The Legacy of Music
Leonard Cohen: 30 jaar I’m Your Man

Leonard Cohen: 30 jaar I’m Your Man

2, February 2018

I’m Your Man van de in 2016 overleden Leonard Cohen bestaat 30 jaar. Reden om het album en de liedjes onder de loep te leggen.

 

Een banaan etende Leonard Cohen: dat is het eerste wat je ziet als je I’m Your Man in je handen hebt. Op zijn achtste studioalbum verkeert de Canadese zanger, crooner, poëet en songwriter in topvorm. ‘Post-modernist disco’, zo noemde Cohen de stijl zelf tijdens een interview in 1988, het jaar waarin I’m Your Man verscheen. Op de plaat zijn maar liefst achttien muzikanten te horen, onder wie drummer Vinnie Colaiuta (Frank Zappa, Joni Mitchell, Sting). Wat weten we zoal over de acht liedjes?

 

 

  1. First We Take Manhattan

Het openingsnummer van I’m Your Man gaat over terrorisme en in bredere zin over extremisme. Geen gemakkelijke kost, maar zie Cohen daar maar eens op te betrappen – de beste man heeft zelf eens beweerd geen humor te kennen. De originele versie van deze compositie, die op Jennifer Warnes’ album Famous Blue Raincoat staat, bevat gitaarpartijen van Stevie Ray Vaughan en Robben Ford, drumpartijen van Vinnie Colaiuta. Zij komen niet voor in Cohens versie op I’m Your Man. Hier is First We Take Manhattan ineens synthesizer georiënteerd en bevat het naast Cohens zang vocalen van de Hawaiiaanse Anjani.

 

 

  1. Ain’t No Cure For Love

Een liefdeslied, geschreven door Cohen, maar het nummer belandde net als First We Take Manhattan eerst in een andere versie op Jennifer Warnes’ album Famous Blue Raincoat, dat op zijn beurt weer een Leonard Cohen tribute-album is. Cohens versie is langer en beide versies bevatten uiteenlopende songteksten.

 

  1. Everybody Knows

Dit duet tussen Cohen en zijn achtergrondzangeres Sharon Robinson is een protestlied. Het is in 2008 ook gebruikt in een anti-rookreclame in Australië, dat als thema had: ‘Iedereen weet dat roken ziektes veroorzaakt… toch doe je het.’ Het nummer is vaak gecoverd, onder andere door Don Henley, door Cohens schoonzoon Rufus Wainwright en onlangs nog door de Noorse popzangeres Sigrid, die haar versie opnam voor de superheldenfilm Justice League.

 

  1. I’m Your Man

De titelsong heette in een vroeger stadium I Cried Enough For You. Cohen heeft echter lang aan het liedje lopen sleutelen en uiteindelijk de titel aangepast. I’m Your Man is ook de naam van de biografische film uit 2005 die Lian Lunson maakte over het leven en de carrière van Cohen. Het nummer kwam na Cohens dood in 2016 in Frankrijk opnieuw in de nationale hitlijst.

 

  1. Take This Waltz

Wederom een liedje dat al eerder op een album was verschenen voordat Cohen het voor I’m Your Man gebruikte. De eerdere versie is te vinden op het Federico Garcia Lorca tribute-album Poet In New York (Poeta En Nueva York). Lorca was een poëet die veel invloed heeft gehad op Cohens songteksten. De zanger omschreef Lorca’s teksten als ‘mysterieus en sensueel’. Leonard Cohen was zo’n fan dat hij zelfs zijn dochter, Lorca Cohen, naar de schrijver heeft vernoemd.

 

 

  1. Jazz Police

Een lied met een voor Cohen wat ongebruikelijk geluid. Het nummer verdeelt fans tot op heden dan ook in absolute liefhebbers en tegenstanders. Het heeft negen jaar geduurd voordat dit nummer was afgerond. Een gevolg van de typische werkwijze van de songwriter uit Montreal, die tomeloos bleef schaven aan zijn composities en teksten tot die naar tevredenheid waren.

 

  1. I Can’t Forget

Dit nummer stond tussen 1988 en 1993 standaard op de setlist van Cohens liveshows. Daarna bleef het negentien jaar onaangetast. Maar in 2012 vertolkte Cohen het nummer weer voor het eerst in Gent. Tijdens de rest van de tour paste hij de tekst van het nummer continu aan door die aan te vullen met het uitspreken van andermans gedichten of persoonlijke herinneringen. Hierdoor zijn er veel uiteenlopende performances van te vinden.

 

  1. Tower Of Song

Het slotnummer van I’m Your Man gaat kortweg gezegd over het besef dat Cohen een songwriter is en altijd zal blijven: hij zal nooit meer een ander beroep najagen. Toen Cohen in 2008 werd opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame lepelde hij als acceptatiespeech de complete songtekst van dit nummer op.

 

 

Reacties