The Legacy of Music
Depeche Mode: 25 jaar Songs Of Faith And Devotion

Depeche Mode: 25 jaar Songs Of Faith And Devotion

23, March 2018

Feedbackgitaren, gospelachtige koren en op Nine Inch Nails geïnspireerde electro: in 1993 laat Depeche Mode een nieuwe kant van zich horen met Songs Of Faith And Devotion. Wat weten we zoal van het album dat deze week zijn 25-jarige jubileum viert?

 

Depeche Mode: 25 jaar Songs Of Faith And Devotion

 

Dit zijn de belangrijkste spelers

Naast de bandleden Dave Gahan (zanger), Martin Gore (gitarist/toetsenist/zanger), Andy Fletcher (toetsenist) en Alan Wilder (toetsenist) zijn producer/mixer Flood en mixer Mark ‘Spike’ Stent hoofdverantwoordelijk voor het totaalgeluid. Maar ook achtergrondzangeressen Samantha Smith, Bazil Meade en Hildia Campbell zijn opvallend aanwezig in de mix met hun gospelachtige koren. Doedelzakspeler Steáfánn Hannigan neemt zelfs even de leiding in het nummer Judas. Tot slot is arrangeur Wil Malone (o.a. Black Sabbath, Iron Maiden en Massive Attack) verantwoordelijk voor de strijkerspartijen van One Caress.

 

Grunge was van invloed op het bandgeluid

Bands als Nirvana, Pearl Jam en Soundgarden zorgen begin jaren negentig voor een heel nieuwe standaard van alternatieve rock: grunge. Dat ontgaat Depeche Mode ook niet. Zeker zanger Dave Gahan, die rond deze periode iets te dol is op verdovende middelen, voelt zich aangetrokken tot de gitaargerichte rock die elementen bevat van garagerock, punk en pop. Hij lijkt zelfs zijn uiterlijk op de grungehype aan te passen: hij heeft lang haar en een sikje en zijn lichaam zit ineens vol tatoeages. We horen op het album niet het akkoordengerag dat we van Kurt Cobain en co kennen, maar nog meer dan op voorganger Violator spelen feedbackende gitaren op Songs Of Faith And Devotion (SOFAD) een belangrijke rol in het totaalgeluid. Ook de invloed van electro-rockband Nine Inch Nails is niet te ontkennen: luister nog maar eens naar het nummer Rush.

 

 

Het artwork komt van Anton Corbijn

De Nederlandse fotograaf/kunstenaar Anton Corbijn en Depeche Mode liggen elkaar wel. Nog steeds werken ze met elkaar. En als je naar het artwork van Spirit kijkt, het Depeche Mode-album dat vorige week voor het eerst is verjaard, dan zie je wel wat stijlovereenkomsten met de cover van SOFAD: met name de verfstrepen en het gebruik van overwegend sombere kleuren.

 

Flood’s favorieten

Producer Flood, echte naam Mark Ellis, heeft net als Corbijn door de jaren heen veel met Depeche Mode gewerkt. De geluidsdokter, die ook bekend is van operaties voor albums van onder andere U2, Gary Numan en The Smashing Pumpkins, rekent de SOFAD-nummers In Your Room en Walking In My Shoes tot het beste werk van Depeche Mode.

 

 

Heruitgave

In 2006 verscheen een heruitgave van Songs Of Faith And Devotion, inclusief een dvd met een documentaire van 36 minuten met de lange titel Depeche Mode 91-94 (We Were Going To Live Together, Record Together And It Was Going To Be Wonderful). Aanvullend staat er een 5.1 surroundmix van het album op, evenals ‘B-kantje’ My Joy en een paar remixen, waaronder de Jazz Mix van Death’s Door, waarvan het origineel is te vinden op het album Until The End Of The World (1991).

 

Luister Songs Of Faith And Devotion op Spotify:

Reacties