The Legacy of Music
30 jaar Black & White Night: hét Roy Orbison live-document

30 jaar Black & White Night: hét Roy Orbison live-document

13, April 2017

Black & White Night van Roy Orbison wordt beschouwd als een van de beste rock-‘n’-roll concerten uit de geschiedenis. Dit unieke televisieoptreden uit 1987 is voor zijn dertigjarige bestaan helemaal opgepoetst en aangevuld met bonusmateriaal, en is inmiddels verkrijgbaar als cd/dvd en cd/Blu-ray onder de noemer Black & White Night 30. Jongste zoon Alex Orbison realiseerde dit prestigieuze project. 

 

0 jaar Black & White Night: hét Roy Orbison live-document" width="600" height="314" srcset="//cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/ROLOM-600x314.jpg 600w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/ROLOM-300x157.jpg 300w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/ROLOM-768x402.jpg 768w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/ROLOM-1024x536.jpg 1024w, //cdn.smehost.net/thelegacyofmusiccom-blxprod/wp-content/uploads/2017/04/ROLOM.jpg 1200w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" />

 

Oh, Pretty Woman, You Got It en Only The Lonely zijn wereldberoemde zwijmelrockliedjes van Roy Orbison die al generaties lang meegaan. Ze komen natuurlijk voorbij tijdens het fameuze Black & White Night optreden. Dat wordt voor het eerst in 1987 op televisie uitgezonden en later uitgebracht op video, cd en dvd. Dankzij knappe uitvoeringen en een begeleidingsband vol bekende artiesten mondt het optreden uit tot een populair stukje popgeschiedenis.

 

 

 

Comeback-concert
De jaren voordat het legendarische Black & White Night concert plaatsvindt, lacht het leven Orbison bepaald niet toe: hij verliest zijn vrouw Claudette bij een motorongeluk en zijn carrière raakt in het slop. Foordat enkele van Orbisons nummers opduiken in films krijgt zijn loopbaan weer een eerste boost: zo komt het liedje In Dreams in David Lynch’ film Blue Velvet (1986) voorbij.

Als in 1987 de verzamelaar In Dreams: The Greatest Hits verschijnt, is de aandacht weer helemaal opnieuw op de zanger en liedjessmid gevestigd. Hetzelfde jaar nog krijgt de rock-‘n’-soulartiest een plekje in de Nashville Songwriters Hall Of Fame en verzorgt Bruce Springsteen de inwijding van ‘Big O’ in The Rock And Roll Hall Of Fame, twee belangrijke onderscheidingen voor liedjesmakers.

Op 30 september 1987 is het zover: Orbison staat op de planken in de nachtclub Cocoanut Grove in Los Angeles. Het zal zijn definitieve comebackmoment worden. Het optreden staat bol van Orbisons hits en dankt zijn unieke karakter onder meer aan de vele gastbijdragen van bekende artiesten zoals Springsteen, Jackson Browne, Elvis Costello, Bonnie Raitt en Tom Waits. Het concert wordt in één take opgenomen en het merendeel ervan later in zwartwit uitgezonden op Cinemax onder de noemer Roy Orbison And Friends: A Black & White Night.

 

 

 

Compleet nieuw jasje
Dat legendarische concert is met Black & White Night 30 opnieuw beschikbaar gesteld aan het grote publiek. Hiervoor is het live-document, inmiddels verkrijgbaar als cd/dvd-set en cd/Blu-ray-set, in een compleet nieuw jasje gestoken. Roy’s jongste zoon Alex en co-editor Luke Chalk hebben voor de gelegenheid al het filmmateriaal doorgenomen dat destijds door zeven camera’s is vastgelegd en hebben het concert met niet eerder vertoonde beelden helemaal opnieuw opgebouwd. Black & White Night 30 is dus geen simpele een-op-een heruitgave. Ook is de setlist voor het eerst compleet en qua volgorde in ere hersteld. Daarnaast is de audio zo aangepast dat de band, met Elvis Presleys voormalige TCB Band als kloppend hart, duidelijker te horen is.

Tot slot bevat Black & White Night 30 divers bonusmateriaal, waaronder een documentaire (inclusief interviews en beelden van de repetities), een alternatieve versie van Oh, Pretty Woman, het nog niet eerder vertoonde Blue Angel, en een ‘geheim concert’ bestaande uit alternatieve versies van Dream You, The Comedians, Candyman, Claudette en Uptown die Orbison en de band na het optreden speelden.

 

 

 

Hoewel Black & White Night de definitieve comeback voor Orbison betekent, kan ‘The Caruso Of Rock’ zelf maar kort van zijn herwonnen succes genieten. Hij overlijdt in 1988 namelijk aan de gevolgen van een hartaanval. Een trieste zaak, maar anderzijds nog een extra reden waarom er nog altijd zoveel sentimentele waarde aan dit document kleeft.

 

 

 

De originele versie van A Black & White Night wordt op 17 april 2017 (Tweede Paasdag) uitgezonden op NPO/Cultura tussen 15:20 en 16:30 uur.

 

http://royorbison.com

 

 

Reacties