The Legacy of Music
Classic Album: The Doors’ L.A. Woman

Classic Album: The Doors’ L.A. Woman

19, April 2018

In september 1970 werd Jim Morrison veroordeeld naar aanleiding van zijn gedrag  in Miami op 1 maart 1969.  Tijdens het concert bezigde Morrison voortdurend vulgaire en krenkende taal en liet hij verschillende keren zijn edele delen aan het publiek zien. Er werd schande gesproken van zijn gedrag, radiostations zetten The Doors op een zwarte lijst, en er werden minder concerten geboekt. Het einde leek nabij voor de band. Maar The Doors hadden inmiddels wereldwijde erkenning. Het uitbrengen van een nieuw album was inmiddels een enorm ‘ding’, wat er ook zou gebeuren…

 

 

In November 1970 startte de opnames voor wat het 6e studio-album zou worden. Het album werd dit keer geproduceerd door Bruce Botnick. Vaste producer Paul Rotchild vond de nummers niet goed genoeg(!) en produceerde in plaats van L.A. Woman het album Pearl van Janis Joplin dat postuum zou worden afgemaakt.

 

LAWomanfront450450

 

Tijdens de opnames worstelde Morrison met zijn drank- en drugsprobleem. Om een voller vocaal geluid te krijgen werden de meeste zangpartijen in de badkamer van de studio opgenomen. Voor Morrison kwam dat goed uit. Hier kon hij tijdens de opname sessies ongestoord zijn bier nuttigen. De zin “I see the bathroom is clear” uit Hyacinth House zou hiernaar verwijzen.

De opnames duurde 2 weken. Openingsnummer van de plaat The Changeling, was ook het eerste nummer dat opgenomen werd. De zin “I’m leavin’ town on the midnight train” werd gezien als Morrison’s aankondiging van zijn vertrek naar Parijs. Enkele weken na de opnames vloog hij inderdaad naar Parijs om tot rust te komen maar daar overleed hij enkele maanden later.

Gitarist Robbie Krieger bedacht Love Her Madly op een 12-snarige gitaar. Het gaat over de ontelbare keren dat Krieger’s vriendin, Lynn, hem dreigde te verlaten. ” Every time we had an argument, she used to get pissed off and go out the door. She’d slam the door so loud the door would shake”; verklaarde Krieger. Lynn werd ondanks de ruzies toch zijn vrouw.

 

 

De titel van het 3e nummer op de plaat, de blues-song Been Down So Long, werd ingegeven door het boek van Richard Farina getiteld: Been Down So Long It Looks Like Up To Me. Morrison leende de zin van bluesman Furry Lewis die het in 1928 gebruikte. Farina kwam overigens om bij een motor-ongeluk, 2 dagen na het verschijnen van het boek. Het nummer was eigenlijk bedoeld voor de film Zabriskie Point maar regisseur Michelangelo Antonioni wees het nummer af. Cars Hiss By My Window werd door Krieger ooit bestempeld als hun Jimmy Reed stuk.

L.A. Woman zou worden opgenomen zonder overdubs. Morrison beschrijft zijn gevoel over de stad die hij ziek vond. Het veelvuldig herhaalde “Mr. Mojo Risin’ ” was een anagram voor Jim Morrison. De zin ‘City of Night’ leende Morrison van schrijver John Rechy.

Met de titel L’America werd Latijns (Latin)Amerika bedoeld en Crawling King Snake is een bewerking van het blues nummer van John Lee Hooker. 

De tekst van The WASP is een gedicht voorgedragen door Morrison. Hier is de beroemde zin “Stoned Immaculate” te horen.

Het laatste nummer dat Morrison in zijn leven opnam was Riders On The Storm. Het was geïnspireerd op een nummer van Stan Jones uit 1948 met de titel: (Ghost) Riders in the Sky: A Cowboy Legend. Het nummer is de grootste hit van The Doors in Nederland. Niet alleen Morrison kreeg de credits voor het nummer maar ook Robby Krieger en drummer John Densmore als mede toetsenist Ray Manzarek.

 

 

Jerry Sheff (bassist van de Elvis Presley TCB band) werd binnengehaald om de baspartijen op het album te spelen, sessiemuzikant Marc Benno om gitaar te spelen. De 2 zouden meegaan op toernee maar door de dood van Jim Morrison ging dat niet door. Op 19 april 1971 werd het album uitgebracht.

 

 

 

Reacties