The Legacy of Music
Het eerste solo album van Roger Waters

Het eerste solo album van Roger Waters

30, April 2017

The Pros And Cons Of Hitch Hiking was het debuut album van Roger Waters en werd uitgebracht in 1984. Het daaropvolgende jaar kondigde Waters zijn vertrek bij Pink Floyd aan.

 

 

Het concept, zoals Waters dit in 1977 voor ogen had, draait rondom de gedachten van een man die tijdens een road-trip door Californië in een midlife crisis verkeert. Onderweg pikt hij een lifster op en tijdens de rit droomt hij ervan met haar overspel te plegen. Hij wordt ook geconfronteerd met zijn andere angsten en is paranoia. De gebeurtenissen vinden plaats in de vroege ochtenduren van 04:30 tot 05:11 op een niet nader beschreven dag/datum.

In juli 1977 liet Waters aan de rest van Pink Floyd een aantal van de demo’s horen die hij in elkaar had geknutseld. Gelijktijdig had Waters een aantal nummers voorbereid voor een ander album dat de titel Bricks In The Wall zou krijgen. Na een lange discussie werd besloten dat de voorkeur uitging naar het concept van Bricks In The Wall, hoewel hun manager van destijds voor Pros And Cons had gekozen. David Gilmour vond het laatstgenoemd album muzikaal sterker.

Well, the idea for the album came concurrently with the idea for The Wall – the basis of the idea. I wrote both pieces at roughly the same time. And in fact, I made demo tapes of them both, and in fact presented both demo tapes to the rest of the Floyd, and said “Look, I’m going to do one of these as a solo project and we’ll do one as a band album, and you can choose.” So, this was the one that was left over. Um…I mean, it’s developed an awful lot since then, I think.” – Roger Waters

 

Roger Waters Performs Live

 

Bricks In The Wall werd als The Wall in 1979 uitgebracht en Waters zette Pros And Cons opzij. Aan het begin van 1983 pakte hij het project weer op en nam het album in drie verschillende studio’s op. Enkele muzikanten verleenden hun medewerking aan het album, zoals Michael Kamen, Jack Palance (als zanger), David Sanborn (op de saxofoon) en last but not least, Eric Clapton.

Opmerkelijk is dat het nummer 4:50 AM (Go Fishing), muzikale elementen bevat die ook voorkomen op The Final Cut (1983), het laatste Pink Floyd-album met Waters. Het refrein toont overeenkomsten met The Fletcher Memorial Home en er zit een melodie van Your Possible Pasts in.

 

Untitled-2def

 

Het oorspronkelijke album bevatte een “gat” van een paar seconden, waarmee de luisteraar de gelegenheid kreeg om de plaat (of cassette) om te draaien en de tweede helft daarmee precies op 4:50 AM zou beginnen. Dit idee hoorde bij het concept van Waters. Echter, toen het album enkele jaren later ook op CD werd uitgebracht, werd dit effect teniet gedaan doordat het zich achter elkaar afspeelde.

De cover van het album, met het naakte achteraanzicht van porno actrice Linzi Drew, riep controverse op. Het werd afgekeurd door een aantal feministische groepen. Aanvankelijk werd het album “in volle glorie” uitgebracht, maar bij heruitgaven vond er toch censuur plaats middels een zwart balkje op het achterwerk van betreffend model.

 

 

Reacties