The Legacy of Music
Classic Album: Bill Withers-Still Bill

Classic Album: Bill Withers-Still Bill

20, May 2017

In 1971 verscheen Bill Withers op het toneel met zijn debuut album Just Like I Am. Het werd een hit met klassiekers als “Ain’t No Sunshine” en “Harlem”.
Toen kwam 1972; tijd voor een nieuwe plaat, tijd voor meer van hetzelfde? Withers bracht Still Bill en het werd verre van een matige opvolger.

 

 

Het was duidelijk dat Withers zich, met Still Bill, definitief in de geschiedenisboeken van de muziek zette. Still Bill is een klassieker. Funkier en met heel veel soul.
De liedjes vertellen een verhaal net als een goed country liedje maar deze hebben ‘groove’. Een groove die je vooral bij mannen als Curtis Mayfield en James Brown tegenkomt.
En de nummers zijn van een elegante eenvoud, waardoor een mooie sierlijkheid bereikt wordt die naadloos door het album loopt.

 

 

 

Wat Withers speciaal maakte, was zijn vermogen om echt te zijn. Zijn vermogen mensen aan te spreken. Zijn vermogen om zich met de luisteraars te identificeren en hen te doen laten geloven dat elk lied voor hen is geschreven. Het is iets dat elke grote liedjesschrijver kenmerkt.

 

 

 

Het blijft een raadsel; Withers was een van die artiesten die grotendeels onopgemerkt bleef. Hoewel iedereen bewust of onbewust een aantal van zijn liedjes kende. Inmiddels heeft de tijd dat ingehaald. In Nederland is Withers zeer gewaardeerd.

 

 

 

Still Bill is een album voor iedereen. 10 sterke liedjes waarvan er 3 inmiddels als klassiekers mogen worden aangemerkt: “Lean on Me”, “Use Me” en “Who Is He (And What Is He To You)”

 

 

 

Reacties