The Legacy of Music
De inspiratie voor Leonard Cohens Bird On a Wire

De inspiratie voor Leonard Cohens Bird On a Wire

6, April 2017

Leonard Cohens album Songs From A Room bestaat deze week 48 jaar. Openingsnummer Bird On The Wire is een van zijn signaturen. Hij schreef het dankzij de vrouw die op de foto op de achterzijde van de hoes is terug te vinden. Wie is zij?

 

 

Als tegenhanger voor zijn rijk georkestreerde debuutalbum, maakt de Candadese singer-songwriter Leonard Cohen (21-09-1934) van zijn tweede album, Songs From A Room uit 1969, juist een heel kaal klinkend geheel. Omdat de eerste productie van David Crosby hem niet goed bevalt, kiest hij voor een samenwerking met Bob Johnston, bekend van zijn werk met Bob Dylan, Johnny Cash en Simon And Garfunkel, die dit drumloze album uiteindelijk de gewenste klankkleur meegeeft.

 

 

Het bekendste nummer van deze plaat is Bird On The Wire, dat uitgroeit tot een van Cohens belangrijkste composities. Het is ontstaan dankzij de vrouw die je op de achterkant van de hoes van Songs From A Room ziet zitten. De lachende blondine aan het bureau is de Noorse Marianne C. Stang Jensen Ihlen, kortweg Marianne Jensen, Cohens vriendin in de jaren zestig. De foto is gemaakt op het Griekse eiland Hydra, waar Cohen haar heeft ontmoet.

 

 

Jensen hielp Cohen van een depressie af door hem een gitaar in z’n handen te drukken. Daarop schreef hij een liedje over een vogel die op een elektriciteitskabel zat, waar de titel Bird On A Wire aan is ontleend. Bird On The Wire wordt wel omschreven als ‘een gebed en een hymne, een soort Boheemse My Way’, aldus de liner notes van de Classic Album-versie van Songs From A Room, een luxe heruitgave uit 2007.

 

Bird On The Wire, live 1979

 

Cohen heeft in de loop der jaren kleine variaties in het liedje aangebracht. Naast Bird On The Wire zijn ook So Long, Marianne van debuut album Songs Of Leonard Cohen en het complete dichtbundel Flowers For Hitler opgedragen aan Marianne Jensen, de mooiste vrouw die Cohen ooit heeft gezien. Jensen overleed in juli 2016, 4 maanden daarna overleed Cohen. R.I.P.

Reacties