The Legacy of Music
Luistergids: 11 songs die je van Jimi Hendrix moet kennen

Luistergids: 11 songs die je van Jimi Hendrix moet kennen

27, October 2017

Hoe vat je nou de essentie van Jimi Hendrix samen in elf nummers? Geen makkelijke opdracht. We hebben geprobeerd een gevarieerde lijst met zowel bekend als verrassend Hendrix-materiaal samen te stellen als startpunt. Het bevat enkele van Hendrix’ sterkste studio-opnames, mooiste live-versies en enkele originele gastbijdragen van elf verschillende albums.

Tekst: Patrick Lamberts

 

Luistergids: 11 songs die je van Jimi Hendrix moet kennen

 

Red House – Are You Experienced (1967)

Waarom niet beginnen met een killer track van Are You Experienced, het debuutalbum van The Jimi Hendrix Experience? De originele Amerikaanse en Europese 1967-uitgaven bevatten nogal uiteenlopende tracklisten. Red House staat bijvoorbeeld niet op de originele Amerikaanse versie omdat de platenmaatschappij het destijds te bluesy vond voor rockliefhebbers. Deze keuze heeft de populariteit van het nummer in Amerika echter niet geschaad: in een peiling onder de lezers van muziekmagazine Rolling Stone is Red House verkozen tot negende beste Hendrix-song aller tijden.

 

 

 

Hey Joe – Are You Experienced (1967)

De songwritingcredits van Hey Joe staan op naam van Billy Roberts. Daarna maakt (The) Leaves uit Californië het nummer populair. Het is echter Jimi Hendrix die het liedje zo naar zijn eigen hand zet, dat zijn versie – tevens zijn allereerste single – uitgroeit tot een klassieker. Het liedje over een man die zijn overspelige vrouw naar de eeuwige jachtvelden schiet, is tevens het finalenummer van het Woodstock-festival.

 

 

 

Killing Floor – Live At Monterey (2007)

Tijdens het Monterey Pop Festival in 1967 maakt Amerika voor het eerst kennis met de liveshow van The Jimi Hendrix Experience. De gitarist laat meteen een onuitwisbare indruk achter. Dat hij zijn gitaar tijdens het slotnummer Wild Thing in brand steekt, maakt de tongen behoorlijk los. Maar het optreden begint ook al vlammend dankzij een vurige versie van Killing Floor, waarmee Hendrix, drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding hun set openen.

 

 

 

Knock Yourself Out (Flying On Instrument) – You Can’t Use My Name: The RSVP/PPX Sessions (2000)

Een minder bekende samenwerking, maar daarom niet minder geslaagd: Jimi Hendrix en Curtis Knight & The Squires. Dit openingsnummer van het album You Can’t Use My Name heeft een bluesy surfvibe en zou niet misstaan in een film van Quentin Tarantino. De opname stamt uit de periode 1965/1966 en laat dus een Hendrix horen voordat hij met The Jimi Hendrix Experience op pad ging.

 

 

 

Testify (Parts 1 & 2) – The Isley Brothers (1964)

Dit tweedelige nummer van The Isley Brothers bevat een van Hendrix’ eerste opnames. De dan 21-jarige gitarist, die net van Nashville naar Harlem, New York is verhuisd en in de begeleidingsband van The Isley Brothers komt te spelen, staat dan nog bekend als ‘Jimmy Hendricks’. Testify (Parts 1 & 2) is in 1964 uitgebracht als single en in 2010 verschenen op de Hendrix-compilatie West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology.

 

 

 

Star Spangled Banner – Live At Woodstock (1999)

Tijdens Woodstock 1969, wanneer de Vietnamoorlog nog in volle gang is, speelt Hendrix deze instrumentale versie van het Amerikaanse volkslied. Het Britse muziekmedium NME rekent deze gitaarsolo-uitvoering tot de beste live-momenten van Hendrix.

 

 

 

Angel – The Cry Of Love (1971)

De eerste single die is verschenen na Hendrix’ dood in 1970. De gitarist schrijft het nummer naar aanleiding van een droom over zijn overleden moeder die hem komt ophalen. Het idee voor het nummers ontstaat al in 1967, vrijwel gelijktijdig met Little Wing, maar Hendrix rondt het pas drie jaar later naar tevredenheid af, met Eddie Kramer als co-producer. Bassist Billy Cox heeft tegen die tijd Noel Redding vervangen, die The Jimi Hendrix Experience op zijn beurt heeft verlaten.

 

 

 

Somewhere – People, Hell And Angels (2013)

Jimi Hendrix was liefhebber van het wah-wah-pedaal, een effectpedaal waarmee je een gitaar ‘wah-wah’-geluiden kunt laten maken. In dit nummer is dit handelsmerk volop aanwezig. Voor de opnames ervan wordt Hendrix bijgestaan door Buddy Miles op drums en Stephen Stills (Crosby, Stills & Nash) op bas. Omdat de Hendrix het al in 1968 opnam, had het net zo goed op Electric Ladyland kunnen staan, maar volgens co-producer John McDermott is dit waarschijnlijk niet op die plaat beland omdat Miles drumt in plaats van vaste slagwerker Chas Chandler. Het postume album People, Hell And Angels kwam in 2013 in Amerika op nummer 2 in de Billboard 200 binnen, de hoogste markering van een Hendrix-album na Electric Ladyland, dat in 1968 meteen naar nummer 1 doorstootte.

 

 

 

Little Wing (Live At The Royal Albert Hall, London, UK, February 24, 1969) – The Jimi Hendrix Experience (2000)

De studioversie van deze bekende gitaarballad is al fraai, maar deze live-versie afkomstig van de boxset The Jimi Hendrix Experience is zowaar nog indrukwekkender. Hendrix schrijft Little Wing naar aanleiding van de ontspannen sfeer die tijdens het Monterey Pop Festival heerst. De studioversie verschijnt voor het eerst op Axis: Bold As Love, het tweede studioalbum van The Jimi Hendrix Experience, dat nog in hetzelfde jaar verschijnt als debuut Are You Experienced (1967). Eric Clapton en Duane Allman (van The Allman Brothers Band) coveren Little Wing op de dag waarop ze ook Layla opnemen. Hun versie belandt op het album Layla And Other Assorted Love Songs, dat negen dagen na Hendrix’ sterfdag verschijnt.

 

 

 

Machine Gun – Band Of Gypsys (1970)

Van Machine Gun is nooit een studio-opname uitgebracht. Live nodigde het nummer Hendrix altijd uit om te improviseren. Deze ruim twaalf minuten durende versie van de protest/anti-oorlog-song draagt de gitarist op het live-album Band Of Gypsys op ‘aan alle soldaten die actief zijn in Harlem, Chicago en Vietnam’. Op deze plaat is Hendrix niet meer met The Jimi Hendrix Experience te horen, maar met The Band Of Gypsys, het trio met Billy Cox op bas en Buddy Miles op drums.

 

 

 

Voodoo Chile (Slight Return) – Electric Ladyland (1968)

Hendrix’ enige nummer-1-hit in Engeland en nummer 102 op de lijst 500 Greatest Songs Of All Time van Rolling Stone. En dan te bedenken dat dit een nakomertje is van Voodoo Chile, de vijftien minute lange jam die ook op Electric Ladyland is te vinden. Het ontstaat op bijzondere wijze: een filmcrew van ABC maakt een studioreportage en vraagt of de band kan doen alsof ze aan het spelen zijn. Hendrix, die Voodoo Chile niet nog een keer wil doornemen, zegt: “Goed, laten we dit in E doen.”’ En zo ontstaat Voodoo Child (Slight Return). Dat de beelden hiervan zijn zoekgeraakt, is een historische blunder. Maar dit fenomenale slotnummer van Electric Ladyland, dat tevens het allerlaatste nummer is van de derde en laatste volwaardige Hendrix-plaat, is een waardige uitsmijter van deze luistergids.

 

 

 

Psst! Je kunt via The Legacy Of Music nu tijdelijk de gloednieuwe Jimi Hendrix Experience 8LP Box Set winnen. Meer info hier.

Luistergids: 11 songs die je van Jimi Hendrix moet kennen

 

Luister de complete Jimi Hendrix Luistergids op Spotify!

 

 

SaveSaveSaveSave

Reacties