The Legacy of Music
Het spectaculaire debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience

Het spectaculaire debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience

12, May 2018

Are You Experienced? (ook wel afgekort tot RUX of AYE) is het spectaculaire debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience en werd in mei 1967 uitgebracht in Europa en enkele maanden later in Amerika. Het album werd geproduceerd door Hendrix’ manager Chas Chandler, de man achter de mengtafel was Eddie Kramer.

 

 

RUX gaf Hendrix zijn eerste kans om zijn unieke stijl te presenteren; de met feedback geteisterde elektrische gitaar riffs en solo’s, overweldigende bluesrock, psychedelische sound effecten en vocalen beïnvloed door rhythm & blues.

Hendrix: ” It’s a collection of free-feeling and imagination. I’ve written songs for teenyboppers like Can You See Me, and blues things. There are only two songs that would give you the horrors if you were on a trip: Are You Experienced? and May This Be Love. But they are actually peace-of-mind songs. They are just relaxing things, like meditational shades. As long as you can get your mind together while you’re listening to them, they’ve made it with you.”

Twee singles van het album werden wereldwijd gelanceerd, namelijk Hey Joe en Purple Haze. De anno 2015 typische Hendrix klassiekers stonden overigens niet op de Europese LP uitgave van Track Records maar wel op de Amerikaanse van Reprise.

 

Het spectaculaire debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience

 

Purple Haze kwam uit in maart, de eerste single die werd uitgebracht bij Track; een label dat werd gelanceerd door The Who’s managers Chris Stamp en Kim Lambert. Het bereikte onmiddellijk de Top 10 en wist daar gedurende 14 weken te blijven. In mei 1967 beklom het album al snel de hitlijsten en werd het alleen van de top gehouden door Sgt. Peppers van The Beatles.

Het eerste nummer op de Europese versie van AYE is Foxy Lady… Hendrix: ” And then we have songs like Foxy Lady. I’m not ashamed to say I can’t write happy songs. I don’t feel very happy when I start writing. Foxy Lady is about the only happy song I’ve written. The microphone was set up and I had these words and we just started playing. We messed about with it a couple of times, and we were bouncing stuff around in our minds. If you get a good idea you have to put it down right away. “

AYE bevat daarnaast ook het enige “conventionele” (12-bar) blues nummer van de band; het sterke Red House.

 

Het spectaculaire debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience

 

Meer weetjes:

Op 23 oktober 1966 gingen Hendrix, Redding en Mitchell de Londense De Lane Lea studio’s binnen om een soulvolle cover op te nemen van Billy Roberts’ Hey Joe. De band was op die dag slechts een paar weken samen.
In vijf maanden tijd (eind oktober 1966 tot begin april 1967) nam het trio het album op in zestien opnamesessies op drie locaties in Londen, waaronder De Lane Lea Studios, de CBS studio en de Olympic.

Met zijn swingende lead drums was het spelen van Mitch Mitchell op Are You Experienced bijna net zo goed een openbaring voor drummers als die van Hendrix voor gitaristen. Maar in december 1966 werd hij bijna ontslagen doordat hij voortdurend te laat kwam opdagen.

Geen van de originele nummers van het album werden live uitgevoerd door de Experience voordat ze werden opgenomen – en vele werden voor de eerste keer gerepeteerd net voordat de opnames begonnen.

Hendrix had een hekel aan de Britse versie van de hoes van AYE en wilde dat de Amerikaanse versie meer leek op een albumhoes van The Hollies.

Het Octavia-pedaal, een octaaf verdubbelend gitaareffect, maakte zijn debuut op ‘Purple Haze’. Het werd ontworpen door de Engelse elektronica-wizzard Roger Mayer – het effect zou later op klassieke Hendrix nummers te horen zijn zoals ‘Fire’, ‘Little Wing’ en ‘Machine Gun’.

 

Het spectaculaire debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience

Links de Engelse binnenhoes, rechts de Amerikaanse.

 

bronnen: Rolling Stone, Wikipedia

 

Reacties