The Legacy of Music
35 liedjes over vrijheid

35 liedjes over vrijheid

5, May 2017

“Freedom” is een nummer van Jimi Hendrix, die voor het eerst in 1971 op het album The Cry of Love postuum werd uitgebracht. Het verscheen later op het album First Rays of the New Rising Sun uit 1997. De tekst “Keep on pushing straight ahead …” tegen het einde van het lied is waarschijnlijk een verwijzing naar het Curtis Mayfield lied “Keep On Pushing”. Mayfield was van grote invloed op Hendrix, van wie hij veel van zijn Rhythm& Blues stijl leende.

 

 

 

“Redemption Song” is een liedje van Bob Marley. Het is de laatste track op het negende album, Uprising uit 1980, geproduceerd door Chris Blackwell.

 

 

 

“Freedom” van de Amerikaanse rap metal band Rage Against the Machine, was de vierde en laatste single van hun debuut album uit 1992. De video richtte zich op de zaak voor Leonard Peltier, die een van de leiders was van de Amerikaanse Indiaanse Beweging (AIM). In 1977 werd Peltier veroordeeld tot twee opeenvolgende termijnen van levenslange gevangenisstraf voor de moord op twee FBI agenten.Ondanks meerdere alibi’s werd Peltier toch veroordeeld.

 

 

 

‘Freedom ’90’ (ook bekend als ‘Freedom’) is een lied geschreven, geproduceerd en uitgevoerd door George Michael en uitgebracht op Columbia Records in 1990. De toevoeging ’90’ aan het einde van de titel is om te voorkomen dat er verwarring is met de hit van Michael’s voormalige band Wham!, ook genaamd “Freedom”.

 

 

 

“Chimes of Freedom” is een lied geschreven en uitgevoerd door Bob Dylan en staat op zijn album Another Side of Bob Dylan uit 1964.

 

 

 

“Fight the Power” is een lied van de Amerikaanse hip hop groep Public Enemy, uitgegeven in juni 1989 op Motown Records. Het werd speciaal geschreven op verzoek van filmregisseur Spike Lee, die een muzikaal thema zocht voor zijn film Do the Right Thing uit 1989. Een andere versie werd opgenomen voor het Public Enemy album Fear of a Black Planet uit 1990.

 

 

 

“Freedom” van The Isley Brothers uit 1970 legde de betekenis van vrijheid op vele manieren uit, waaronder “”(going) where you wanna go/love who you wanna love/work where you wanna work/flirt when you wanna flirt” enzovoort. Het nummer staat op het funk album Get Into Something.

 

 

 

“Freedom Train” is een nummer dat verscheen op Lenny Kravitz’ debuut album Let Love Rule uit 1989.

 

 

 

“Flags of Freedom” staat op het album Living With War het achtentwintigste studio album van Neil Young. De teksten, titels en conceptuele stijl van het album was een aanklacht tegen het beleid van de George W. Bush-regering. De nummers van het album werden in negen dagen tijd geschreven en opgenomen en Young’s teksten zijn in lijn met de vroege jaren 60 albums van folk artiesten zoals Phil Ochs en Bob Dylan.

 

 

 

“I Won’t Back Down” is de eerste single van Tom Petty’s solo album Full Moon Fever uit 1989. Het lied is geschreven door Petty en Jeff Lynne. Het nummer is een boodschap van verzet tegen onderdrukking.

 

 

 

Meer liedjes over vrijheid:

“American Land” – Bruce Springsteen (2012)
“Living in America” – James Brown (1985)
“We Didn’t Start the Fire” – Billy Joel (1989)
“Ragged Old Flag” – Johnny Cash (1974)
“American Flag on the Moon” – Brad Paisley (2014)
“Born in the U.S.A.” – Bruce Springsteen (1984)
“Volunteers” – Jefferson Airplane (1969)
“Freedom” – Pharrell Williams (2015)
“America” – Neil Diamond (1980)
“The Hands that Built America” – U2 (2002)
“Born Free” – Kid Rock (2010)
“The Fightin’ Side of Me” – Merle Haggard (1969)
“Don’t Tread On Me” – Metallica (1991)
“Remember the Heroes” – Sammy Hagar (1982)
“R.O.C.K. In the USA” – John Cougar Mellencamp (1985)
“Philadelphia Freedom” – Elton John (1974)
“The Freedom Song” – Jason Mraz (2012)
“I’m Free” – Rolling Stones (1965)
“Broken Freedom Song” – Kris Kristofferson (1974)
“Me and Bobby McGee” – Janis Joplin (1969)
“I’m Free” – The Who (1969)
“Lost Woman Song” – Ani DiFranco (1990)
“FFF” – Megadeth (1997)
“Revolution” – The Beatles (1968)
“Changes” – David Bowie (1971)
“Fortunate Son” – Creedence Clearwater Revival (1969)
“Rockin’ In The Free World” – Neil Young (1989)

 

 

 

SaveSave

Reacties