The Legacy of Music
Golden Years of Dutch Pop Music: Frank Boeijen Groep

Golden Years of Dutch Pop Music: Frank Boeijen Groep

10, November 2017

In de muziek van Frank Boeijen komt een unieke combinatie van stijlen samen. Het is goed te horen dat hij opgroeide met de lp’s van Bob Dylan en Neil Young. De breekbare melancholie die veel van zijn werk kenmerkt, verraadt een liefde voor de Franse chanson. Tegelijkertijd staat de uit Nijmegen afkomstige zanger midden in de Nederlandse poptraditie en is hij een van de meest succesvolle vertolkers van Nederlandstalig repertoire. Vooral de tournees langs Nederlandse en Belgische theaters laten zien hoe groot nog altijd het publiek daarvoor is.

Tekst: Robert Haagsma

 

Golden Years of Dutch Pop Music: Frank Boeijen Groep>

 

Frank Boeijen wordt in 1957 in Nijmegen gebeuren als jongste kind in een groot gezin. Via zijn oudere broers maakt hij al vroeg kennis met popmuziek, waarbij vooral de albums van Bob Dylan en Neil Young vaak op de platenspeler liggen. Al vroeg wordt hij bevangen met de ambitie om ook zelf zanger te worden, maar hij kiest daarbij wel voor de eigen taal. In het Nederlands kan hij zich beter uitdrukken dan in het Engels, realiseert Frank Boeijen zich.

 

In 1979 debuteert hij met een album dat hij als ene helft van een duo met Wout Pennings maakt. Ook al is het debuut geproduceerd door Rob de Nijs, het wordt nauwelijks opgemerkt, waarna de wegen van de twee zich in alle stilte weer scheiden. Een jaar later is de zanger terug met zijn eigen Frank Boeijen Groep en verschijnt ook het titelloze debuutalbum. De daarvan afkomstige single Verjaardagsfeest wordt weliswaar geen Top 40 hit, maar wordt wel opgepikt door de invloedrijke deejay Frits Spits, die behept is met een goed oor voor kwalitatief goede Nederlandstalige popmuziek.

 

 

Het is het begin van een succesverhaal. In de jaren die volgen groeit Frank Boeijen uit tot een van de populairste Nederlandse zangers. Hij weet in 1984 velen te raken met Zwart wit, een oproep tot verdraagzaamheid dat hij schrijft naar aanleiding van de moord in Amsterdam op de Antilliaanse jongen Kerwin Duinmeijer. Vanwege de strekking en de impact is het een instant klassieker in de Nederlandse popmuziek. In het spoor van deze hitsingle wordt ook het album 1001 Hotel een succes.

 

Zowel de zanger als de band blijven zich ondertussen ontwikkelen. Het in 1985 verschenen Foto van een mooie dag levert de hit Kronenburg Park (ga die wereld uit) op, opnieuw een prachtig nummer met een beeldende tekst die gesitueerd is in de geboortestad van Frank Boeijen. Het vrijwel live in de studio vastgelegde album Een zomer aan het eind van de twintigste eeuw wordt in 1989 door pers en publiek onthaald als een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre.

 

Vanaf 1987 kiest Frank Boeijen – eerst nog met zijn vaste Band, vanaf 1990 onder eigen naam – steeds vaker voor de Schouwburg als de plaats om zijn werk te vertolken. Hij vindt daar de aandacht die zijn songs verdienen. Ondertussen maakt hij op gezette tijden nieuwe albums, die altijd weer een weerslag vormen van wat hem op dat moment bezighoudt. Zo biedt het in 1997 verschenen Vaderland een verslag van een recente reis door Azië, terwijl hij de muziek ook gebruikt om het overlijden van zijn ouders te verwerken. In muzikaal opzicht valt Dromedaris op omdat Frank Boeijen in de gelegenheid wordt gesteld het op te nemen in de befaamde Real World studio van de voormalige Genesis-zanger Peter Gabriel.

 

 

In 2004 viert hij zijn 25-jarige jubileum. Tijdens het Gala voor het Nederlandse Lied vertolken vakbroeders- en zusters Boudewijn de Groot, Trijntje Oosterhuis, Marco Borsato, Stef Bos, Liesbeth List, Mathilde Santing, Freek de Jonge, Daniël Lohues, Huub van der Lubbe, Stef Bos en Gé Reinders zijn nummers. Zo rijgen de hoogtepunten zich aaneen: onderscheidingen, tournees en telkens weer nieuwe albums. In 2008 gaat hij op pad met Henk Hofstede van de Nits en Henny Vrienten, voorheen van Doe Maar, als Aardige Jongens. Het gelauwerde drietal maakt een album en toert langs de Nederlandse en Belgische theaters.

 

De erkenning voor het werk van Frank Boeijen blijft groeien. Begin 2013 verschijnt zijn nieuwe album Liefde & Moed, wat gevolgd wordt door een nieuwe reeks concerten. Na afloop van een optreden in de Stadsschouwburg in zijn eigen Nijmegen wordt hij door de burgermeester onderscheiden met de Zilveren Erepenning van de stad. De eer valt de zanger te beurt vanwege de manier waarop hij in zijn werk de zijn woonplaats voor het voetlicht brengt. Twee jaar later krijgt hij de Lennart Nijgh prijs als Beste Tekstdichter. In de loop van 2017 – het jaar waarin Frank Boeijen 60 wordt – wordt bekend dat hij ook de NPO Radio 5 Oeuvreprijs zal krijgen. Het eerbetoon krijgt extra kleur omdat deze overhandigd zal worden door Frits Spits, de radiomaker en bewonderaar die zo’n belangrijke rol speelde in het prille begin van zijn loopbaan. Nog voor de heugelijke plechtigheid heeft plaatsgevonden, wordt de nieuwe theatertournee van 2018 alweer aangekondigd. Ondanks alle waardering voor zijn werk en verdiensten blijft de blik ferm gericht op de toekomst.

 

Op 10 november verschijnt The Golden Years Of Dutch Pop Music: Frank Boeijen Groep. Een verzameling singles op 2 CD’s, inclusief alle A- en B-kanten van de band in de periode 1981- 1987.

Golden Years of Dutch Pop Music: Frank Boeijen Groep

 

 

Reacties