The Legacy of Music
Waar werd de albumhoes foto gemaakt?

Waar werd de albumhoes foto gemaakt?

1, February 2018

Albumhoezen blijven inspirerend. Vooral als er een locatie op voorkomt die ook te achterhalen is. Wij pakten hoezen van onder andere The Clash, Billy Joel, The Doors, Pink Floyd, Led Zeppelin, Dylan, Simon & Garfunkel, Oasis en Alan Parsons en zochten uit waar de hoesfoto’s zijn geschoten…

 

 

LED ZEPPELIN – PHYSICAL GRAFFITI (1975)

 

Led Zeppelin’s “Physical Graffiti” hoesfoto is een foto van een gebouw op 96 en 98 St. Mark’s Place New York in the East Village. De hoesontwerper, Peter Corriston zocht een gebouw dat symmetrisch was met mooie details en zou passen op een vierkant vlak. Om deze passend te maken ‘cropte’ Corriston de 4e etage van het gebouw uit de foto.

 

 

BEASTIE BOYS – PAUL’S BOUTIQUE (1989)

 

Het idee van de album cover kwam van Mike D, en werd een foto van een niet bestaande kledingzaak genaamd Paul’s Boutique. De locatie van de zaak (op dat moment Lee’s Sportswear) was op de hoek van Rivington en Ludlow Street in Manhattan New York. Op de voorkant van de plaat staat de foto en bij het uitvouwen van de hoes ontstaat er een panorama shot van de kruising, geschoten vanaf 99 Rivington Street.

 

 

BILLY JOEL – AN INNOCENT MAN (1983)

Deze hoesfoto werd in 1983 geschoten op 142 Mercer Street in de wijk Soho in New York.

 

 

THE DOORS – MORRISON HOTEL (1970)

De hoesfoto werd genomen voor het in 1969 bestaande Morrison Hotel in Los Angeles gelegen aan 1246 South Hope Street. De band vroeg de eigenaar of ze een foto mochten nemen van het hotel maar deze weigerde. De band ging echter voor het raam zitten en toen niemand keek werd de foto door fotograaf Henry Diltz gemaakt…Het hotel bestaat overigens niet meer.

 

 

PINK FLOYD – ANIMALS (1977)

Het verhaal gaat dat er meer vliegende dieren, dan alleen het met helium gevulde varken, boven Battersea Power Station in London hadden moeten vliegen maar door het slechte weer bleef het bij het varken met de naam ‘Algie’. Het Duitse Zeppelin bedrijf Ballon Fabrik was verantwoordelijk voor het opblaasbare varken en op 2 december 1976 hing het aan lijnen vast, boven het station. Eén van de medewerkers stond stand by om in het geval van het losschieten van het varken er een paar gaten in te schieten. Echter op de tweede dag van de shoot stond de man niet op zijn post toen het varken losschoot en boven London aan een vliegreis begon die in Kent zou eindigen. Het vliegverkeer boven London werd hierdoor enkele uren stilgelegd.

 

 

BOB DYLAN – HIGHWAY 61 REVISITED (1965)

 

De hoesfoto werd geschoten door Daniel Kramer in 1965, enkele weken voordat de opnames begonnen van het 6e studio-album van Dylan. Dylan zit voor het appartement van zijn manager Albert Grossman in Gramercy Park, New York. Achter Dylan staat Bob Neuwirth een goede vriend van de zanger. Dylan draagt een Triumph Motor T-shirt onder zijn blauw-paarse shirt. In zijn rechter hand houdt hij een Ray-Ban zonnebril vast.

 

 

DAVID BOWIE – THE RISE AND FALL OF ZIGGY STARDUST AND THE SPIDERS FROM MARS (1972)

De Ziggy Stardust foto werd genomen in 23 Heddon Street, een small, langgerekte, doodlopende in het centrum van Londen ten westen van Carnaby.

 

 

 

THE ALAN PARSONS PROJECT – I ROBOT (1977)

 

I Robot’s hoes werd in 1977 geschoten op het vliegveld Charles De Gaulle te Parijs op de gekruiste roltrappen van Terminal 1.

 

 

BEACH BOYS – PET SOUNDS (1966)

 

De foto werd genomen in de dierentuin van San Diego, in het gedeelte waar de kinderboerderij was gevestigd.
(bron: popspotsnyc)

 

 

BLACK SABBATH – BLACK SABBATH (1970)

 

De locatie is de Mapledurham Watermolen in Oxfordshire, Engeland. De molen werd gebouwd ergens in 1400-zoveel en bleef intact tot net na de 2e wereldoorlog. Buiten deze cover deed de watermolen ook dienst tijdens een scene van de film The Eagle Has Landed uit 1976.

 

 

OASIS – (WHAT’S THE STORY) MORNING GLORY? (1995)

 

De cover foto werd gemaakt op Berwick Street, een straat in London Soho waar veel platenzaken gehuisvest waren/zijn.

 

 

SIMON & GARFUNKEL – WEDNESDAY MORNING, 3 A.M. (1964)

 

Paul Simon en Art Garfunkel staan voor de hoesfoto op het Metro station aan 5th Avenue en 53rd Street in New York City. (1964)

 

 

THE CLASH – THE CLASH (1977)

 

De hoes foto locatie is op een buitentrap vlakbij de oefenruimte van de band in Camden(“Stables”) Market in Noord Londen. 

 

 

L.L. COOL J. – BAD (1987)

 

De foto werd gemaakt voor de oude school van LL Cool J, de Andrew Jackson High School in Queens. Overigens maakte LL deze school niet af.

 

 

EAGLES – HOTEL CALIFORNIA

 

Op de foto het Beverly Hills Hotel te Hollywood gefotografeerd door David Alexander en bewerkt door Kosh. De achterkant van het album werd geschoten in de lobby van een ander hotel; het Lido, ook in Hollywood.

 

 

 

Reacties