The Legacy of Music
Chet Baker’s fatale ongeluk

Chet Baker’s fatale ongeluk

13, May 2018

De Amerikaanse trompettist en zanger werd in de jaren ’50 bekend met rustige, melancholische muziek. Hij leidde een woelig leven, vol drugs en aanvaringen met justitie. Op vrijdag 13 mei 1988 te Amsterdam kwam hij op tragische wijze om het leven.

 

 

Chet Baker brak in 1951 door toen hij door Charlie Parker gevraagd werd om mee te spelen bij optredens aan de Amerikaanse westkust. Daarvoor timmerde Baker al rustig aan de weg door mee te spelen met de bekende saxofonist Stan Getz. Zijn grootste succes had hij echter met het Gerry Mulligan Quartet, waar hij in 1952 lid van werd. Hun grote hit ‘My Funny Valentine’ groeide uit tot Baker’s lijflied. Van dit succes kon Baker niet lang genieten: frontman Gerry Mulligan werd één jaar later veroordeeld tot een gevangenisstraf vanwege drugsbezit. Vanaf 1955 combineerde Baker trompetspel en zang. Hij werd een icoon van de cool jazz stroming, mede dankzij zijn zangtalent en good looks.

 

 

Het succes had ook een keerzijde. Zijn drugsverslaving ging in de loop van de jaren ’50 steeds meer ten koste van zijn carrière. Ruzies met bandleden, mislukte optredens en een dalende populariteit waren het gevolg. Ook zat Baker meerdere gevangenisstraffen uit. Toen hij in 1966 zijn tanden verloor (na een gevecht met een drugsdealer) moest hij opnieuw leren trompet spelen.

 

Chet’s solo-debuut uit 1952.

 

 

 

Tussen 1978 en 1988 trad Baker bijna alleen nog maar op in Europa. In 1983 woonde hij in Amsterdam, vanwege de centrale ligging en de makkelijk te verkrijgen drugs. Hij nam meer albums op dan ooit en bracht o.a. platen uit op het Nederlandse label Timeless.

Baker zou op 12 mei 1988 in het TROS-programma Sesjun gaan spelen maar hij is er nooit aangekomen. Op vrijdag 13 mei  1988 werd hij, rond 03.00 uur ‘s nachts, dood aangetroffen op het trottoir voor het Amsterdamse hotel Prins Hendrik op de Zeedijk. Zijn hotelraam op de 2e verdieping stond open. Op zijn hotelkamer werd heroïne en cocaïne aangetroffen. Na autopsie waren er ook sporen van drugs in zijn bloed gevonden. Uit onderzoek blijkt dat er geen sprake is geweest van een ruzie of gevecht, en zijn overlijden werd daarom gezien als een ongeval. Tien jaar later verscheen op de gevel van het Amsterdamse hotel een plaquette ter ere van de jazzartiest.

Chet Baker werd begraven op Inglewood Park Cemetry aan de rand van Los Angeles.

 

Bronnen: NPO, nieuwsdossier, music manners/manners magazine, InfoNu.nl, Soulfood Radio

 

 

 

 

 

Reacties