grote doorbraak voor David Bowie, die dan wel al een hit op zak heeft met Space Oddity. Als een kosmonaut die in de ruimte wordt gelanceerd stijgt zijn populariteit tot nog grotere hoogte na een optreden bij het televisieprogramma Top Of The Pops.

 

note: mocht je op play drukken en je krijgt de melding Video Niet Beschikbaar – click dan op de regel eronder Bekijken op YouTube
Flamboyant

Ziggy Stardust is de hoofdpersonage van Bowie’s conceptalbum The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars, kortweg Ziggy Stardust, dat het verhaal vertelt van een fictieve rockster die als spreekbuis fungeert voor een buitenaards ras. Bowie creëert Ziggy al tijdens zijn Hunky Dory-periode. Zijn flitsende, egocentrische, flamboyante persoonlijkheid weet alle aandacht op zich te vestigen door met (bi-)seksualiteit te spelen en maatschappijkritische uitlatingen te doen.

Na het verschijnen van Ziggy Stardust onderneemt Bowie een immense tour om het album te promoten. Hij zag zijn kans schoon om flink uit te pakken met theatrale settings en soms ongegeneerde podiumkrankzinnigheden (waarbij sumoworstelaarpakken en orale sekssimulaties niet uit de lucht waren). Bowie raakt steeds meer één met zijn ‘gespeelde’ personage. Zelfs zo erg dat hij zich naast het podium zich ook Ziggy Stardust waant. Tegen biograaf Christopher Sandford zou Bowie later vertellen: “Ziggy wilde me maar niet verlaten. Toen begon het bergafwaarts te gaan… Mijn persoonlijkheid werd door hem aangetast. Er ontstond een erg gevaarlijke situatie. Ik begon daadwerkelijk over mijn eigen geestelijke gezondheid te twijfelen.”

 

Moonage Daydream uit de film Ziggy Stardust And The Spiders From

note: mocht je op play drukken en je krijgt de melding Video Niet Beschikbaar – click dan op de regel eronder Bekijken op YouTube

 

 

Retirement Gig

Na een lange, intensieve tournee staan Ziggy en zijn Spiders op 3 july 1973 in een uitverkocht Hammersmith Odeon Theatre in Londen. Bowie is op. De door hemzelf gecreëerde personage heeft hem opgeslokt en begint een stuk van zijn eigen ziel weg te vreten. Op abrupte wijze kondigt Bowie/Ziggy het einde van een tijdperk aan (dat later bekend zal staan als Bowie’s ‘glamrockfase’). Door zijn woordkeuze ‘because not only is it the last show of the tour, it’s the last show we’ll ever do’, ontstaat er bij het publiek twijfel of dit wellicht de allerlaatste keer is dat Bowie op het podium staat.

 

note: mocht je op play drukken en je krijgt de melding Video Niet Beschikbaar – click dan op de regel eronder Bekijken op YouTube

 

De geschiedenis heeft ons geleerd dat dit gelukkig niet het geval is geweest. Bowie heeft ons na deze ‘Retirement Gig’, zoals het inmiddels beroemde optreden bekendstaat, nog heel veel moois geschonken. Waaronder The Thin White Duke, zijn volgende alter ego. Ook hier ging de artiest uiteindelijk weer iets te veel op in. Maar dat is weer voer voor een ander verhaal.

 

 

bron: Ultimateclassicrock

 

 

Reacties