The Legacy of Music
Elvis: Lang Leve The King

Elvis: Lang Leve The King

16, August 2017

Het is al weer veertig geleden dat Elvis overleed, maar de liefde voor The King is nooit bekoeld. The Legacy Of Music laat vier fans en kenners aan het woord over hun passie voor Presley, onder wie presentator Art Rooijakkers.

 

Zelfs veertig jaar na zijn dood is Elvis Presley nog altijd volop aanwezig in vele huiskamers. Vooral bij ons ondervraagde viertal: Rogier van Luyken van fanclub It’s Elvis Time, John Vink, mede-eigenaar van Elvis Presley Museum Culemborg, Michel van Erp, van ElvisMatters (een club over Elvis en meer dan dat) en Art Rooijakkers, televisiepresentator van onder meer Wie Is De Mol?

 

 

Jailhouse Rock

 

Waar komt je liefde voor Elvis vandaan?

Van Luyken: “Toen ik acht jaar was, zag ik Shakin’ Stevens op televisie. Via hem kwam ik bij The Stray Cats en dan kom je vanzelf bij de grondleggers van rock-‘n’-roll, waar Elvis er eentje van is. Toen ik hem voor het eerst zag, vond ik dat wel heel erg cool. Hij was nog slank, had dat witte pak en was energiek. Welke jongen wilde nou niet Elvis zijn?”

 

Vink: “Ik vind de muziek van Elvis van kinds af aan al ontzettend mooi. Daarom ben ik eerst begonnen met plaatjes verzamelen en later meer spullen. Mijn fiets zat dan wel volgeplakt met stickers van The Beatles, maar Elvis vormde voor mij altijd de hoofdmoot.”

 

Van Erp: “Ik zat op de basisschool en een vriend van me was Elvis-fan. Ik was binnen één keer verkocht. Welk liedje het was, weet ik niet meer, maar ik was elf jaar en het was de periode vlak na zijn dood. Daarna ben ik van alles van hem gaan zoeken.”

 

Rooijakkers: “Mijn moeder draaide Elvis thuis. Mijn vader Queen en BZN, dus voor hetzelfde geld was ik daar fan van geworden, maar blijkbaar heb ik als kind al voor The King gekozen. Als puber vond ik de muziek stom, want m’n ouders luisterden ernaar. Later heb ik echter mijn liefde voor Elvis weer teruggevonden.”

 

Bossa Nova Baby

 

Welke nummers luister je tegenwoordig het meest?

Van Luyken: “Via het label Follow The Dream Records verschijnen er steeds weer dingetjes uit de jaren vijftig, zestig en zeventig die nog niet eerder zijn uitgebracht. Ik draai zelf vooral Elvis’ muziek uit de jaren zeventig. Zeker nummers als Patch It Up, een studioversie van I Lost You, en met name I’m Leavin’ uit 1971 is fantastisch. Als mensen dat horen zeggen ze vaak: ‘Is dat ook Elvis?! Dat nummer ken ik helemaal niet!’ Het is een gejaagde ballad over hartzeer die rustig begint en versnelt zodra de drums erbij komen.”

 

Vink: “Ik luister vooral naar de gospelmuziek die Elvis heeft gemaakt. De meeste mensen kennen die niet, maar als ik If I Can Dream opzet, gaan de haren op m’n armen omhoog staan. Jammer genoeg wordt dat liedje weinig gedraaid. Het blijft meestal bij de geijkte nummers, terwijl er zoveel andere mooie liedjes zijn.”

 

Van Erp: “Heel afwisselend. Elvis heeft veel verschillende soorten muziek gemaakt. Welke soort ik luister, hangt van mijn stemming af. Ik vind zijn gospelliedjes en jaren zeventignummers te gek, maar er zijn ook periodes dat ik meer naar zijn liedjes uit de jaren vijftig of zijn filmmuziek luister. Als My Boy voorbij komt, zet ik het volume altijd harder.”

 

Rooijakkers: “Het varieert heel erg. Ik heb de If I Can Dream-tour waar Lisa Marie Presley mee rondreist gezien. En die muziek zet ik tegenwoordig vaak op. Zeker het laatste nummer van die LP is fantastisch. De plaat begint met een instrumentale versie, gespeeld door het Royal Philharmonic Orchestra, zeker niet de minste! Maar toch merk je pas dat het nummer echt tot leven komt in de versie aan het einde van de plaat waarop Elvis meedoet. Ik ben onlangs naar Tupelo, Elvis’ geboorteplaats, en Memphis, de plek waar Elvis woonde en stierf, geweest om Elvis-verhalen voor NPO 1 te filmen. Daardoor ben ik weer veel naar zijn vroegste werk gaan luisteren, zoals That’s All Right en Milkcow Blues Boogie.”

 

If I Can Dream (With The Royal Philharmonic Orchestra)

 

Wat is je mooiste Elvis-attribuut?

Van Luyken: “Een originele handtekening van Elvis zelf. Dichterbij kan je niet meer komen. Eind jaren negentig ontmoette ik Elvis-professor Ger Rijff. We hebben in 1997 en 1999 samen Elvis-concerten georganiseerd in de Melkweg in Amsterdam. Daar waren DJ Fontana en Scotty Moore, de eerste drummer en gitarist van Elvis, bij aanwezig. Ze speelden Elvis-nummers met bekende Nederlandse artiesten, zoals Guus Meeuwis, Eric Corton en Frédérique Spigt. Na afloop kreeg ik als dank die handtekening van Elvis door Ger in mijn handen gedrukt.”

 

Vink: “We hebben meerdere stukken in ons museum die van Elvis zelf zijn geweest. Één stuk springt er voor mij bovenuit en dat is een suède jas die Elvis heeft gedragen. Ik heb er foto’s van gemaakt en een jaar of tien geleden ben ik naar zijn kleermaker Bernard Lansky gegaan, die de jas voor Elvis op maat heeft gemaakt en met de hand heeft geschoren. Ik liet hem de foto’s zien en hij wilde meteen de jas van me kopen, maar die is niet te koop.”

 

Van Erp: “Ik verzamel met name muziek en boeken van Elvis. Ik heb echter ook een ondertekend contract dat Elvis met muzikanten heeft gesloten voor de show in Las Vegas waarvan beelden zijn te zien in de documentairefilm That’s The Way It Is.”

 

Rooijakkers: “Ik ben net verhuisd. Mijn vorige woning was een en al Elvis, tot de wc aan toe. Maar de verhuizing was voor mij een reden om veel Elvis-spullen weg te doen: van poppen en koelkastmagneten tot postzegels en krantenknipsel. Het leek op den duur vooral over de spullen te gaan en voor mijn gevoel was ik de muzikant Elvis een beetje aan het kwijtraken. Omdat ik net een tweeling heb gekregen en toch op Graceland was, heb ik nog wel twee Elvispakjes voor ze gekocht.”

 

 

When It Rains It Pours (Vocal Slapback Tape Takes 6-8)

 

Is er ook iets aan Elvis wat je minder leuk vindt?

Van Luyken: “Het is wel jammer dat hij nooit echt tegen zijn manager Colonel Parker in opstand is gekomen en dat hij zoveel voor zoete koek heeft geslikt. Parker had bijvoorbeeld een deal met een uitgeverij. Schrijvers die zich niet bij die uitgeverij wilden aanmelden of niet volgens die deal wilden werken, kregen hun nummers niet tot bij Elvis. De frustratie van Elvis groeide daardoor, want hij gooide bijna alle demo’s linea recta de spreekwoordelijke prullenbak in. Voor Suspicious Minds, een nummer dat niet van die uitgeverij vandaan kwam, heeft Elvis hard gevochten en dat is gelukt, maar er zijn ook legio gemiste kansen geweest. Dat vind ik jammer.”

 

Vink: “Het enige wat ik zielig vind, is dat Elvis de laatste periode van zijn leven zo opgeblazen was. Ik heb daar heel weinig foto’s van hangen, want dat is niet de Elvis zoals ik hem mij herinner.”

 

Van Erp: “Elvis had wel wat beter voor zichzelf mogen zorgen. Hij haalde al zijn vrienden en zogenaamde vrienden naar Graceland waardoor hij op den duur zelf opgesloten zat in zijn eigen huis en dat liet hij maar gebeuren. Die houding is hem uiteindelijk fataal geworden.”

 

Rooijakkers: “Ik heb een man gesproken die de laatste jaren met Elvis heeft doorgebracht. Uit dat gesprek is maar weer op te maken dat Elvis niet de zelfdiscipline heeft gehad om zichzelf uit het moeras te trekken, om zo maar te zeggen. Als ie wat strenger voor zichzelf was geweest, was hij misschien wel een soort Johnny Cash geworden en had hij nog prachtige platen kunnen maken. Dat had ik Elvis graag gegund.”

 

Viva Las Vegas

 

Ga je dit jaar nog iets speciaals doen omtrent Elvis?

Van Luyken: “Er is allerlei gekkigheid. Er gaan geloof ik 40.000 fans naar Graceland toe. Dat is op zich fantastisch, maar ik ben puur van de muziek en boeken en ga op 16 augustus dus vooral veel muziek van ’m luisteren.”

 

Vink: “Ons museum is open en we schenken er speciale aandacht aan, zoals elk jaar.”

 

Van Erp: “We gaan met een groep van 180 Nederlandse fans naar Amerika toe om daar aan de festiviteiten mee te doen. Ik ben al een jaar met de organisatie bezig. Als kers op de taart mogen we bij Graceland als enige partij een concert organiseren. Zanger Bouke treedt daar op tijdens de Elvis-week. Echt heel bijzonder!”

 

Rooijakkers: “NPO 1 staat op 16 augustus de hele dag in het teken van Elvis. Er komt een special, waarvoor Radio 6-presentator Andrew Makkinga naar Las Vegas is gereisd, Mathijs van Nieuwkerk naar Japan en ik dus naar Tupelo en Memphis om verhalen op te tekenen. Er komt ook een special met een show van artiesten die een Elvis-nummer vertolken en daarnaast komt een Elvis-bundel uit die ik heb samengesteld en waarvoor een aantal Nederlandse schrijvers en journalisten een eigen verhaal over Elvis hebben gemaakt. Op die manier proberen we zelfs veertig jaar na zijn dood nog aandacht voor hem te krijgen.”

 

 

 

TIP: Bol.com heeft een aantal Elvis Presley producten scherp afgeprijsd. Check het nu!

 

Elvis: Lang Leve The King

SaveSave

Reacties