The Legacy of Music
Interview Toto: “Onze liedjes werken als tijdmachines.”

Interview Toto: “Onze liedjes werken als tijdmachines.”

20, February 2018

Toto bestaat veertig jaar. We spraken David Paich in aanloop naar de aanstaande tournee die op 11 februari van start gaat in Helsinki en op 17 maart neerstrijkt in de Ziggo Dome in Amsterdam. Een gesprek over Toto’s hoogtepunten, de nieuwe nummers en het nieuwe album en het ultieme compliment van Paul McCartney.

 

 

Op 40 Trips Around The Sun staan drie niet eerder uitgebrachte liedjes: Alone, Spanish Sea en Struck By Lightning. Voor Spanish Sea hebben jullie oude opgenomen partijen gebruikt van wijlen drummer Jeff Porcaro en bassist Mike Porcaro. Hoe was het om die partijen weer te horen en de song jaren later af te ronden?

“We luisterden naar die oude opnames en vonden het geluid en gevoel ervan meteen geweldig. Het viel ons op dat de muziek net een verlengstuk of opvolger is van Africa. Het ontbrak al die jaren aan een goed refrein. Dat moesten we herschrijven, evenals een deel van de songtekst. Zanger Joseph Williams en ik zijn enkele maanden bezig geweest met het vinden van de juiste woorden. De rest van de band hielp met de muziek. We zijn heel erg blij met het resultaat. Het is typisch Toto.”

 

 

Was het bitterzoet om die oude partijen van de gebroeders Porcaro terug te horen?

“Dat was het zeker, al was het meer een zoete ervaring dan een bittere. We hoorden onze broeders weer aan het werk en het bracht allerlei herinneringen terug. Op die oude opnames hoorde ik me onder meer met Jeff Porcaro in één ruimte spelen, zoals we vroeger vaker met kleine groepjes ideeën uitwerkten en vastlegden op tape. Ik kreeg er kippenvel van.”

 

Voor Struck By Lightning, een van de andere nieuwe songs, is een stukje muziek gebruikt dat jij al een tijdje op de plank had liggen.

“Ik was vroeger net als iedereen fan van Led Zeppelin. En ik wilde altijd al een Zeppelin-achtig nummer schrijven. Ik zag onlangs het optreden van de band in de 02 Arena en dat wakkerde mijn liefde voor die band weer aan. Er kwam meteen een riff in mijn hoofd die maar bleef rondspoken. Joseph hielp me weer met de songtekst en met de rest van de jongens lieten we het als Toto klinken. We voegden een brug toe, een B-sectie, een solo van Steve Porcaro en ineens klonk die ene riff in mijn hoofd als een compleet liedje. Mooi hoe dat werkt als je samen muziek maakt!”

 

Waar gaat de songtekst van Struck By Lightning over?

“Er is het afgelopen jaar veel gebeurd in de wereld. Een van de dingen is dat mensen die tijdelijk uit hun eigen land zijn gegaan hun eigen land niet meer binnenkomen omdat de grenzen zijn gesloten. Dit nummer gaat over zo’n man die zijn land verlaat en bij terugkeer zijn eigen land niet meer in komt. Daardoor eindigt hij als een vluchteling op zee op zoek naar een veilige haven. Dit onderwerp was begin vorig jaar toen we aan dit album werkte veel in het nieuws.”

 

Het nummer Alone lijkt een wat persoonlijker nummer.

“Dat nummer is ontstaat met ons vieren in een ruimte: alleen Steve Lukather, Steve Porcaro, Joseph en ik. Er was geen engineer of wat dan ook bij. Steve Lukather kwam met de riff, ik bedacht er stukjes en Porcaro en Jospeh voegden er wat elementen aan toe. Na twee of drie dagen hadden we een complete demo van het nummer, zonder ook maar enige inbreng van iemand buiten de band en daar zijn we heel trots op.”

 

Jullie spelen al heel lang samen: maakt dat het gemakkelijker of juist moeilijker om met nieuwe ideeën te komen?

“Als we samen zijn, gaat het gemakkelijker. Als je in je eentje muziek schrijft dan loop je soms tegen een muur op en kan je creatief op slot komen te zitten. Als je met anderen samenwerkt, krijg je continu input en ideeën vanuit een ander perspectief gevoed. Met Toto breken we samen altijd dwars door zo’n muur of blokkade heen. Dat maakt het zo leuk om in deze band te zitten.”

 

Jullie zijn afzonderlijk van elkaar ook onwijs productief. Alles bij elkaar genomen zijn jullie in totaal op meer dan 5000 platen te horen. Hoe is dat mogelijk?

“We zijn muzikanten en houden gewoon van muziek maken. We hangen niet de rockster uit, maar zijn normale jongens die het leuk vinden om de studio in te gaan en onze eigen muziek live te vertolken. Meer is het niet.”

 

Toto even terzijde: op welke andere producties waaraan je hebt meegewerkt ben je het meest trots?

“Er zijn een paar. Een van de eerste succesalbums waarop ik meespeelde is Diamond Girl van Seals And Crofts. Ik heb ook meegewerkt aan het nummer Nobody Wins van Elton John, samen met James Newton Howard en Steve Porcaro. En natuurlijk kan ik Michael Jackons Thriller niet ongenoemd laten. Op den duur werkte ik met Michael en Paul McCartney in één ruimte aan de ballad The Girl Is Mine. Dan sta je met twee van de grootste muzikanten te musiceren. Soms wilde ik alleen maar zitten staren, maar tegelijkertijd moest ik m’n hoofd erbij houden want we hadden een taak te volbrengen. Het was een zeldzame, magische ervaring. Na een tijdje, toen Jeff Porcaro, Steve Porcaro en Steve Lukather ook aanwezig waren, speelden we een stukje van A Day In The Life aan het einde van een nummer en Paul zei achteraf: ‘Jullie doen me denken aan mij en de jongens toen we nog rondreden in een busje.’ Dat was het ultieme compliment.”

 

Een van Toto’s hoogtepunten is het door jou geschreven Hold The Line. Hoe is dat nummer tot stand gekomen?

“Ik was net uit huis gegaan en in mijn eerste appartementje getrokken. Ik kreeg een Yamaha-piano. Een van de eerste dingen die ik erop speelde was die openingsriff van Hold The Line. Ik speelde het dagen achtereen. Het werd een mantra. Buren begonnen op den duur op de muren te bonken, omdat ze er gek van werden. Uiteindelijk bedacht ik er een couplet bij en een uitgedachte songtekst. Het was een van de eerste nummers die we met Toto repeteerden, toen de band nog bestond uit David Hungate, Steve Porcaro, Bobby Kimball, Steve Lukather en mijzelf. Het klikte meteen. We klonken direct als een eenheid. Mede dankzij Hold The Line. Een heel belangrijk nummer voor Toto.”

 

Is Rosanna ook zo soepel tot stand gekomen?

“Dat nummer is meer geconstrueerd. Onze hoofden lagen destijds op het hakblok. Met het vierde album moesten we ons definitief vestigen als band en bewijzen dat we nog hitsingles konden schrijven. Ik wilde een nummer maken waarin ik al mijn kennis en kunde kwijt kon. Het begon met die openingsriff. Ik ben een fan van The O’Jays en The Spinners. Dat hoor je terug in het fragment ‘not quite a year since she went away’, dat een Philadelphia-geluid heeft. Ik had nog geen refrein, totdat Steve Porcaro binnenkwam met zijn toenmalige vriendin Rosanna Arquette. Ze betoverde ons allemaal met haar lach en haar naam bleek perfect te passen bij het liedje.”

 

Veel van je liedjes zijn toch geïnspireerd door vrouwen, vriendinnen of ex-vriendinnen?

“In die tijd waren we allemaal twintigers en single en we deden wat jongens op die leeftijd leuk vinden om te doen. The Beach Boys zongen over auto’s en vrouwen. Daar wisten wij ook wel raad mee. Mijn vader (Marty) was muzikant en onder meer arrangeur voor Ray Charles en via hem kwam ik op het idee om vrouwennamen te gebruiken voor liedjes.”

 

Hoe is het om die oudere nummers te spelen?

“Zodra we die nummers live spelen bevinden we ons weer op de plek waar we die liedjes schreven en herleven we de ervaringen waarover we zingen. De liedjes werken als tijdmachines.”

 

Welk nummer op 40 Trips Around The Sun wil je zelf nog uitlichten?

“Het is net als met kinderen: je kunt moeilijk een favoriet hebben. Maar ik denk dat de nummers waarop Jeff Porcaro meespeelt de meeste waarde voor me hebben. Die hypnotische polsslag in Spanish Sea die wordt gespeeld door Jeff Porcaro, Mike Porcaro en Lenny Castro: dat is misschien wel mijn favoriete moment.”

 

Tekst: Patrick Lamberts

 

http://totoofficial.com/

Reacties