The Legacy of Music
Johnny Cash – At Folsom Prison: het verhaal van gedetineerde Glen Sherley

Johnny Cash – At Folsom Prison: het verhaal van gedetineerde Glen Sherley

14, May 2018

Je zou als gevangene maar een optreden voorgeschoteld krijgen van Johnny Cash: dan kan je je geluk al niet op. Maar als tijdens dat optreden ook nog een van je eigen geschreven liedjes als verrassing wordt vertolkt, dan weet je natuurlijk helemaal niet meer waar je het zoeken moet. Dit overkwam Glen Sherley ruim vijftig jaar geleden.

 


 

‘Prison songs’ vormden vroeger een populaire stijlvorm in folkmuziek en Johnny Cash schreef een paar van de beste liedjes in het genre. Na de voltooiing van zijn song Folsom Prison Blues in 1955 wil Cash graag een van zijn optredens in een gevangenis opnemen. Daar moet hij twaalf jaar op wachten.

 

 

In 1967 krijgt Bob Johnston bij Columbia Records de taak om zich over de producties van Cash te buigen. Hij geeft groen licht voor de opnames van twee optredens in Folsom State Prison in Folsom, Californië. Cash is al sinds 1953 gefascineerd door de gevangenis, na het zien van de film Inside The Walls Of Folsom Prison. Die deed hem ook het eerder genoemde Folsom Prison Blues schrijven, waarin hij zijn voorstelling geeft van hoe het gevangeniswezen moet zijn.

Veel gevangenen vinden steun in Folsom Prison Blues en de vele andere ‘prison songs’ die Cash schrijft. De zanger/gitarist met feilloze timing en onverslaanbaar timbre krijgt veel (geschreven) respons van gedetineerden. Reden te meer om de zinnen te verzetten van enkele van hen. Zo gaat Cash, met onder andere zangeres June Carter, achtergrondkoor The Statler Brothers en gitaristen Carl en Luther Perkins op 11 en 12 januari 1968 oefenen voor de twee optredens die op 13 januari plaatsvinden.

Tijdens de repetities staat er een bijzonder nummer centraal: Greystone Chapel. Het is geschreven door Folsom-gevangene Glen Sherley. Een opname van het liedje komt in de handen van Cash, die het als verrassing in zijn set opneemt. Sherley, die strategisch op de eerste rij is geplaatst, weet niet wat hem te wachten staat. Maar aan het eind van de avond is zijn nummer vereeuwigd op een van de beroemdste livealbums aller tijden.

Sherley, die dankzij Cash’ optreden en album bekendheid geniet, besluit na zijn vrijlating om countrymuzikant te worden. Maar het kwaadaardige bloed kruipt waar het niet gaan kan. Sherley worstelt met de roem en het lukt hem niet om zich aan te passen aan de buitenwereld. High van de drugs vermoordt hij een man. Op 11 mei 1978 schiet hij, al schuilend in het huis van zijn broer in Gonzalez, Californië, zichzelf dood op 42-jarige leeftijd. Cash bewijst een laatste eer door op te draaien voor de kosten van Sherley’s begrafenis.

 

 

Johnny Cash – At Folsom Prison is in mei 1968 voor het eerst uitgebracht en bestaat deze maand dus vijftig jaar. Het Amerikaanse magazine Rolling Stone plaatste het album in 2003 op nummer 88 in zijn lijst van 500 Greatest Albums Of All Time. En magazine Time benoemde het in 2006 ‘een van de honderd beste albums aller tijden’. In 2008 is een Legacy Edition van At Folsom Prison verschenen, inclusief twee cd’s met beide Folsom Prison-concerten van 13 januari 1968 (onversneden en opnieuw gemasterd) en een dvd met foto’s en interviews verwant aan de concerten.

 

 

Reacties