The Legacy of Music
10 belangrijke Grunge albums

10 belangrijke Grunge albums

8, May 2018

In de eerste helft van de jaren 80 vonden er tussen de Seattle hardcore -en metal scene meermaals gewelddadige confrontaties plaats. Door de opening van de concert-venue de Gorilla Gardens veranderde dat. De Gardens bood per avond 2 afzonderlijke shows aan met als resultaat dat zowel hardcore als metal bands een podium hadden. De 2 scenes vermengden zich langzaam maar zeker met elkaar en vormde de inspiratie voor de look én het geluid van de grunge.

In 1985 begonnen 2 Seattle bands hun carriere. Zij werden bekend als de iconen van het Seattle grunge tijdperk. Hun namen: De U-Men en Green River. Hoewel Green River geen enkele commerciële impact zou hebben, zou de band een veelbetekenende invloed hebben op de ontwikkeling van het genre. De mix van hard rock, punk en metal beïnvloed door bands als de Stooges en Black Sabbath gevoegd bij de vreemde teksten en de andere vocale benadering van zanger Mark Arm inspireerde verschillende Seattle bands. (luister naar Dry as a Bone/Rehab Doll)

 

 

2 jaar na de oprichting gingen de bandleden uit elkaar. Het ene kamp zou later in Pearl Jam furore maken, de andere helft in Mudhoney.

De grunge scene draaide rond het platenlabel Sub Pop, opgericht door Bruce Pavitt die een lokale radioshow had en daarin vooral lokale bands liet horen. Ook andere lokale radiostations begonnen meer en meer Seattle bands te laten horen.

Nirvana was inmiddels ook onderweg. Cobain en Novoselic maakten in de beginperiode gebruik van verschillende drummers. Ze repeteerden vooral in de oefenruimte van The Melvins. Hier werden de eerste demo’s opgenomen. November 1988 verscheen de eerste single. Love Buzz, een cover van de Nederlandse band Shocking Blue. In 1990, tijdens de eerste opnames met producer Butch Vig, verliet Channing de band en werd Dave Grohl de vaste drummer van de band. Sonic Youth’s Kim Gordon beveelde de band aan bij het label Geffen die toehapte. Een jaar later verscheen Nevermind.

Nirvana’s Nevermind was het album dat zorgde voor de nationale –en later wereldwijde bekendheid van de grunge. In het kielzog hiervan werden Pearl Jam, Soundgarden en andere Seattle grunge bands bestsellers. Vele lokale fans van het eerste uur keerde zich hierdoor er vanaf. De zelfmoord van Kurt Cobain wordt gezien als het begin van het einde van het genre.

 

Belangrijke Grunge albums (1 per band)

 

Pearl Jam – Ten 1991

Pearl Jam’s debuutplaat Ten trok de grunge revolutie naar een groter publiek. Ten werd In het najaar van 1991 uitgebracht maar in Nederland begon het album echt te verkopen na het memorabele Pinkpop optreden van 1992.

Beluister: Black, Alive, Even Flow, Jeremy, Garden (eigenlijk alle tracks)

Ook belangrijk: Vs. 1993, Vitalogy 1995

 

 

0 belangrijke Grunge albums" width="1200" height="742" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/pearl-jam-ten.png 1200w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/pearl-jam-ten-300x186.png 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/pearl-jam-ten-768x475.png 768w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/pearl-jam-ten-1024x633.png 1024w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/pearl-jam-ten-600x371.png 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

 

Nirvana – Nevermind 1991

Een maand na Pearl Jam’s Ten verscheen Nevermind. Dit was Nirvana’s 2e album. Smells Like Teen Spirit was niet weg te slaan op MTV en werd een grunge anthem. Nevermind stond meer dan 2 jaar in de Nederlandse albumlijst en trok de grunge bovengronds. Kurt Cobain werd gezien als de stem van een generatie.

Beluister: Smells Like Teen Spirit, Lithium, In Bloom, Drain You (en de rest)

Ook belangrijk: In Utero 1993; MTV Unplugged 1994; Bleach 1989; Incesticide 1992 comp

 

 

 

Alice In Chains – Dirt 1992                

Dirt wordt beschouwd als het ‘beste’ Alice in Chains album. Het nummer ‘Would?’ is de hit van de plaat. Dirt kwam uit op het hoogtepunt van de grunge en de nummers gaan vooral over verslaving. Achteraf was dat niet zo gek want zanger Layne Staley en bassist Mike Starr waren er dol op en overleefden hun verslaving dan ook niet.

Beluister: Would?, Rooster, Them Bones, Down in a Hole.

Ook belangrijk: Jar of Flies 1994 EP

 

 

 

Soundgarden – Superunknown 1994          

Het duurde 4 albums voordat Soundgarden het grote publiek wist te bereiken. De band was één van de eerste Seattle bands en had een grote underground following. Die keerde zich van de band af  toen men tekende bij één van de grote labels (A&M). Superunknown verscheen in 1994, klonk gepolijster dan hun eerdere werk  en bracht de klassieker Black Hole Sun voort.

Beluister: Black Hole Sun, Spoonman, My Wave, Fell On Black Days, The Day I Tried To Live

Ook belangrijk: Ultramega OK 1988; Badmotorfinger 1991; Louder Than Love 1989

 

 

 

Temple of the Dog – Temple of the Dog 1990                          

Soundgarden’s Chris Cornell formeerde TotD als eerbetoon aan zijn overleden vriend Andrew Wood. Jeff Ament en Stone Gossard werden gevraagd mee te doen. Die laatste introduceerde zijn jeugdvriend Mike McCready (als lead- gitarist). Drummer was Matt Cameron(Soundgarden/ Pearl Jam). Uit Temple of the Dog zou Pearl Jam ontstaan. Eddie Vedder had zich al bij het gezelschap gevoegd en deed voornamelijk backing vocals. Op Hunger Strike is Vedder samen met Cornell te horen.

Beluister:Hunger Strike (duet tussen Chris Cornell en Eddie Vedder), Say Hello 2 Heaven, Pushin Forward Back

 

 

Mudhoney – Superfuzz Bigmuff 1990 EP

Ondanks dramatische verkoop wordt hun debuut-EP nog altijd gezien als bepalend voor de grunge scene. Voor vele fans van het eerste uur het bewijs dat het genre het hoogtepunt bereikte in de jaren tachtig – jaren voordat de media er bovenop dook.

Zanger Mark Arm kwam uit Green River samen met gitarist Steve Turner, Bassist Matt Lukin kwam uit de Melvins en drummer Dan Peters kwam van Feast.

Beluister: de gehele EP

Ook belangrijk: Mudhoney 1989; Every Good Boy Deserves Fudge 1991

 

 

Melvins – Houdini 1993                                        

Begonnen in 1983 en van grote invloed op bands als Nirvana en Soundgarden. Nadat Nevermind van Nirvana een onverwacht succes was geworden werden meerdere Seattle bands getekend door de grotere labels. Zo ook de Melvins. Kurt Cobain speelde mee op het nummer Sky Pup en co-produceerde 6 nummers van het album.

Beluister: Goin’Blind(Kiss cover), Hooch, Honey Bucket, Night Goat

Ook belangrijk: Bullhead 1991; Lysol 1992

 

 

Mother Love Bone – Mother Love Bone 1992 comp

Opgericht in 1988. Frontman Andrew Wood overleed kort voor release van hun eerste album Apple en daarmee kwam er een einde aan het bestaan van de band. Jeff Ament (bas) en Stone Gossard (Gitaar) gingen na een tijdelijke project (Temple of the Dog) verder met Pearl Jam. Op MLB staat de in 1989 verschenen EP Shine en het album Apple.

Beluister: Crown of Thorns, Chloe Dancer, Stardog Champion, Capricorn Sister

 

 

Hole – Live Through This 1994

Op 12 april 1994 verscheen dit album 4 dagen na de dood van Kurt Cobain. Hole’s frontvrouw Courtney Love was het gezicht van de band. De mythe over dit album is dat Cobain de nummers schreef voor zijn vrouw. Bewijs daarvoor werd nooit gevonden. Bassiste Kristen Pfaff zou 2 maanden later overlijden aan een overdosis.

Beluister: Violet, Doll Parts, Rock Star, Miss World

 

 

Grunge bands:

The Melvins, Malfunkshun, The Wipers, Skin Yard, The U-Men, Soundgarden, Mudhoney en Green River, Mother Love Bone, Temple of The Dog, Nirvana, Alice in Chains, Screaming Trees, Pearl Jam, 7 Year Bitch, Love Battery, Blood Circus, Mono Men, Tad, Willard, Seeweed, My Sister’s Machine, Hammerbox, Gruntruck, Truly, Babes in Toyland, L 7, Mad Season, Stone Temple Pilots, The Nymphs,Paw, Smashing Pumpkins, Pond, Sweet Water.

Voorbeelden/Inspiraties voor de Grunge scene:

Neil Young, Sonic Youth, Jimi Hendrix, Led Zeppelin, The Ventures, Pixies, Stooges, Black Sabbath, Aerosmith.

Reacties