The Legacy of Music
50 jaar Paradiso: 10 legendarische concerten

50 jaar Paradiso: 10 legendarische concerten

31, March 2018

Het jubilerende Paradiso is het belangrijkste poppodium van Nederland. De talloze bezoekers die er de afgelopen vijftig jaar genoten van de artiesten die er optraden, koesteren allemaal hun eigen herinneringen. Toch zijn er ook avonden geweest waar werkelijk geschiedenis geschreven werd. Concerten waar het publiek een stadion-act te zien kreeg die weer eens de intimiteit van een club wilde ervaren of juist ontluikend talent dat het niet veel later tot wereldroem zou schoppen. En dan waren er nog de rellen, ruzies en knokpartijen. Kortom, tien shows waarover nog lang werd nagepraat.

 

0 jaar Paradiso: 10 legendarische concerten" width="1200" height="630" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/PrincePar.png 1200w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/PrincePar-300x158.png 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/PrincePar-768x403.png 768w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/PrincePar-1024x538.png 1024w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/PrincePar-600x315.png 600w" sizes="(max-width: 1200px) 100vw, 1200px" />

 

 

Pink Floyd – 9 augustus 1969

Als het aan Pink Floyd zelf had gelegen, had de Britse band in de jaren zestig zeker een handvol keren opgetreden in Paradiso. Traag malende ambtelijke molens gooiden echter regelmatig roet in het eten. De band speelde op 31 maart 1968 een eerste show in Amsterdam, op 9 augustus gevolgd door een tweede. Deze laatste werd opgenomen door de VPRO radio. Vanwege technische problemen wordt het kwartet gedwongen een instrumentale set te spelen, wat het publiek een unieke ervaring bezorgde. De tapes met de songs Interstellar Overdrive, Set the Controls for The Heart of The Sun, Careful with That Axe, Eugene en A Saucerful Of Secrets bleven lang op de plank liggen. In 2016 werden ze toch aan het publiek prijsgegeven, als onderdeel van de immense box set The Early Years 1965-1972.

 

New York Dolls – 7 december 1973

De Amerikaanse band belichaamde als weinig anderen het echte rock-‘n-roll gevoel. New York Dolls vlamden dan ook kort, maar hevig. Twee legendarische albums, een handvol tournees, toen was de koek alweer op. In 1973 deden ze ook Nederland aan. Zelfs het hippe publiek in Paradiso was nog niet helemaal klaar voor een stel androgyne straatjunks. Stijf van de middelen joegen ze met tot op het bot uitgeklede rocksongs de bezoekers op de vlucht. Destijds onbegrepen, maar later zouden de New York Dolls alsnog erkenning krijgen als grondleggers van de punk.

 

Iggy Pop – 18 mei 1979

Iggy Pop provoceert graag en daar werd het publiek in Paradiso nog even aan herinnerd. Toen de aanwezigen luidkeels om de hit Lust For Life riepen, schold de zanger de zaal uit voor ‘hippies’ en ‘junkies’. Het schoot de aanwezige Hell’s Angels in het verkeerde keelgat, die de zanger naar het backstage deel troonden voor een ‘goed gesprek’. Gestoken in een bebloede badjas en lichtelijk aangeslagen stond Iggy even later weer op de planken. Na een excuus aan het adres van de ‘gentlemen’ van de Hell’s Angels kon de show doorgaan.

 

0 jaar Paradiso: 10 legendarische concerten" width="520" height="741" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/Iggy-Pop-Paradiso.jpg 520w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/Iggy-Pop-Paradiso-211x300.jpg 211w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/Iggy-Pop-Paradiso-300x428.jpg 300w" sizes="(max-width: 520px) 100vw, 520px" />

 

Prince – 29 mei 1981

Zo’n optreden waar geen hond op af kwam, maar waarvan later tallozen met een stalen gezicht beweerden ‘dat ze erbij waren’. De Amerikaan Prince was weinig meer dan een belofte toen hij in 1981 aan zijn eerste Europese tournee begon. Met zo’n 300 bezoekers – veel mensen van de media en muziekindustrie – was het akelig leeg in de zaal. Prince maalde er niet om. Gestoken in weinig meer dan hoge zwarte kousen ging hij zijn gitaar te lijf alsof het een van zijn laatste veroveringen op amoureus vlak was. 

 

Guns N’Roses – 2 oktober 1987

Het debuut Appetite For Destruction was al in de zomer van 1987 uitgekomen, maar vooral in Europa waren de reacties aanvankelijk erg zuinig. Guns N’ Roses werd nog afgedaan als de zoveelste Amerikaanse glam rock band, een indruk die bevestigd werd toen de band op pad ging met het sleazy Faster Pussycat als support act. Nauwelijks 400 bezoekers kwamen af op die eerste show in Nederland. Over de support act zou niemand het meer hebben, maar Guns N’ Roses maakte op de schaarse aanwezigen diepe indruk met een overdosis rock-‘n-roll en de zaalvullende persoonlijkheid van Axl Rose.

 

 

David Bowie / Tin Machine – 24 juni 1991

Was het een dappere zijsprong of een muzikale midlifecrisis, de fans zijn er nog steeds niet over uit. Hoe het ook zij, na een in artistiek en commercieel opzicht aantal magere jaren wilde David Bowie weer eens ervaren hoe het was om lid van een bandje te zijn. Dat werd dus Tin Machine. In een moeite wilde hij ook weer terug het clubcircuit in. Op 24 juni 1991 speelde hij in Paradiso. Voor de 900 beschikbare kaarten arriveerden bij concertorganisator MOJO liefst 60.000 smeekbedes. Uitkomst bracht een immens scherm op het Museumplein, waar 25.000 fans het optreden alsnog kunnen volgen. In 1997 stond Bowie weer in Paradiso, onder eigen naam ditmaal.

 

Nirvana – 25 november 1991

Het tweede album had de uit Seattle afkomstige band in een daverende klap de doorbraak bezorgd. De bezoekers van Paradiso kregen op 25 november 1991 dan ook een band te zien die aan de absolute top stond, maar ook dodelijk vermoeid door alle promotionele verplichtingen die dit met zich meebracht. Toch werd het een meer dan memorabel optreden, mede dankzij het slotakkoord in de vorm van een ouderwetse slooppartij. Delen van het optreden in Amsterdam werden later verwerkt in de documentaire Live! Tonight! Sold Out!!, die in 1994 uitkwam.

 

 

Hole – 24 april 1995

Toen Kurt Cobain nog leefde, stond ze al bekend als een ongeleid projectiel. Na de dood van haar echtgenoot in april 1994 sloeg bij Courtney Love de waanzin pas echt toe. Het optreden in Amsterdam draaide voor het publiek uit op een avondje ramptoerisme. De zangeres kwam op in een niets verhullend niemendalletje en had backstage alles gebruikt wat God verboden had. Tussen de flarden nummers door zocht ze, zwaaiend op haar benen, vooral ruzie met het publiek. Ze slaagde er zelfs in via een touwladdertje het balkon te bereiken en daar iemand op het gezicht te meppen. Het publiek reageerde door bier te gooien. Na een zestal nummers sprak La Love de legendarische woorden: ‘nog een glas en de show is afgelopen’. Er volgde een goudgekleurde bierdouche waar de Noorderslag-traditie bij verbleekte. En het optreden was inderdaad voorbij.

 

0 jaar Paradiso: 10 legendarische concerten" width="650" height="642" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/Hole-86105519.png 650w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/Hole-86105519-300x296.png 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2018/03/Hole-86105519-600x593.png 600w" sizes="(max-width: 650px) 100vw, 650px" />

 

 

The Rolling Stones – 26/27 mei 1995

Tijdens de miljoenen genererende Voodoo Lounge wereldtournee trad The Rolling Stones naast de gebruikelijke stadions ook een aantal keren op in kleine clubs. Zoals op 26 en 27 mei 1995 in Paradiso. Voor die speciale gelegenheid speelde de band een afwijkende set-list, deels in een akoestische setting. De intimiteit van de club haalde het beste in de band boven. De recensies waren euforisch. Stukken van de optredens in Amsterdam, Parijs en Londen zouden later terechtkomen op het album Stripped.

 

 

Amy Winehouse – 8 februari 2007

De ruzies, overdoses en drankgelagen waren nog ver weg toen de Britse zangeres op 8 februari 2007 na middernacht in Paradiso optrad. Het concert duurde nog geen uur, maar het was meer dan genoeg om de aanwezigen ervan te doordringen dat dit veruit de beste zangeres van haar generatie was. Een overweldigende stem, een hartveroverende uitstraling en het hart op de tong. Ze wordt nog altijd gemist.

 

 

 

Reacties