The Legacy of Music
De Popklassieker: Ultravox’ Vienna

De Popklassieker: Ultravox’ Vienna

12, April 2018

In thuisland Engeland blijft Ultravox’ single Vienna in 1981 op de tweede plaats steken, maar in Nederland komt de synthpopballad wel op nummer 1, ondanks de kritiek van hun platenmaatschappij Chrysalis, die het nummer ‘te lang, te sloom en te depressief’ vindt.

 

 

Het liedje Vienna van het gelijknamige vierde album van de Britse new-wavegroep Ultravox komt alvorens het in 1981 wordt uitgebracht behoorlijk snel tot stand. De beat, gemaakt met een Roland CR-78 drummachine, vormt de basis. De band jamt er wat op door en voegt een refrein toe dat al een tijdje op de plank ligt. De middensectie wordt tot slot gefinetuned in de studio.

 

De videoclip van Vienna, geregisseerd door Russell Mulcahy

 

Te sloom
Bandleden Warren Cann, Chris Cross, Billy Currie en Midge Ure (een Schot) zijn het er unaniem over eens: dit is verreweg het beste liedje van de plaat. Daarom is het Ultravox-album dat in 1980 verschijnt, ernaar vernoemd en wordt Vienna als derde single uitgebracht, na Sleepwalk en Passing Strangers. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot. Drummer Cann in een interview met Ultravox Discography: “We hebben er met (platenmaatschappij) Chrysalis om moeten vechten. Ze vonden het te lang, te raar voor een Top 40-hit en ook te depressief en te sloom. Maar verder vonden ze het een goed nummer…(?)”

 

Vienna werd in de UK van de koppositie gehouden door John Lennon’s Woman en Joe Dolce’s gein-nummer Shaddap You Face. Bassist Cross laat in 2009 aan Mojo weten: “Dat laatste zat Midge Ure destijds dwars. Dit gaat vreselijk klinken, maar ik vind het eigenlijk best een leuk nummer en grappig gedaan.”

 

Joe Dolce’s Shaddap You Face

 

In 2012 wordt Ultravox’ eer herstelt en verkiezen de Britten in een door BBC Radio 2 en The Official Charts Company georganiseerde poll Vienna tot beste single die op nummer 2 is blijven steken. Ure’s reactie destijds: “We zijn extreem blij en voelen ons vereerd met deze ere-nummer-1, zeker met de wetenschap dat er andere geweldige platen in de running waren, zoals Strawberry Fields Forever (The Beatles), Hound Dog (Elvis) en Wonderwall (Oasis) – om er maar een paar te noemen.” De zanger-gitarist en producer vertolkt het nummer, dat op maandag 11 april 1981 in Nederland op nummer 1 belandde, nog steeds live met zijn soloact.

www.ultravox.org.uk

 

Reacties