The Legacy of Music
Classic Album: Boston’s More Than a Feeling

Classic Album: Boston’s More Than a Feeling

9, March 2017

Boston debuteert in 1976 op briljante wijze met debuutalbum Boston en zijn onvergetelijke album-opener More Than A Feeling. Het is voor veel mensen ook de eerste kennismaking met zanger Brad Delp, die wordt geroemd om zijn ‘gouden’ stem.

 

Classic Album: Boston’s More Than a Feeling

 

Afleiding
Wanneer fabrieksmedewerker Brad Delp op een dag met het Joe Walsh-nummer Rocky Mountain Way auditie doet voor de band Mother’s Milk, kan hij niet weten dat hij en zijn toekomstige bandleden aan de vooravond staan van wereldfaam. Gitarist en songwriter Tom Schulz krijgt al sinds begin jaren zeventig platencontracten aangeboden, maar gaat pas in 1975 in zee met het label Epic. Delp, Schulz, drummer/toetsenist Jim Masdea en gitarist Barry Goudreau hebben de bandnaam Mother’s Milk tegen die tijd al in Boston veranderd.

Op 25 augustus verschijnt het naar de band vernoemde debuutalbum. Het label wil graag dat de plaat in Los Angeles wordt opgenomen. Maar Scholz blijft liever in zijn thuisstudio en brengt het album in de krappe kelder van zijn appartement in Massachuchets tot leven met hulp van co-producer en songwriter John Boylan. Met een verzonnen list laat hij het label geloven dat Boston aan de westkust aan het opnemen is, om zo verdere bemoeienis te voorkomen. Dat laatste gebeurt overigens nog wel echt. Maar alleen Let Me Take You Home Tonight wordt ter afleiding in Capitol Studios en The Record Plant in L.A. opgenomen.

 

Let Me Take You Home Tonight is – in tegenstelling tot de rest van Bostons debuutalbum – aan de westkust van Amerika opgenomen.

 

Koolstofmonoxidevergiftiging
Bostons debuutalbum groeit uit tot een groot succes en breekt menig verkooprecord. Inmiddels zijn er zo’n 25 miljoen exemplaren van verkocht, waarvan zo’n 15 miljoen in de Verenigde Staten. Maar succes is geen vrijbrief voor geluk. Dat blijkt helaas maar weer. In 2007, wanneer Boston al een tijdje non-actief is, vindt de politie – naar aanleiding van een verontrustend telefoontje – het levensloze lichaam van zanger Delp. De zoon van Frans-Canadese immigranten ligt levenloos op zijn slaapkamer, met twee rokende steenkoolgrills naast hem in de badkamer.

De officiële doodsoorzaak luidt ‘zelfmoord door koolstofmonoxidevergiftiging’. Op Delps afscheidsbrief staat ‘J’ai une âme solitaire’, wat zich vertaalt naar ‘Ik ben een eenzame ziel’. Na een lijkschouwing schat men dat Delp, 55 jaar geworden, tussen 8 maart 23:00 uur en 9 maart 13:20 uur 2007 moet zijn gestorven. 

 

Postuum
Boston heeft in 2013 nog het album Life, Love & Hope uitgebracht met daarop opnames van Delp. Hij is postuum te horen in de nummers Didn’t Mean To Fall In Love, Sail Away, Someone en Te Quiero Mia (een alternatief arrangement van I Had A Good Time, afkomstig van 2002-album Corporate America).

 

 

Reacties