The Legacy of Music
David Gilmour – Live At Pompeii

David Gilmour – Live At Pompeii

8, September 2017

David Gilmours nieuwe concertfilm Live At Pompeii verschijnt op 29 september 2017. Ter gelegenheid van de aanstaande internationale release verscheen de voormalig Pink Floyd-gitarist/zanger op 5 september 2017 met zijn familie, zijn bandleden en meer bekende muzikanten op een exclusieve galapremière in de Londense Vue bioscoop. Daar zag Gilmour voor het eerst het overgrote deel van Live At Pompeii op een groot scherm en in surround sound. The Legacy Of Music beleefde de avond mee.

 

tekst: Patrick Lamberts

 

Live At Pompeii is een concert-dvd, opgenomen in het Pompeii Amphitheatre. David Gilmour speelde er in 1971 al met Pink Floyd, maar dat was zonder publiek. In juli 2016 schreven de gitarist/zanger, zijn band en een groep gelukkige fans opnieuw geschiedenis: voor het eerst sinds 74 na Christus werd er in Pompeii Amphitheatre een evenement voor publiek gehouden. Zo’n bijzondere ervaring vraagt natuurlijk om een grootse release en op 13 september 2017 zal deze uitzonderlijke concertfilm, geregisseerd door Gavin Elder, dan ook worden uitgezonden in ruim tweeduizend bioscoopzalen in meer dan zestig landen. (voor kaarten klik hier)

 

David Gilmour – Live At Pompeii bioscooptrailer

 

Galapremière in London

De galapremière in Londen gaat aan de bioscooprelease vooraf. Onder het genot van chique champagne – die niet uit de eerste de beste supermarkt is getrokken – luxe canapés en een relaxte sfeer verzamelt zich een select groepje genodigden. Onder hen bevinden zich gitarist Jeff Beck, Adrian Maben (regisseur Pink Floyd: Live At Pompeii 1971) en Gilmours vrouw Polly Samson, auteur en songtekstschrijver voor Pink Floyd’s The Division Bell en The Endless River, en Gilmours twee nieuwste soloalbums On An Island en Rattle That Lock. Ook Gilmours bandleden druppelen een voor een binnen, zoals drummer Steve DiStanislao, bassist Guy Pratt, en voormalig The Allman Brothers Band-toetsenist Chuck Leavell. Na wat verplichte foto’s laat iedereen zich rijkelijk bedienen en wordt er vrolijk bijgepraat.

 

Omdat Gilmour niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat – wat ook later op de avond zal blijken – leidt regisseur Elder de allereerste publiekelijke vertoning van Live At Pompeii in. Hij vertelt: “Pompeii is het oudste Romeinse amfitheater ter wereld. Ons plan om er op te treden werd met de nodige sceptische reacties ontvangen. Het zou niet mogelijk zijn. Maar vorig jaar in juli zaten we dan toch met zijn allen opgetogen in de trein ernaartoe. Het was een heel bijzondere ervaring voor alle betrokkenen en ik hoop dat we dat op beeld hebben vastgelegd.”

 

 

Fenomenaal beeld en geluid

Zodra Live At Pompeii start, kunnen we achterover hangen in de luxe mee-verende leren stoelen van de Vue-bioscoop. Best speciaal om met David Gilmour en al die andere bekende artiesten naar een film te kijken in een lang niet volle bioscoopzaal. Lang staan we daar ook weer niet bij stil, want Live At Pompeii eist al snel alle aandacht op. Beeld en geluid zijn beide fenomenaal en David Gilmour en zijn band zijn in topvorm. Voor de lichtshow is er fraai gebruik gemaakt van de locatie. Het is niet het meest bombastische laserspektakel dat Pink Floyd of Gilmour ooit heeft gehad, maar juist deze ingetogener variant maakt het concert intiemer. Die intieme setting wordt nog eens benadrukt doordat er geen mensen op de ringen van het theater staan of zitten (ter bescherming van de indrukwekkende locatie) en het publiek niet al te massaal is.

 

We krijgen niet de complete hoofdset te zien. Nummers als The Blue, On An Island en Fat Old Sun, die wel op de uiteindelijke dvd/Blu-ray zullen belanden, worden bijvoorbeeld niet vertoond. Toch zitten we ruim twee uur gekluisterd aan het beeld en komt de ene na de andere hit voorbij. Het is opvallend dat de show vrij rustig begint, met veel ballads, en zelfs met Wish You Were Here al vroeg in de set. One Of These Days, met heerlijk ronkende Rickenbacker-basgitaar van Pratt, is het enige nummer dat Gilmour herhaalt van de set toen hij met Pink Floyd in Pompeii was.

 

David Gilmour – “Rattle That Lock” (Live at Pompeii 2016)

 

Enkele hoogtepunten

Er zijn te veel hoogtepunten om op te noemen, maar The Great Gig In The Sky krijgt de handen wel erg ferm op elkaar in de bioscoop, en dat is mede dankzij een uitmuntende performance van het achtergrondkoor, bestaande uit vocalisten Lucita Jules, Louise Marshall en Bryan Chambers, die zichzelf hier in de spotlights zetten. Mede dankzij het fenomenale geluidssysteem van de bioscoop valt wel op dat er aardig wat compressie is gebruikt op hun stemmen, maar goed, de reactie is er dus niet minder om. Ook Shine On You Crazy Diamond en Comfortably Numb, de bekendste Gilmour-klassiekers waar al zoveel mooie versies van zijn, gaan ‘gewoon’ weer door merg en been, zo fraai.

 

Na afloop is er een staande ovatie. Gilmour kijkt om zich heen en de zaal wordt stil. Men verwacht een praatje of op zijn minst een reactie. Maar Gilmour, wat ongemakkelijk ogend omdat hij weet wat er van hem verwacht wordt, zegt op spelende toon: “Oh, fuck off!” Hij heeft nog wel een kort promo-interview opgenomen vlak voor de voorvertoning waarin hij het volgende zegt: “Ik ben wel een beetje nerveus. Ik heb al het geluid gehoord op diverse installaties en het beeld gezien in diverse regiekamers, maar ik heb het nog niet als een volledige ervaring ondergaan in zo’n grote zaal als deze.” Waarom hij dan toch nerveus is? “Dat is de ziekelijke perfectionist in mij die zich steeds zal afvragen: heb ik hier optimaal gepresteerd om er de geweldige ervaring van te maken die ik er graag van wilde maken?”

Vinyl (4LP), Blu-Ray, 2DVD, 2CD en de Deluxe Box Set

 

Live At Pompeii

David Gilmour – Live At Pompeii speelt op 13 september in meer dan tweeduizend bioscopen, waaronder in diverse zalen in Nederland. Vanaf 29 september zal Live At Pompeii verkrijgbaar zijn op cd, Blue-ray, vinyl en als Deluxe Edition. De geluidsdragers bestaan uit nog heel veel meer dan tijdens de galapremière is vertoond. De Deluxe Edition bevat zelfs zo’n zes uur aan materiaal, inclusief beeld en geluid van de tour in Zuid-Amerika (met een andere backing band) en diverse documentaires die over de hele wereld zijn opgenomen.

 

De Deluxe Box Set bevat 2 Blu-Rays met extra concertfootage, 2 CD’s, boekwerk, ansichtkaarten en een poster.

 

www.davidgilmour.com

 

ACTIE: Wil jij kans maken op 2 tickets voor de bioscooprelease van David Gilmour – Live At Pompeii? The Legacy Of Music heeft 10 kaarten beschikbaar voor de voorstelling op 13 september in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht. Het enige dat je hoeft te doen is je op te geven voor onze nieuwsbrief. Klik hier om mee te doen!

Reacties