The Legacy of Music
De meest memorabele momenten uit 47 jaar Pinkpop

De meest memorabele momenten uit 47 jaar Pinkpop

1, June 2017

Anouk die haar shirt uittrekt na een ei-salvo, Rage Against The Machine die een aardbeving veroorzaakt en Eddie Vedder van Pearl Jam met zijn spectaculaire stagedive. De 48e editie van Pinkpop staat voor de deur en we blikken terug op de meest memorabele momenten uit de 47 edities ervoor.

 

Foto: Rob Verhorst

 

Pearl Jam (1992)

Als grunge in de begin jaren negentig niet al op een hoogtepunt zit dan klimt Eddie Vedder, voorman van Pearl Jam, er tijdens Pinkpop 1992 zelf wel naartoe. Tijdens het nummer Porch loopt Vedder naar de rand van het podium. Hij gebaart een kraan met filmcamera hem over het publiek te laten zweven. Na een korte inschatting doet de zanger vol overtuiging een stagedive, waarbij het publiek hem in groten getale opvangt. Het bekendste daar-was-ik-bij-moment (of daar-had-ik-bij-willen-zijn-moment) uit de Nederlandse festivalgeschiedenis.

 

 

Bruce Springsteen (2009/2012)

Alleen al het feit dat Bruce Springsteen in 2009 op Pinkpop staat, is al heel bijzonder. Het is namelijk de allereerste keer dat ‘The Boss’ op een Nederlands festival speelt. Gek eigenlijk, want als iemand jong en oud drie uur lang kan entertainen dan zijn het wel Springsteen en zijn E Street Band (toen nog met saxofonist Clarence Clemons, die in 2011 kwam te overlijden). En de grap: in 2012 flikt de Amerikaan het gewoon weer (helaas zonder Clemons, die nog wel wordt geëerd). Het schijnt dat je zo nu en dan nog echo’s van de optredens in Landgraaf kunt horen, zo hard is er meegezongen en geklapt.

 

 

Rage Against The Machine (1994)

Dit jaar is er minder rock dan ooit te ontdekken tijdens Pinkpop, terwijl de ervaring leert dat juist de rockbands voor de meest memorabele momenten zorgen. Neem de kleine aardbeving die Rage Against The Machine en het 70.000 man tellende publiek in 1994 veroorzaken. Door ritmisch te springen op de ruige riffs van gitarist Tom Morello meet het KNMI een trilling van 1.0 op de schaal van Richter. De video’s van Freedom en Killing In The Name zijn helaas niet meer op YouTube te vinden. Gelukkig hebben we Fistful Of Steel nog, het nummer waarmee RATM het concert afsluit.

 

 

Anouk (1998)

Tegenwoordig weet iedereen dat Anouk doet wat ze wilt, wanneer ze wilt en hoe ze het wilt. In 1998 dachten een paar grapjassen de toen 22-jarige zangeres nog van haar stuk te kunnen brengen door haar met eieren te bekogelen. Een welgemikt eier-salvo eindigt op het witte shirt van Anouk, maar ze vertrekt geen spier. Het shirt gaat uit en de show gaat door. Daar krijgt niemand spijt van.

 

 

John Coffey (2015)

Lang niet alle memorabele momenten zijn muzikaal. Neem Anouks moment, maar ook het biervangtafereel van de rockband John Coffey. Tijdens een technisch mankement entertaint zanger David Achter de Molen het publiek met een ‘crowd walk’. Er vliegt een plastic beker bier door de lucht bestemd voor een bierdouche, maar Achter de Molen vangt die doodleuk en perfect met één hand om er vervolgens een slok uit te drinken. Op het hoogtepunt van de inmiddels gestaakte carrière van John Coffey gaat het filmpje viral. Mid-2017 is het al bijna 6,5 miljoen keer op YouTube bekeken.

 

 

Foo Fighters (2011)

Een voorman die zijn optreden onderbreekt om naar een regenboog te kijken: dat kan alleen Dave Grohl van de Foo Fighters zijn. Tijdens Learn To Fly ziet de zanger/gitarist (en voormalig Nirvana-drummer) de felle kleuren van een regenboog tegen een donkergrijze lucht afsteken en zegt: “Let’s stop and take a moment. There’s a fucking rainbow right there. First rainbow at a rockshow I’ve ever seen in my life.” Voor alles moet een eerste keer zijn!

 

 

Metallica (2014)

Het weer kan ook minder prettige parten spelen. Arcade Fire is tijdens Pinkpop 2014 op het kleinere 3FM Stage nog aan de gang met een spectaculair optreden als een rollende donderwolk de lucht boven het festivalterrein gestaag zwart kleurt. De band kort zijn set noodgedwongen met een kwartier in. Intussen staat het overgrote deel van het publiek op deze ‘metalmaandag’ op het open grasveld te wachten op Metallica. Maar dan slaat de bliksem in. Gelukkig doet een bliksemafleider zijn werk en raakt er niemand gewond. Metallica kan na een lange vertraging eindelijk aan zijn ‘Metallica By Request’-set beginnen. Ride The Lightning krijgt deze avond een extra lading.

 

 

 

 

U2 (1981)

U2 kan je niet meer boeken voor 6000 gulden (laat staan voor 6000 euro). Maar in 1981 is dat het bedrag dat Pinkpop voor de Ierse rockband neertelt. Heel veel materiaal heeft de band op dat moment nog niet, dus wordt I Will Follow van debuut Boy twee keer gespeeld: tijdens de reguliere set en tijdens de toegift. Pinkpop/Leon Ramakers doet zijn best om de band voor de vijftigste editie in 2019 weer naar Landgraaf te halen. Welke gage daar tegenwoordig tegenover staat? Waarschijnlijk niet een bedrag dat begint met een 6, maar wel eentje met zes nullen.

 

 

Krezip (2000)

Deze Nederlandse band bestaat al een tijdje niet meer en zeker zangeres Jacqueline Govaert herken je nauwelijks terug als je haar in de supermarkt tegenkomt, maar het optreden van Krezip in 2000 staat in ieders geheugen gegrift, net als dat korte krullenkoppie van Govaert destijds. Een schoolvoorbeeld van een band die zich onsterfelijk maakt in eigen land dankzij een liveshow.

 

 

www.pinkpop.nl

SaveSave

Reacties