The Legacy of Music
Achtergronden en weetjes: Fleetwood Mac Rumours

Achtergronden en weetjes: Fleetwood Mac Rumours

4, February 2018

Al meer dan 4 decennia lang is Rumours van Fleetwood Mac een vertrouwd geluid voor velen ter wereld. De dromerige rock/pop van ‘Rumours’ raakt nog steeds zowel jong als oud. We zochten 16 weetjes bij elkaar die je nog niet wist of misschien toch wel?

 

Achtergronden en weetjes: Fleetwood Mac Rumours

 

Over de gehele wereld zijn er meer dan 40 miljoen kopieën van verkocht. Dat betekent dat het album bij de 15 best verkochte albums behoort die ooit zijn uitgebracht.

 

In Amerika was het in 1977 31 weken (niet onafgebroken trouwens) het best verkochte album. In Nederland was dat 10 weken het geval. In totaal stond Rumours 104 weken in de Nederlandse verkooplijst van de 100 best verkochte albums. Dat is 2 jaar lang. Er zijn niet veel albums die dat in de tijd dat er nog echt platen werden verkocht ook op hun erelijst hebben staan.

 

Ook de singles brachten geld in het laatje. “Go Your Own Way”, “Don’t Stop” and “Dreams” bereikte respectievelijk de 1e, 5e en 8e plaats in de Nederlandse Top 40. De 4e single “You Make Loving Fun” haalde de eerste 30 maar dat was een jaar na het uitbrengen van het album.

 

 

Rumours’ was natuurlijk een prachtig album maar al dat moois kwam voort uit tweespalt in de band. De verbittering tussen Lindsey Buckingham and Stevie Nicks die hun relatie zagen stranden. Christine McVie die bassist John verliet voor de lichtman van de band en de baas van de band, Mick Fleetwood, die de scherven van de vloer raapte…(wat min of meer neerkwam op enthousiast het bed delen met Stevie). Fleetwood lag ook in scheiding met zijn vrouw Jenny Boyd (de zus van Pattie Boyd die al een verleden had met George Harrison en Eric Clapton).

 

Openingsnummer “Second Hand News” was een poging van Buckingham (beschadigt na de poets die Nicks hem had gebakken door met baas Fleetwood het bed te delen) om het funky ritme van “Jive Talkin’” van de Bee Gees na te bootsen.

 

De ballen op de hoes van Rumours die tussen de benen van Mick Fleetwood hangen, kwamen van een toilet ketting waaraan getrokken moest worden bij het doorspoelen. Bijgeloof in de goede afloop maakte dat Fleetwood deze altijd bij zich had tijdens optredens.
Het nummer “I Don’t Want To Know” werd al in 1973 geschreven door Buckingham/Nicks voordat ze zich aansloten bij de band die zich daarmee uit de obscuriteit van de blues wist te redden.

 

Cyndi Lauper nam in 1977 een cover versie op van “You Make Loving Fun”. De versie werd in 1984 in Japan uitgebracht. Het werd geen hit.

 

 

Stevie Nicks had moeite met de tekst van “Go Your Own Way”. Een zin als “Shacking Up Is All You Wanna Do” vond ze respectloos. Het boosaardige karakter van de tekst is wel te verklaren door alle verhoudingen die de bandleden met elkaar hadden ten tijde van de opnames.

 

Hoe ‘integer’ platenmaatschappij Warner Bros was ten opzichte van het album bleek wel uit het feit dat de release van de cassette een andere volgorde had dan het originele album dat op plaat verscheen.

 

Christine McVie schreef “Oh Daddy”. Het gaat over de vader van de band Mick Fleetwood. Het compliment dat McVie in haar tekst verwerkte “everything you do is just alright” is multi-interpretabel.

 

In Engeland werd het nummer “The Chain” door BBC sports als programma tune gebruikt voor de verslagen van het Formule 1 Grand Prix seizoen. Eind jaren 90 verloor de BBC de rechten maar toen men 10 jaar later in 2009 de uitzendrechten terug kreeg bleken de kijkers dezelfde programma tune te willen. “The Chain” werd daarop opnieuw gebruikt en ook nog een hit in de Engelse hitparade.

 

De album titel zou eerst “Yesterday’s Gone” worden, uit het refrein van “Don’t Stop”.

 

Mede producer Ken Caillat, vader van Colbie, beschrijft Buckingham tijdens de opnames als een zenuwpees. Caillat: “Elke ochtend kwam hij binnen met een grote doos vol wiet. Hij wreef de hele dag in zijn handen en was constant bezig met het rollen van joints”.

 

 

Doordat de band maar aan de nummers bleef schaven werd de officiële release maand van september 1976 niet gehaald. De band ging wel op toernee. Pas op 4 februari 1977 verscheen ‘Rumours’ op de markt.

 

Christine McVie’s “Songbird” (later gecovert door Eva Cassidy) werd opgenomen in het auditorium van de Universiteit van Californië en niet in de opname-studio waar de rest van de tracks zijn opgenomen.

 

‘Rumours’ stond vanaf 2 april 1977 op nummer 1 in Nederland. Het duurde tot 18 juni voordat een ander legendarisch album het best verkopende werd in Nederland. ‘Hotel California’ van The Eagles.

 

 

 

Reacties