The Legacy of Music
Depeche Mode’s Spirit: Direct, Duister en Dystopisch

Depeche Mode’s Spirit: Direct, Duister en Dystopisch

20, March 2017

Depeche Mode roept op tot een revolutie. Dat werd al duidelijk met Where’s The Revolution, de eerste single van het nieuwe album Spirit.We beluisterden de plaat in z’n geheel tijdens een ‘album playback’ en hoorden een directe en duistere plaat vol industriële drumpartijen en nog meer moderne dilemma’s.

tekst: Patrick Lamberts

 

Depeche Mode’s Spirit: Direct, Duister en Dystopisch

 

Donderdag 2 februari jongstleden. Britse (muziek)journalisten van onder meer The Guardian, The Independent en NME verzamelen zich in de Londense bar met de toepasselijke naam Spiritland, een hippe tent met superieure geluidinstallatie. Producer James Ford introduceert Spirit, het nieuwe Depeche Mode album waar hij ruim anderhalf jaar geleden aan begon te werken, samen met zanger Dave Gahan, gitarist/toetsenist/zanger Martin Gore en toetsenist Andy Fletcher – die schitteren in afwezigheid.

 

Dystopisch en direct

Ford: “Toen ik zo’n anderhalf jaar geleden de demo’s in handen kreeg, schrok ik enigszins. Ze klonken behoorlijk kil en dystopisch, overeenkomstig met de huidige politieke situatie. Ik stapte ook in een totaal nieuwe wereld en heb de band leren kennen als groep. Ze zijn erg toegewijd en gepassioneerd en ze staan open voor ideeën. Dat is eigenlijk alles wat je maar kunt wensen. Ik zelf heb een briljante tijd gehad. Het voelde alsof ik maanden in een synthesizermuseum leefde. De samenwerking heeft een behoorlijk brutaal, krachtig en direct album opgeleverd. Ik hoop dat jullie het kunnen waarderen.”

 

Depeche Mode’s Spirit: Direct, Duister en Dystopisch

 

 

Algemene eerste indruk

Going Backwards, zoals de albumopener heet, is meteen al een dreigend nummer, maar niet zonder groove. Songteksten als ‘Are you counting all the casualties?’, ‘Going back on route to a cave mentality’ en ‘We’re feeling nothing inside’ presenteren geen al te prettig landschap. Een kanttekening: songteksten werden tijdens de luistersessie niet uitgedeeld en zijn op het gehoor uitgeschreven. Er kunnen dus kleine afwijkingen in zitten.

In single Where’s The Revolution, die als tweede op de plaat staat, vraagt zanger Gahan zich hardop af waarom mensen hun politieke stem niet meer verheffen in een tijd dat het zou moeten. Met The Worst Crime is het al tijd voor het eerste ballad-achtige nummer. Het is een van de weinig liedjes met gitaarloopje zo op de voorgrond. Later in het nummer voegen zich er opkomende staccato drums bij die een donkere, industriële sfeer oproepen.

Scum begint wat swingender en is – net als veel van de voorgaande liedjes – van weinig opsmuk voorzien. Het Spartaanse arrangement zorgt wederom voor een directe toon. Opvolger You Move biedt een mooi contrast. Dit is een sexy nummer (‘I like the way you move for me tonight’) met een opvallende synthesizermelodie. Ook eist het strakke drumwerk weer een hoofdrol op. Op het eerste gehoor een van de positievere liedjes, samen met So Much Love, nummer 9 op de plaat, dat uptempo begint en vier gitaartonen bevat die bijna even iconische allure hebben als de bekende vier gitaartonen in het intro van Pink Floyd’s Shine On You Crazy Diamond.

 

 

Persoonlijke afrekening
Het midden van de plaat bevat met Cover Me, Eternal en Poison Heart, drie zware, trage songs met donker klinkende synthesizerpartijen die opzwellen. Eternal is met nog geen twee en een halve minuut erg kort. Poison Heart heeft van deze nummers het meest aangrijpende refrein. Het lijkt erop alsof de songtekstschrijver met iemand persoonlijk afrekent, getuige frasen als ‘You have poison in your heart’ en ‘There is poison in your mind, I’m sure of it’.

Poorman start met een typisch Depeche Mode intro, heeft een dreigend karakter en zorgt na het ‘vrolijkere’ So Much Love wederom voor onderhuidse spanning. No More neigt zelfs naar de industrial-stijl die we kennen van Marilyn Manson en Nine Inch Nails. Ballad en hekkensluiter Fail is enorm krachtig ingezongen, erg sfeervol en dankzij subtiele, knap gedoseerde electro-elementen helemaal van deze tijd. Net even anders van sfeer dan de rest van het album, en juist daarom als afsluiter erg sterk.

Spirit verscheen op vrijdag 17 maart op Columbia Records. Op zondag 7 mei aanstaande komt Depeche Mode met zijn Global Spirit Tour naar de Ziggo Dome in Amsterdam.

 

 

 

Reacties