The Legacy of Music
11 belangrijke Van Morrison albums

11 belangrijke Van Morrison albums

23, April 2018

Met maar liefst 39 studioalbums (en binnenkort 40) is het oeuvre van de Ierse muzikant Sir George Van Morrison een rijke bron van heerlijke luisterliedjes. Maar waar moet je beginnen? We lichten 10 studio-albums en 1 live-album uit van de geridderde zanger en liedjesschrijver.

 

1 belangrijke Van Morrison albums" width="1200" height="628" />

 

 

Avalon Sunset (1989)

Op dit negentiende studioalbum van Van Morrison wordt de zoetgevooisde vocalist voor het eerst bijgestaan door zanger/toetsenist Georgie Fame (nog altijd actief in Bill Wyman’s Rhythm Kings). Het is het begin van een lange samenwerking tussen Van Morrison en Fame. Op dit album hoor je Fame vooral op Hammondorgel spelen en als achtergrondzanger optreden. Voor het openingsnummer Whenever God Shines His Light gaat Van Morrison een duet aan met Cliff Richard. Ze voeren het liedje over het christelijke geloof later samen op tijdens het populaire televisieprogramma Top Of The Pops. Er is op Avalon Sunset zeker ruimte voor nostalgie en romantiek, getuige de Grammy Award winnende ballad Have I Told You Lately. Maar zoek je de meer feestelijke kant van Van Morrison, dan zit je ook goed met dit voornamelijk rijk gearrangeerde en vrolijk getinte album. De cd-heruitgave uit 2008 bevat een alternatieve take van Whenever God Shines His Light en een door Van Morrison gearrangeerde versie van When The Saints Go Marching In.

 

 

 

Astral Weeks (1968)

Waar debuut Blowin’ Your Mind het vooral moet hebben van megahit Brown Eyed Girl, bezorgt Astral Weeks als totaalplaat een opwindende luisterervaring. Het album dat in drie sessies in Century Sound Studios in New York werd opgenomen, bevat geen gemakkelijke luisterliedjes, maar overwegend lange jazz/folk-achtige composities met een hypnotiserend effect. Het wordt door critici als een van de beste en belangrijkste rockalbums ooit beschouwd, een opvatting die Van Morrison zelf heeft verworpen.

 

 

 

 

Into The Music (1979)

Na de twee iets minder geslaagde albums A Period Of Transition en Wavelength, zette Into The Music Van Morrison weer in een heel positief daglicht. Zo ingetogen en introspectief als Veedon Fleece was, zo uitbundig en feestelijk is Into The Music. Knap hoe Van Morrison zo veel uiteenlopende stijlen zo moeiteloos kan dragen. Volgens Van Morrison-biograaf Brian Hinton is het nummer And The Healing Has Begun het centrale meesterwerk in Van Morrisons carrière.

 

 

Enlightenment (1990)

Na de uitstekende ontvangen verzamelaar The Best Of Van Morrison volgt in 1990 ook nog dit nieuwe studioalbum. Fiachra Trench (o.a. Elvis Costello, Art Garfunkel en Sinéad O’Connor) is verantwoordelijk voor de arrangementen waarin de pianopartijen van Míchaél Ó’Súilleabháin en een blazerssectie bestaande uit Britse jazzmuzikanten centraal staan. Het populaire openingsnummer Real Real Gone was eigenlijk bedoeld voor Common One (1980), maar vond dus pas tien jaar later de weg naar Enlightenment. Van Morrison toont zich vaker zo geduldig. Zo sluit het nummer So Quiet In Here aan op Into The Mystic van het album Moondance (1970). Op de 2008 cd-heruitgave van Enlightenment vind je een alternatieve take van dit nummer plus een aangepaste versie van het titelnummer.

 

 

Moondance (1970)

Zo experimenteel Astral Weeks was, zo catchy keerde Van Morrison in 1970 terug met Moondance. Door de pop- en lichte jazzinvloeden is dit album waarschijnlijk geliefder bij het grote publiek. De plaat staat boordevol hits, waarvan het titelnummer, Caravan, Crazy Love en Into The Mystic de bekendste zijn. De geridderde Van Morrison vertolkt ze nog vaak live.

 

 

Beautiful Vision (1982)

Na het nogal excentrieke album Common One keert Van Morrison op zijn dertiende studioalbum Beautiful Vision terug naar Keltische invloeden (o.a. fluit en doedelzak) en jazzmuziek. De uit Belfast afkomstige zanger, die ook wel The Belfast Cowboy of The Belfast Lion wordt genoemd, neemt het album op in de inmiddels befaamde Record Plant studio in Sausolito, Californië, vlakbij de Golden Gate. Onder vele andere aanwezigen is Mark Knopfler van Dire Straits, die je gitaar hoort spelen in de nummers Cleaning Windows en Aryan Mist. Maar het mooiste liedje is misschien wel Dweller On The Threshold.

 

 

Hymns To The Silence (1991)

Hymns To The Silence is Van Morrisons eerste dubbelalbum. Zo weet de Ier met zijn 21e studioplaat dus alsnog te verrassen. Met 96 minuten aan muziek is het een behoorlijke zit, maar de inhoud is gevarieerd, met veel ruimte voor spiritualiteit en liedjes over de liefde. Eigen werk en traditionele composities wisselen elkaar hierbij af. Niet zozeer een album met uitschieters, maar wel erg consistent en goed gevuld met dat heel herkenbare Van Morrison-geluid.

 

 

Saint Dominic’s Preview (1972)

Eind jaren zestig en begin jaren zeventig zit Van Morrison op een creatief hoogtepunt. Hoewel geen enkel album hetzelfde klinkt, weet hij steeds in de roos te schieten. Dat geldt ook voor Saint Dominic’s Preview. Hierop combineert de Ierse zanger twee van de beste werelden: die van uitgestrekte muzikale composities, zoals koningsnummer Listen To The Lion, en korte popsongs. Deze keer doet hij dat met opvallende blues- en soulinvloeden, onder meer te horen in I Will Be There en openingsnummer Jackie Wilson Said (I’m In Heaven When You Smile).

 

Jackie Wilson Said, opgedragen aan de Amerikaanse soulzanger Jack Leroy ‘Jackie’ Wilson Jr.

 

No Guru, No Method, No Teacher (1986)

Er zijn maar weinig muzikanten en bands die tot zestien studioalbums komen. Maar Van Morrison tuft op zijn zestiende langspeler vrolijk verder alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Het album zou volgens de maker een meditatieve werking moeten hebben en je aan het einde van de rit met rust belonen. De stijl van muziek verwijst bij tijd en wijle naar het album Astral Weeks (1968). Voor de cd-verzamelaars is er de heruitgave uit 2008 met twee bonusnummers: een alternatieve take van Oh The Warm Feeling en de tot dan toe niet eerder uitgebrachte song Lonely At The Top.

 

 

Veedon Fleece (1974)

Op deze plaat laat ‘Van the Man’ zich van zijn meest ingetogen kant horen. Hij neemt de muziek op vlak nadat hij is gescheiden van zijn vrouw Jane (Planet) Rigsbee. Een vakantie in Ierland bood hem de juiste inspiratie. De Keltische invloeden van zijn vakantie- en geboorteland zijn duidelijk hoorbaar. Bijvoorbeeld in Country Fair en het hartverscheurende Linden Arden Stole The Highlights. Grote radiohits kent deze plaat niet, maar het kleine tokkelliedje Come Here My Love is een pleister op ieders gebroken hart.

 

 

 

It’s Too Late To Stop Now (1974)

Er zijn van die live-albums die het studiowerk van een artiest evenaren of zelfs overtreffen. Zoals Deep Purple het live-album Made In Japan heeft, zo is daar Too Late To Stop Now voor Van Morrison: een dubbelaar met opnames van concerten die in 1973 plaatsvonden in The Troubadour in Los Angeles, de Santa Monica Civic Auditorium en The Rainbow in Londen. Critici beschouwen Van Morrisons optredens uit deze periode, met het elfkoppige The Caledonia Soul Orchestra, als piekprestaties. Een van de vele fraaie momenten is de tien minuten durende versie van Cyprus Avenue, waarin Van Morrison, band en orkest op hun scherpst spelen.

 

 

 

 

Het 40e album:
Van Morrison & Joey DeFrancesco – You’re Driving Me Crazy

 

 

1 belangrijke Van Morrison albums" width="650" height="650" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/04/000012537942_F_01_01-162172035.png 650w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/04/000012537942_F_01_01-162172035-150x150.png 150w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/04/000012537942_F_01_01-162172035-300x300.png 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/04/000012537942_F_01_01-162172035-600x600.png 600w" sizes="(max-width: 650px) 100vw, 650px" />

check BOL.com voor meer info…

 

Reacties