The Legacy of Music
50 bekende videoclips allertijden

50 bekende videoclips allertijden

6, May 2018

 

De zogenaamde muziekvideo kent zijn oorsprong in eenvoudige korte films die gemaakt werden ter promotie. Voor het nummer Paperback Writer schoten The Beatles een filmpje die ze stuurden naar Ed Sullivan. In de loop van die jaren begonnen meer muzikanten zich voor het medium te interesseren en steeds vaker verschenen er zogenaamde promotie-filmpjes. In de jaren zeventig ontstond bijna vanzelfsprekend de behoefte om de clips te kunnen laten zien. TV stations programmeerde deze tussen programma’s door en in discotheken werden ze op schermen vertoond. In het Engelse Top of The Pops en de Nederlandse afgeleide Top Pop werden deze ook getoond mits beschikbaar. Muziekvideo’s werden in de jaren 80, 90 en 00 volwassen promofilms maar de basisvorm werd in de jaren 70 door muzikanten en filmmakers ontwikkeld. We selecteerden 50 bekende clips over de afgelopen 5 decennia.

.

 

0 bekende videoclips allertijden" width="1200" height="630" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/Bestvideo.png 1200w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/Bestvideo-300x158.png 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/Bestvideo-768x403.png 768w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/Bestvideo-1024x538.png 1024w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/05/Bestvideo-600x315.png 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

 

#50 Foo Fighters – Learn To Fly (1999)

 

 

Grappige video van de Foo’s samen met de heren van Tenacious D. De video won meerdere prijzen waaronder een Grammy voor Best Video in 2000.

 

 

#49 Run DMC & Aerosmith – Walk This Way (1986)

 

 

De genres rap en rock werden half jaren 80 in een keer ‘vrienden’ toen deze baanbrekende video verscheen. Het was hierna ok om zowel rap -als rockfan te zijn. Geloof het of niet: destijds was dit een ding.

 

 

#48 Outkast – Hey Ya! (2003)

 

 

Andre 3000 speelt 8 leden van een band gebaseerd op het Ed Sullivan Show TV optreden van The Beatles in 1964.

 

 

#47 Boomtown Rats – I Don’t Like Mondays (1979)

 

 

De videoclip van David Mallet liet de toekomst van de muziekvideo zien. Een uitvergroot beeld van bijna zombie-achtige schoolkinderen met slimme beeldovergangen naar een doodgewone woonkamer suggereerde iets als Coronation Street. ‘Mondays’ zou een paar jaar later veel op MTV te zien zijn. Geldof voorspelde in 1981 dat het videoformat de muziek zou overnemen. En dat had hij goed gezien.

 

 

#46 Beyoncé – Single Ladies (Put a Ring On It) (2008)

 

 

Een van de eerste video’s die online viraal ging door de talloze filmpjes van fans die de choreografie nadeden. De hit betekende voor Beyonce dé doorbraak naar een breed publiek.

 

 

#45 Arcade Fire – My Body Is A Cage (2007)

 

 

‘Once Upon a Time In The West’ maar dan in de clip versie. Een pakkende vermenging van muziek en beeld. Peter Gabriel coverde het nummer in 2011 voor de science fiction film John Carter.

 

 

#44 Korn – Freak On a Leash (1998)

 

 

De beroemde video met de kogel…

 

 

#43 A-ha – Take On Me (1985)

 

 

Take On Me werd geregisseerd door Steve Barron, en gefilmd bij Kim ‘s Café (nu genaamd Savoy cafe) te London. De video is een combinatie van potlood-schets animatie en live-action ook wel bekend onder de term rotoscoping. Ongeveer 3.000 frames werden ge-rotoscoped, waarna het 16 weken vergde voordat de clip klaar was.
De clip won 6 awards in 1986.

 

 

#42 Soundgarden – Black Hole Sun (1994)

 

 

Chris Cornell belde vooraf met regisseur Howard Greenhalgh en deelde hem mede: ‘We gaan niets doen in de video. We gaan er gewoon staan en een beetje spelen. We hebben geen zin om dit te doen. Onverstoord maakte Greenhalgh evengoed een epische video.

 

 

#41 Justin Timberlake – Cry Me a River (2002)

 

 

Het liedje en de video is geïnspireerd op zijn verbroken relatie met Britney Spears. In de video wordt gesuggereerd dat Britney door het huis loopt maar aan het einde van de clip blijkt dat dat model Kiana Bessa is. Ook producer Timbaland is te zien in de clip.

 

#40 Dire Straits – Money For Nothing (1985)

 

 

Baanbrekende video door als één van de eerste computer animaties te gebruiken. Knopfler was niet onder de indruk maar zijn vriendin overtuigde hem uiteindelijk om het te doen.

 

 

#39 AC/DC – Thunderstruck (1990)

 

 

De clip werd op 17 augustus 1990 in de Brixton Academy te Londen opgenomen. Gefilmd met camera’s op de instrumenten. Voor die tijd een noviteit.

 

#38 The White Stripes – Seven Nation Army (2003)

 

 

Coole video die vooral aansluit bij Jack White’s favoriete getal 3 gezien de trapsgewijze driehoeken. Een van de bekendste nummers uit de 2000’s.

 

#37 The Buggles – Video Killed The Radio Star (1979)

 

 

Ooit de eerste video gespeeld op het muziekkanaal MTV, 2 jaar na release. De video kostte $ 50.000,- en werd in een dag opgenomen. Nogal wat namen in het clipje: Trevor Horn natuurlijk die een paar jaar later een belangrijk producer zou zijn. Geoff Downes (oud lid van Yes en toekomstig lid van Asia). Actrice Virginia Hey (de Warrior Woman in Mad Max 2) én Hans Zimmer; filmmuziek componist (o.a. Rain Man, The Lion King, Gladiator) is vanaf 3:00 minuten te zien op de toetsen.

 

 

#36 Bruce Springsteen – Dancing In The Dark (1985)

 

 

De clip werd vooral geroemd door de spontaniteit waarmee Springsteen een jonge vrouw uit het publiek trok om mee te dansen. Later bleek dat dat de actrice Courteney Cox was die later bekend zou worden in de serie Friends als Monica.

 

 

#35 The Police – Every Breath You Take (1983)

 

 

MTV (1999), Rolling Stone (1993), en VH1 (2002) noemde het een van de beste muziek video’s ooit. Uitgebracht tijdens de begin dagen van MTV was Every Breath You Take een van de eerste video’s (wederom geregisseerd door Godley & Creme) waarop het begrip ‘Heavy Rotation’ werd losgelaten.

 

 

#34 Guns ’N Roses – November Rain (1991)

 

 

De solo van Slash werd opgenomen bij een kerk in New Mexico, dezelfde plek waar een paar jaar eerder scenes van de film Silverado waren opgenomen.

 

 

#33 Daft Punk – Around The World (1997)

 

 

De clip is vanzelfsprekend bedoeld om een visuele weergave van het lied te zijn. Elke groep karakters vertegenwoordigt een ander instrument. Volgens regisseur Michel Gondry beelden de robots de zangstem uit. De fysiekheid en de kleinschalige snelheid van de atleten symboliseert de stijgende en dalende baslijn. De vrouwelijkheid van de disco-meisjes vertegenwoordigt het keyboard. De “jeukende” skeletten dansen naar de gitaarlijn. En de mummies vertegenwoordigen de drummachine.

 

 

#32 George Michael – Freedom 90 (1990)

 

 

Geïnspireerd op Peter Lindbergh’s portret van Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington en Cindy Crawford voor de cover van de Britse editie van Vogue in januari 1990, vroeg Michael de vijf modellen om in de video te verschijnen.

 

 

#31 Missy Elliott – Work It (2002)

 

 

Missy houdt niks achter in deze video. Haar gezicht is bedekt met vliegen, haar video’s zijn net zo absurd als haar teksten. Maar ook onvergetelijk. (We bedoelen “call before you come, I need to shave my cho-cha.”)

 

 

#30 Gotye (feat Kimbra) – Somebody That I Used To Know (2011)

 

 

De videoclip voor ‘Somebody That I Used to Know’ werd geproduceerd, geregisseerd en bewerkt door de Australische kunstenaar Natasha Pincus en gefilmd door de Australische cameraman Warwick Field. Naakt te zien zijn Gotye en Kimbra en terwijl ze zingen wordt de huid van beiden geleidelijk in de achtergrond geschilderd via stop-motionanimatie.

 

 

#29 Pearl Jam – Jeremy (1992)

 

 

Snelle edits en een moodboard van geluid, stilstaande beelden, grafische afbeeldingen en tekstelementen met live-actiebeelden. Alles om een collage-effect te creëren.

 

 

#28 Queen – Bohemian Rhapshody (1975)

 

 

Geïnspireerd op de hoes van Queen II en tot stand gekomen omdat de band het haatte om te playbacken…Velen parodieën volgden. Een van de eerste video’s die het verschil maakte ondanks dat het nummer een prachtwerk op zichzelf is.

 

 

#27 Paul Simon – You Can Call Me Al (1986)

 

 

Simon vond de originele video die werd gemaakt niet goed genoeg en dus moest er een andere clip komen. Die andere video werd mede bedacht door Lorne Michaels en geregisseerd door Gary Weis, waarbij komiek Chevy Chase de zang van Simon playbackte in een vrolijke, melige en gesticulerende wijze presenteerde. Vele jonge kinderen kwamen er pas jaren later achter dat Chase niet Simon was maar Simon diegene die naast de zingende acteur zat.

 

 

#26 Fatboy Slim – Weapon of Choice (2000)

 

 

Christopher Walken zwevend in het L.A. Marriott. “Weapon of Choice” won in 2001 zes MTV-awards en werd in 2002 door VH1 genoemd als de beste video aller tijden.

 

 

#25 Golden Earring – When The Lady Smiles (1984)

 

 

Chauvistisch als we zijn, vinden we dat deze clip hier zeker thuis hoort.
De video voor dit nummer, geschoten door Dick Maas, was controversieel. In één scène, probeert een man een non te verkrachten. Deze bijzondere scène werd snel verwijderd uit de video(de volledige cut werd pas getoond na middernacht). De video kan de verkoop van de single in sommige landen pijn hebben gedaan(ondanks de enorme internationale allure van de clip), hoewel het de nummer 3 positie haalde in de hitlijsten in Canada. In Nederland werd het nummer Golden Earring’s vijfde nummer één.

 

 

#24 Drake – Hotline Bling (2015)

 

 

De popster van dit moment. De video werd geregisseerd door Director X en kreeg extreme navolging via internetmemes en parodieën.

 

 

 

#23 Prince – When Doves Cry (1984)

 

 

De videoclip (geregisseerd door Prince zelf) bevat scènes uit de Purple Rain-film afgewisseld met opnamen van The Revolution. De video leidde tot controverse bij verschillende zenders die dachten dat het seksuele karakter ervan te expliciet was voor televisie.

 

 

#22 Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U (1990)

 

 

Naast de beroemde close-up’s loopt O’Connor ook door Parc de Saint-Cloud in Parijs. Een van de eerste singles van de jaren 90 (geschreven door Prince) werd meteen een wereldhit. De tranen wist ze op te roepen door te denken aan haar moeder die 5 jaar eerder overleed aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

 

 

#21 Rage Against The Machine – Bulls On Parade (1996)

 

 

De live beelden werden geschoten tijdens Sydney Big Day Out en tijdens een show in het Hordern Pavilion ook in Sydney. Teksten van het nummer werden verwerkt in de video. En daarmee zette RATM een trend.

 

#20 Duran Duran – The Wild Boys (1984)

 

 

Het idee voor het lied kwam van Duran Duran video regisseur Russell Mulcahy , die een full-length film, gebaseerd op de surrealistische en seksuele 1971 roman The Wild Boys: A Book Of The Dead van William S. Burroughs, wilde maken.
De kosten voor de video van ‘The Wild Boys’ lagen rond de één miljoen Britse ponden, een duizelingwekkende bedrag voor muziekvideo’s op dat moment. Het decor werd gebouwd in de Pinewood studio’s gebouw 007. Een metalen pyramide, een windmolen over een zwembad, tientallen gedetailleerde kostuums, protheses, make-up effecten, en cutting- edge computer graphics… niets was te gek.

 

 

#19 Coldplay – The Scientist (2002)

 

 

De videoclip voor ‘The Scientist’ was opmerkelijk vanwege zijn kenmerkende ‘omgekeerde’ video. Hetzelfde concept werd eerder gebruikt voor Spike Jonze’s 1995 muziekvideo voor The Pharcyde’s “Drop”. Om ervoor te zorgen dat zanger Chris Martin de tekst in de terugspoelende beelden leek te zingen, moest hij het lied ‘achteruit’ zingen iets dat hem een maand kostte om te leren.

 

 

#18 REM – Losing My Religion (1994)/strong>

 

 

Geregisseerd door Tarsem Singh (die ook later de films The Cell en The Fall zou regisseren) onder het mom: doe is een beetje gek. REM werkte mee en de 2 stijlen leverde een iconische video op.

 

 

#17 Mark Ronson & Bruno Mars – Uptown Funk (2014)

 

 

In de top 5 van best bekeken videoclips op youtube: meer dan 3 miljard views.

 

 

#16 UNKLE ft. Thom Yorke – Rabbit in Your Headlights (1998)

 

 

Titel van het nummer komt uit de film Jacob’s Ladder (1990). Dialogen uit de film worden ook als samples gebruikt in het nummer. De percussie van Talk Talk’s ‘New Grass’ van het album Laughing Stock is als sample te horen.

 

 

#15 Kate Bush – Cloudbusting (1985)

 

 

De video, geregisseerd door Julian Doyle, werd bedacht door Terry Gilliam en Kate Bush. In de prachtige clip speelt Donald Sutherland de rol van Wilhelm Reich, en Bush de rol van zijn zoon, Peter. De video toont de twee aan de top van een heuvel die proberen de cloudbuster te laten werken.
Bush vroeg Sutherland persoonlijk deel te nemen aan het project. De acteur wilde wel maar er was een probleem met het werkvisum van de Canadees. Sutherland besloot daarop gratis mee te werken.
De Cloudbusting machine in de video werd ontworpen en gebouwd door dezelfde mensen die voor de film Alien de vreemde schepsels hadden gecreëerd. Het filmen vond plaats in The Vale of White Horse in Oxfordshire, Engeland.

 

 

#14 Genesis – Land of Confusion (1986)

 

 

Phil Collins zag een karikaturale versie van zichzelf in de Britse tv-show Spitting Image. Hij nam contact op met de makers van de show, Peter Fluck en Roger Law, en gaf ze de opdracht personages van de hele band te maken én tientallen karikaturen van de hoofdrolspelers in de video van Land Of Confusion. Enkele beroemdheden die in deze clip acte de presence gaven waren: Nancy & Ronald Reagan, Jimmy Carter, Thatcher, Kissinger, Mussolini, Prince Charles, Roger Moore, Brando, Khomeini, Brezjnev, Prince, Stallone, Nixon, Grace Jones, Springsteen, Tina Turner, Bowie, Jagger, Dylan…Land Of Confusion won een Grammy voor Best Conceptual Video in 1987.

 

 

#13 Weezer – Buddy Holly (1994)

 

 

De video speelt zich af in de originele diner, Arnold’s Drive-In, uit de populaire TV-show Happy Days.

 

 

#12 Smashing Pumpkins – Tonight, Tonight (1996)

 

 

De productie-crew had aanvankelijk problemen met het lokaliseren van kostuums voor de video omdat de film Titanic op hetzelfde moment in Los Angeles werd geschoten. Titanic-regisseur James Cameron huurde bijna elk kostuum in de stad dat deed denken aan de tijd rond de jaren 1900-1920 waardoor de crew weinig meer te kiezen had.

 

 

#11 Eurythmics – Sweet Dreams (Are Made Of This) (1983)

 

 

De clip wordt nog altijd gezien als een klassieker en werd in de vroege MTV jaren heel veel getoond. Lennox maakte meteen naam met haar androgene uiterlijk.

 

 

#10 Tool – Sober (1993)

 

 

Volledig in stop-motion opgenomen wat ook het ‘video’ handelsmerk van Tool zou worden.

 

 

#9 Robert Palmer – Addicted To Love (1986)

 

 

Eén van de meest iconische clips van de jaren 80. Palmer is te zien met een abstracte “band”, bestaande uit een groep van verleidelijke vrouwelijke modellen waarvan de bleke huid, zware make-up en donker haar meer dan opvalt. De mannequins zijn gebaseerd op de stijl van de vrouwen in de schilderijen van Patrick Nagel. De vijf modellen in de video zijn Julie Pankhurst(keyboard), Patty Kelly( gitaar), Mak Gilchrist(basgitaar), Julia Bolino(gitaar), en Kathy Davies(drums).

 

 

#8 Madonna – Like a Prayer (1989)

 

 

Racisme, religie en seksuele extase botsen in een van de beste video’s van de jaren tachtig. Controversiëel en aanleiding tot boycots. Het Vaticaan mengde zich zelfs in de discussie vanwege “godslasterlijk gebruik van christelijke beelden”. De clip werd genomineerd voor Video van het Jaar in 1989, maar slaagde er niet in te winnen, waarschijnlijk vanwege de controverse eromheen, hoewel het wel de felbegeerde Viewer’s Choice Award won.

 

 

#7 Nirvana – Smells Like Teen Spirit (1991)

 

 

De videoclip voor “Smells Like Teen Spirit” was de eerste voor regisseur Samuel Bayer. Hij verklaarde dat hij dacht aangenomen te zijn omdat zijn test video zo slecht was dat de band verwachtte dat zijn productie “punk” en “niet commercial” zou zijn.

 

 

#6 Jamiroquai – Virtual Insanity (1996)

 

 

Wist 10 nominaties in de wacht te slepen voor de MTV Awards in 1997. Het won er 4.

 

 

#5 Michael Jackson – Thriller (1983)

 

 

‘American Werewolf In London’ regisseur John Landis maakte voor ‘Michael Jackson’s Thriller’ een zeer succesvolle muziekvideo. De veertien minuten video is aanzienlijk langer dan het originele nummer en deze verbindt het verhaal met Jackson en actrice Ola Ray in de hoofdrollen en geïnspireerd op horror films van de jaren 50 met elkaar. In de meest iconische scène van de video, leidt Jackson andere acteurs verkleed en geschminkt als zombies in een choreografische dans. Hoewel het ook kritiek oogstte voor het occulte en gewelddadige thema was de video meteen populair en kreeg het geweldige positieve kritieken. Het werd genomineerd voor zes MTV Video Music Awards en won er uiteindelijk drie.
Het was de eerste premiere die MTV wereldwijd uitzond. In Nederland was het recht voorbehouden aan het toen populaire jongeren station Veronica.
De video was een culturele mijlpaal, voor het eerst werd er gebruik gemaakt van ingewikkelde choreografie, kostuums en verregaande schmink en het introduceerde het concept van de lange videoclip, waarin een mini – film werd gemaakt voor een nummer. De clip kostte $ 500000,- dollar maar dat werd terugverdiend doordat het programma Showtime de premiere kreeg voor $ 250000,-. Toen MTV dat hoorde besloot het station ook $ 250000,- neer te leggen om het recht te verkrijgen voor exclusieve uitzending na Showtime.

 

 

#4 U2 – Sunday Bloody Sunday (1983)

 

 

Voor de video gebruikte U2 beelden uit een live optreden van 5 juni 1983 gefilmd voor de concert film U2 Live at Red Rocks : Under a Blood Red Sky. De clip werd geregisseerd door Gavin Taylor (later zou hij ook Queen Live At Wembley regisseren), en laat Bono’s gebruik van een witte vlag tijdens de optredens van de song zien. De video benadrukte de intensiteit en emotie die gevoeld werd door het publiek tijdens concerten van U2. De door fakkels verlichte omgeving in Colorado Red Rocks terwijl de regen uit de hemel valt, draagt verder bij aan de sfeer. In 2004 koos het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone dit optreden als één van de “50 Moments that Changed the History of Rock and Roll”. Dit zou de band in de gehele wereld bekendheid geven.

 

 

#3 The Beastie Boys – Sabotage (1994)

 

 

Eerbetoon aan en parodie over de politieseries van de jaren 70 zoals Hawaii Five-O, The Streets of San Francisco, S.W.A.T., Baretta en Starsky and Hutch.

 

 

#2 Peter Gabriel – Sledgehammer (1986)

 

 

Stephen R. Johnson was de regisseur en produceerde deze met Aardman Animations(o.a. bekend van Wallace & Gromit). Een jaar eerder had hij technieken zoals claymation, pixilation, en stop motion animatie toegepast op de Talking Heads video Road To Nowhere. Deze gebruikte hij ook voor Sledgehammer.
Een aardig weetje is dat de clip werd afgesloten met een grote groep figuranten die schokkerig roteren om Gabriel. Onder hen: Gabriel’s dochters Anna en Melanie, de animators zelf en de vriendin van regisseur Stephen Johnson. Ook inbegrepen waren de zes back-up zangeressen van het nummer.
Tijdens de opnames lag Gabriel 16 uur onder een glasplaat terwijl er één frame per keer opgenomen werd.
De ‘Sledgehammer’ stijl werd later gebruikt in de video voor een andere succesvolle single van het album So getiteld ‘Big Time’.
De video won negen MTV Video Music Awards in 1987, nog altijd een record.
“Sledgehammer” is de muziekvideo die het meest gespeeld werd in de geschiedenis van MTV.

 

 

#1 Johnny Cash – Hurt (2003)

 

 

Cash’s cover van het nummer van Nine Inch Nails over depressie, eenzaamheid en verslaving is op zichzelf al spannend, maar als je zijn versleten gezicht toevoegt, zijn huis in Nashville, het House of Cash-museum en archiefbeelden van zijn leven (zowel hoogte- als dieptepunten) ), maakt het “Hurt” des te beter. Voege er aan toe dat June Carter stierf kort nadat de video was verschenen, waardoor Cash een weduwnaar werd tot hij pas vier maanden later stierf, dan is het onmogelijk om niet geroerd te raken door deze video.

 

Reacties