The Legacy of Music
Het ontembare vuur: Arcade Fire

Het ontembare vuur: Arcade Fire

29, May 2018

Everything Now kwam vorig jaar binnen als een kiloknaller. De verwachtingen rondom het vijfde album van de Canadese band Arcade Fire waren wereldwijd hooggespannen. Zowel bij fans als critici. En die verwachtingen werden bij het verschijnen van de gelijknamige eerste single direct ingelost. Het geluid: theatrale kitsch, overdonderend grotesk maar bovenal verfrissend uniek. Een nieuwe sound, een nieuwe sfeer, een nieuwe Arcade Fire.  Everything Now werd door 3 voor 12 uitgeroepen tot Song van het Jaar. “Een nummer dat al direct werd onthaald als anthem dat je uit de volle borst kunt meebrullen.” 

 

 

Everything Now staat voor een keerpunt in de nu al veelzijdige carrière van de band die in 2000 werd opgericht door het boomlange boegbeeld en zanger Win Butler. Samen met echtgenote, zangeres en multi-instrumentaliste Régine Chassagne vormt hij de muzikale basis. Zij haalde haar inspiratie uit de klassieke muziek, hij uit de alternatieve gitaarrock van de jaren negentig. Die twee werelden lieten ze voorzichtig samenkomen op de EP Arcade Fire uit 2002.  Maar op het debuutalbum Funeral, dat twee jaar later verscheen, werd duidelijk hoe de band de subtiliteit van klassieke arrangementen, gelaagde popliedjes en extatisch bombast wist te vermengen tot een eigen, unieke sound.

 

 

Van de dreigende opener Neighborhood #1 (Tunnels) naar de meezinger Rebellion (Lies) tot het inmiddels tot anthem bestempelde Wake Up; de beklemmende spanning van Funeral zorgde ervoor dat Arcade Fire in relatief korte tijd naam maakte.  Het debuutalbum werd wereldwijd goed ontvangen, behaalde de gouden status in Canada en Groot-Brittannië, belandde hoog in menig jaarlijstje van toonaangevende muziekplatforms en leverde de groep een Grammy nominatie op in de categorie Best Alternative Album. 

 

 

Mag het licht uit: Neon Bible

Na het succes van het debuutalbum trok de groep zich terug in een kleine kerk in het Canadese dorp Farnham. Eigenhandig verbouwden ze de kerk genaamd Petite Eglise tot een studio waar ze begonnen met schrijven aan het nieuwe album. De thema’s op Neon Bible (2007) zijn gebaseerd op de angstaanjagende dromen die Butler als kind had en die hij in zijn volwassen leven de kille waarheid kon noemen: oorlogszucht, verknipte politieke machtsspelletjes en een schizofrene (digitale) wereld die zich buiten jezelf afspeelt zodat je alle contact met de werkelijkheid verliest. Het begeesterde, gejaagde album maakte van Arcade Fire een van de meest urgente acts ter wereld. In deze tijd groeide de groep ook uit tot stadionband, met Butler die als dreigende prediker zijn waarheid verkondigde in enerverende en intense liveshows. De groep verliet Petite Eglise als thuisbasis nadat een storm het dak van de kerk liet instorten, wat bijna een vorm van goddelijke interventie genoemd zou kunnen worden. Het werd tijd voor iets nieuws.

 

 

The Suburbs: moderne klassieker

Voordat de band zich op een nieuw album richtte; maakte zij in ieder geval een groot fan heel erg blij. Die fan was niemand minder dan Barack Obama. Arcade Fire steunde hem in 2008 tijdens zijn presidentscampagne. Toen hij later president was, liet hij meerdere keren vallen dat de muziek van de band voor hem van grote waarde was. In augustus van 2010 was daar eindelijk de opvolger The Suburbs. Op alle vlakken een directer album dat was geïnspireerd op een brief die Win Butler van een jeugdvriend ontving. Het zette hem aan het denken over opgroeien in buitenwijken (Suburbs), ouder worden en de vergankelijkheid der dingen. Dankzij de urgentie van de teksten in combinatie met de bombastische neo-punk en theatrale barokpop wordt The Suburbs een moderne klassieker genoemd en werd het bekroond met een prestigieuze Grammy Award voor Beste Album. Hoewel Obama, David Bowie en U2 de band allang in de smiezen hadden wordt Arcade Fire wereldwijd gezien als een van de beste alternatieve bands van het afgelopen decennium.

 

 

De gamechanger: Reflektor

Dat Arcade Fire niet vies is van ambitie blijkt uit het dubbelalbum Reflektor dat in 2014 verschijnt. Niemand minder dan LCD Soundsystem’s James Murphy mocht aan de producersknoppen zitten van het album Reflektor. Hij zorgde er mede voor dat de zwaardere sound van voorgaande albums wordt vervangen door dampende discodeunen, zwoel groovende melodieën en exotische ritmes die al bij de eerste luisterbeurt onder de huid gaan zitten. Opzettelijke verstrooiing? Het maakt de kwaliteit van de muziek er zeker niet minder op. Met dit album, en zeker met de gelijknamige single en de nummers Here Comes The NightTime, We Exist en het magische Afterlife laat Arcade Fire zien dat ze op eigen wijze durven uit te stijgen boven de hoge verwachtingen.

 

 

Het vuur blijft branden: Everything Now

Het meest recente album Everything Now is een pamflet tegen de consumptiemaatschappij en de huidige westerse samenleving. De band bokst in de teksten op tegen een zielloze wereld vol fake news en winstbejag. Een opvallende releasecampagne waarbij de verzonnen multinational Everything Now Corporate de wereld neerzet van gierigheid en de totale zinloosheid van hebbedingen (wat dacht je van een Arcade Fire fidget spinner: HEBBEN!). Dit opboksen doen ze bijna letterlijk tijdens de Everything Now tour. Ook in Ahoy Rotterdam waar ze op 10 juni zal de band plaatsnemen in een heuse boksring-podiumopstelling. En hier zullen Nederlandse fans in een aantal rondes getrakteerd worden op een flinke hoeveelheid punches, breaks, harde linkse en direct hits. Iedereen die ooit een concert van de band heeft meegemaakt weet dat het een totaalervaring is. Een waanzinnige, extatische en bijna Bijbelse happening die Arcade Fire tot een van de meest opwindende liveacts ter wereld maakt. Want zoals de band zelf als zegt: je wilt alles! Nu! En Arcade Fire heeft zich in het achttienjarig bestaan ontwikkeld tot de band die je op alle mogelijke manieren weet te geven wat jij wilt.

 

tekst: Annemarie van Looij

 

 

Reacties