The Legacy of Music
Depeche Mode: duistere danstracks in de Ziggo Dome

Depeche Mode: duistere danstracks in de Ziggo Dome

14, January 2018

Het knappe van Depeche Mode zit hem in een heleboel factoren, maar de belangrijkste is misschien wel dat de Britse electro-rockers de hele avond een licht duistere, maar zeer dansbare sfeer kunnen aanhouden, en dat met meer dan een dozijn hits. Dit bewijst de band maar weer eens haarfijn met de Global Spirit Tour, die zaterdag in de Ziggo Dome neerstreek.

 

Depeche Mode: duistere danstracks in de Ziggo Dome

 

Het is aan Depeche Mode om voor de tweede keer binnen een jaar tijd de Ziggo Dome daadwerkelijk te laten dansen.

Een dagje ouder, een dagje wijzer? De mannen ogen in elk geval een dagje ouder, maar Depeche Mode klinkt vanavond erg goed en staat er lekker energiek bij. Zeker Dave Gahan. Hij blijft een indrukwekkende voorman en is zijn vulgaire streken nog niet verleerd. Hij grijpt regelmatig zijn kruis, toont al bukkend zijn derrière en glijdt met zijn edele delen provocerend langs de microfoonstandaard. Vrouwen, mannen, iedereen gilt het uit. Gitarist, toetsenist en zanger Martin Gore krijgt ook twee keer een solospot, tijdens ‘Insight’ en ‘Strangelove’. Hij houdt zich prima staande en deze rustpunten zorgen voor extra dynamiek, maar zeker op vocaal gebied moet Gore in Gahan zijn meerdere bekennen.

 

En dan zijn er nog de vele hits: ‘It’s No Good’, ‘In Your Room’ (de originele albumversie!), ‘Enjoy The Silence’, ‘Walking In My Shoes’, ‘Precious’ en de klassieker ‘Personal Jesus’ zijn slechts een greep uit het licht duistere maar bovenal dansbare oeuvre van Depeche Mode. De nummers, oud en nieuw, komen in goede vaart voorbij en sluiten qua afwisseling mooi op elkaar aan. De sfeer is optimaal en verandert gedurende de avond nauwelijks. Dat geldt ook voor de muziek, maar dat is juist zo knap van Depeche Mode: de band schrijft binnen een bepaald kader, maar weet binnen dat kader alle uithoeken te vinden en er knappe liedjes van te smeden.

 

In de setlist is er redelijk wat overlap met het concert dat de band op 7 mei 2017 in de Ziggo Dome gaf, maar dat is nauwelijks een reden tot klagen. Deze keer moeten we het dan wel stellen zonder de David Bowie-cover ‘Heroes’, maar we krijgen er bijvoorbeeld het lekker dreigende en rockende ‘Useless’ van het album Ultra voor terug. De zo gewenste revolutie die Depeche Mode op het vorig jaar uitgebrachte album Spirit centraal stelde heeft de band wellicht niet veroorzaakt, maar mensen laten samenkomen om een potje te dansen is deze band nog zeker niet verleerd.

Tekst: Patrick Lamberts

SaveSave

SaveSave

Reacties