The Legacy of Music
Willie Nelson’s Stardust: zeer gewaagd, maar rijkelijk geslaagd

Willie Nelson’s Stardust: zeer gewaagd, maar rijkelijk geslaagd

30, April 2018

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat gezegde heeft zeker betrekking op Stardust van Willie Nelson. Het album met tien populaire klassieke liedjes compleet eigen gemaakt door Nelson komt tot stand dankzij hulp van zijn toenmalige buurman Booker T. Jones. Deze maand bestaat Stardust veertig jaar.

 

 

 

Zanger en songwriter Willie Nelson heeft zich begin jaren zeventig opgewerkt tot een succesvolle outlaw countryartiest. Op Stardust laat de dan rebellerende roodharige liedjessmid echter de meest romantische kant van zich horen. Destijds een regelrechte verrassing. En hoewel de platenmaatschappij in eerste instantie aarzelt, omdat de populaire Nashville-sound is vervangen door een poppy/jazzy insteek, betaalt deze opmerkelijke zet zich dubbel en dwars uit, want het album blijft maar liefst tien jaar hangen in de Amerikaanse Billboard Country Album hitlijst.

Het begint allemaal met een verzoek in 1977. Nelson vraagt aan Booker T. Jones, zijn toenmalige buurman in Malibu, om een cover te schrijven van de Amerikaanse klassieker Moonlight In Vermont, waarvan het origineel uit 1944 stamt. Het bevalt Nelson zo goed dat hij een hele plaat met traditionele Amerikaanse liedjes gaat opnemen met Booker T. Jones als producer.

 

 

 

Nelson kiest tien van zijn favoriete popliedjes, die hem als kind en jongvolwassene het meeste aanspraken. Een ervan is Georgia On My Mind, een liedje uit 1930, geschreven door Hoagy Carmichael en Stuart Gorrell, maar in 1960 populair gemaakt door Ray Charles. Voor zijn versie van Georgia On My Mind ontvangt Nelson in 1979 een Grammy Award voor Best Male Country Vocal Performance.

En zo weet de countryzanger ook popliedjes gezongen door Nat King Cole en Sam Cooke zich zo eigen te maken dat Stardust zijn grootste commerciële succes wordt. Inmiddels heeft Stardust vijf keer de platina status bereikt. In 2003 is het album door het Amerikaanse muziekmagazine Rolling Stone Stardust opgenomen in de lijst met 500 beste albums aller tijden (#257).

 

 

 

Tekst: Patrick Lamberts

Reacties