The Legacy of Music
De Avondspits

De Avondspits

19, May 2018

spits12

 

Het legendarische programma startte op 28 mei 1978 op Hilversum 3. Radiomaker Frits Spits z’n eerste plaat was Substitute van The Who omdat hij zich als vervanger zag van Joost den Draaijer.

Spits, ooit ontdekt door Felix Meurders, begon de uitzending steevast met de begroeting “Vrienden van de Avondspits” en een actuele one-liner die altijd te maken had met de nieuwsuitzending net voor het programma. 
Zes dagen per week was het tussen 18:04 en 19:00 uurte beluisteren. In de begintijd begon het pas om 18.10 uur omdat na het nieuws eerst het dagelijkse programma de Vacaturebank werd uitgezonden met een opsomming van beschikbare vacatures. Als begintune werd het nummer Central Park van Les Dudek(uit 1976) gebruikt.

Bekende onderdelen van de Avondspits waren “De Steunplaat”, Kruip in de Huid van…”, De Dag die je niet Vergeten Mag” en de “Poplimerick”.

 

 

 

In het programma werd vaak teruggegrepen naar De Dikke Blomberg, een verwijzing met een knipoog naar De Dikke Van Dale. Bedoeld werd Tom Blomberg, de producer en (wellicht de allereerste) pop-professor van de muziek.

17 jaar lang zou Spits het presenteren. Hij deed dat eerst van 1978 tot 1988. Het programma verdween tijdelijk van de zender en werd vervangen door het programma Driespoor, gepresenteerd door Jeanne Kooijmans. Maar op maandag 2 april 1990 maakte Spits zijn rentree met de herlancering van de Avondspits. Hij begon die avond met de woorden: “vrienden van De Avondspits: ben blij dat ik terug ben”. De tweede periode duurde tot eind februari 1995. Tom Blomberg nam daarna de presentatie van het uur nog tijdelijk over, tot op maandagavond 3 april 1995. Daarna werd De Avondspits definitief opgevolgd door Kort en Klijn en radio-DJ Cornee Klijn. Een tijdperk was voorgoed afgesloten.

Spits was 45 jaar getrouwd totdat onlangs zijn vrouw overleed. Tegenwoordig is Frits Spits te beluisteren op Radio 1 met De Taalstaat.

bron: wikipedia

 

Reacties