The Legacy of Music
Classic Album: Bob Dylan’s Blonde On Blonde

Classic Album: Bob Dylan’s Blonde On Blonde

16, May 2018

Blonde On Blonde van Bob Dylan werd op 16 mei 1966 uitgebracht en is 52 jaar oud. Het album met onder meer Visions Of Joanna, I Want You en Just Like A Woman is een van de eerste studio-dubbel-LP’s in de geschiedenis van de rockmuziek. Zeven dingen die je moet weten over dit zevende studiowerk van Dylan.

 

 

#1. Dylan maakt Blonde On Blonde tijdens een zeer hectische levensfase. In het begin van de jaren zestig brengt hij het ene na het andere album uit en werkt simultaan een onmenselijk druk tourschema af. In sommige interviews heeft Dylan verklaard naar harddrugs (naar verluidt heroïne) te hebben gegrepen, maar in andere vraaggesprekken sprak hij dat weer tegen. Dat de liedjesschrijver na zo’n werkdruk op 76-jarige leeftijd nog steeds op de planken staat, mag hoe dan ook een klein wonder heten.

 

Een vroege versie van Just Like A Woman

 

#2. Blonde On Blonde is de derde Dylan-plaat in een serie van drie albums met een rock-‘n’-rolltintje, een overgang in stijl die hem niet door iedere folkfan in dank werd afgenomen. Dat geldt ook zeker voor het openingsnummer Rainy Day Women #12 & 35 dat stoned ingezongen lijkt te zijn in een Amsterdamse coffeeshop. Het nummer krijgt zijn bijzondere, verbloemende titel mee om ervoor te zorgen dat het – ondanks de regel ‘everybody must get stoned – toch op de radio gedraaid kan worden. Het liedje verschijnt op 22 maart als single en klimt tot nummer 2 in de Billboard Singles hitlijst.

 

#3. Er heeft een hele stoet aan muzikanten aan Blonde On Blonde meegewerkt. Dylan begint zijn eerste opnameronde voor Blonde On Blonde met zijn toenmalige begeleidingsband the Hawks in Studio A van Columbia Records in New York (met onder andere Robbie Robertson en Al Kooper). Het enige nummer dat van die eerste lange sessie op Blonde On Blonde belandt, is One Of Us Must Know (Sooner Or Later). Het leeuwendeel van het album neemt Dylan op met doorgewinterde sessiemuzikanten uit Nashville in Columbia’s studios in dezelfde stad (met onder andere Charlie McCoy en Joe South).

 

One Of Us Must Know live

 

#4. Het elf minuten durende Sad Eyed Lady Of The Lowlands is in één take opgenomen, om vier ‘s nachts, na een acht uur durende opnamesessie. Indrukwekkend toch?

 

#5. Het had niet veel gescheeld of Blonde On Blonde had I Want You geheten.

 

I Want You

 

#6. Blonde On Blonde komt tot nummer 9 in de Billboard 200 hitlijst in Amerika en behaalt uiteindelijk de status dubbel platina. Het album staat ook op nummer 9 in Rolling Stone’s 500 Greatest Albums Of All Time. Alleen Dylans voorgaande album Highway Revisited 61 (1965) staat nog hoger genoteerd, op nummer 4. De eerste helft van de jaren zestig is dus niet alleen een manische periode voor de liedjessmid, maar ook een uiterst succesvolle.

 

#7. Het aanstekelijke ‘I Want You’ wordt een paar jaar geleden gebruikt onder de NS commercial met het ‘jongetje’ en staat model voor de campagne dat kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis reizen met hun ouders. Het nummer heeft daarmee de tand des tijds prima doorstaan. 

 

 

 

 

Reacties