The Legacy of Music
Muziekhelden: 12 Bluesgiganten

Muziekhelden: 12 Bluesgiganten

6, March 2017

Blues is een van de bekendste en invloedrijkste muziekstijlen. Alle bluesmuzikanten en -liefhebbers tezamen vormen nog altijd een grote muziekscene. Wie staan er aan de basis van deze oermuziek? We lichten twaalf grootheden uit die niet meer uit onze muziekegeschiedenis zijn weg te denken.

 

 

Robert Johnson

Robert Leroy Johnson is waarschijnlijk de bekendste blueszanger- en songwriter ooit. Ondanks zijn korte leven – Johnson was een van de eerste leden van de beruchte 27 Club – is hij anno 21e eeuw nog steeds een inspiratiebron voor artiesten. Johnson werd in 1986 tijdens de allereerste Rock And Roll Hall Of Fame ceremonie opgenomen in de lijst van invloedrijkste rock-‘n’-roll-artiesten. Vooraanstaand muziekmagazine Rolling Stone plaatste de Amerikaan op nummer 5 in de lijst 100 Greatest Guitarists Of All Time.

 

 

 

Muddy Waters

McKinley Morganfield, beter bekend als Muddy Waters, groeide begin negentiende eeuw op in Mississippi en groeide dankzij zijn gitaar- en harmonicaspel uit tot de ‘vader van de moderne Chicago blues’. Waters’ eerste opname met een voltallige band was (I’m Your) Hoochie Coochie Man, een door Willie Dixon geschreven bluesstandaard. Waters’ opname groeide uit tot een klassieker. Omdat Waters versterkt speelde, wordt hij ook gezien als een van de bruggenbouwers tussen Delta blues en rock-‘n’-roll. Waters overleed op 30 april 1983 in zijn slaap als gevolg van hartfalen.

 

 

 

John Lee Hooker

Blueszanger, songwriter en gitarist John Lee Hooker maakte faam dankzij zijn unieke elektrische gitaarstijl. Hij combineerde Delta blues met ‘talking blues’ en hill-country blues. Zijn kenmerkende stijl is eveneens een afgeleide van boogiewoogie, een pianospeelstijl die in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw floreerde. Hooker overleed in 2001. Drie jaar eerder won hij nog een Grammy Award voor het album Don’t Look Back en een jaar voor zijn dood kreeg hij zelfs de Grammy Lifetime Achievement Award. Hij liet maar liefst acht kinderen en negentien kleinkinderen achter.

 

 

 

Bessie Smith

Zangeres Bessie Smith was de populairste blueszangeres van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw en kreeg van de pers de bijnaam Empress Of The Blues. Haar krachtige stem was genre-overstijgend, want ze inspireerde ook veel jazzvocalisten. De titels van haar grootste Amerikaanse hitsongs Downhearted Blues, The St. Louis Blues en Careless Love Blues laten er geen twijfel over bestaan bij welk genre haar hart het dichtste lag. Maar Smiths nummer dat de tand des tijds misschien wel het beste heeft doorstaan is Nobody Knows When You’re Down And Out.

 

 

 

B.B. King

De naam Lucille staat door de Amerikaanse zombieserie The Walking Dead tegenwoordig vooral bekend als een bloeddorstige honkbalknuppel omwikkeld met prikkeldraad. Muziekliefhebbers kennen Lucille vooral als het ‘wapen’ van Riley Benjamin King, oftewel B.B. King. Zo liefkozend als hij zijn Gibsongitaar noemde, zo gevoelig bespeelde hij haar ook. Zijn speelstijl was er eentje van ‘less is more’ en juist die gedoseerde notenkeuze in combinatie met knappe notenbuigingen hebben hem een onuitwisbare status opgeleverd. B.B. King overleed in 2015 op 89-jarige leeftijd.

 

 

 

Stevie Ray Vaughan

De Texaanse Stephen Ray Vaughan was in de jaren tachtig verantwoordelijk voor een heuse blues-revival. Zijn combinatie van blues met rock en jazz-elementen was opzienbarend. Eerst speelde hij onder de bandnaam Double Trouble, maar die was tijdens het bekende Texas Flood album uit 1983 al veranderd in Stevie Ray Vaughan And Double Trouble, om maar duidelijk te maken om wie het allemaal draaide. Vaughan verongelukte door een helikoptercrash. Hij werd slechts 35 jaar.

 

 

 

Albert Collins

Albert Gene Drewery, alias Albert Collins, alias The Ice Man, alias The Master Of The Telecaster, was een Amerikaanse bluesgitarist die veel met alternatieve stemmingen speelde en vaak een capo gebruikte (een opzetstuk die gitaristen op de gitaarhals kunnen bevestigen). Beroemde neef en even begenadigd bluesmuzikant Lightnin’ Hopkins introduceerde de gitaar in Collins’ leven. De Texaan maakte zich het instrument eigen en zorgde dat zijn liveshows ware belevenissen werden. Dat deed hij door regelmatig in het publiek te springen en zich te presenteren met de nodige humor. De meervoudig Grammy-winnaar overleed in 1993 op 61-jarige leeftijd aan kanker.

 

 

 

Eric Clapton

Eric Clapton is niet alleen een van de bekendste hedendaagse bluesartiesten, hij is ook de enige artiest die tot drie keer toe tot de Rock And Roll Hall Of Fame mocht toetreden: als soloartiest, en als bandlid van The Yardbirds en Cream. Rolling Stone noemde Clapton de op één na beste gitarist aller tijden (Jimi Hendrix staat op 1). De inmiddels 71-jarige Brit gaat binnenkort op tournee om zijn vijftigjarige jubileum als muzikant te vieren.

 

 

 

Buddy Guy

Buddy Guy, geboren als George Guy, is een van de weinige nog levende artiesten in dit rijtje. De in 1936 geboren Amerikaanse bluesgitarist en zanger is zelfs behoorlijk vitaal. Dat was vorig jaar nog te zien tijdens North Sea Jazz in Rotterdam. Zijn Chicago blues heeft allerlei gitaristen in uiteenlopende stijlen beïnvloed, onder wie Jimi Hendrix, Eric Clapton, Jimmy Page. Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan en John Mayer. Guy speelde in zijn langlopende carrière met veel andere bluesgrootheden samen, onder wie Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter en Sonny Boy Williamson.

 

 

 

Janis Joplin

Janis Lyn Joplin wordt tijdens haar jeugd geïnspireerd door bluesartiesten als Bessie Smith, Ma Rainey en Lead Belly. Zij vormden de basis voor Joplins imponerende stem waarmee ze later ook genres als psychedelische rock en soul zou exploreren. Maar blues bleef de basis, getuige ook nummers als Cry Baby, Move Over en Kozmic Blues. Net als bij Robert Johnson trof het noodlot Joplin veel te vroeg. Ze trad na een overdosis heroïne ook toe tot de 27 Club.

 

 

 

Albert King

Albert (Nelson) King vormde samen met Freddie King en B.B. King ‘The Three Kings Of The Blues Guitar’. Zijn bekendste single is Born Under A Bad Sign. Hij kreeg de bijnaam The Velvet Bulldozer vanwege van zijn enorme postuur (2.00 m, 110 kg) en zalvende manier van zingen. Albert King overleed in 1992 aan een hartaanval en is in 2013 postuum aan de Rock And Roll Hall Of Fame toegevoegd. Tijdens de ceremonie speelden Gary Clark Jr., John Mayer en Booker T Jones een cover van Born Under A Bad Sign.

 

 

 

Howlin’ Wolf

Chester Arthur Burnett heeft onder zijn pseudoniem Howlin’ Wolf legendarische muziek geschreven. De bijna twee meter lange zanger, gitarist en harmonicaspeler kreeg vanwege zijn imposante voorkomen bijnamen als Big Foot Chester en Bull Cow. Over de herkomst van zijn artiestennaam is wat onduidelijkheid: die kreeg hij van zijn opa of – zoals blueshistoricus Paul Oliver beweert – van zijn idool Jimmie Rodgers. Burnett overleed op 65-jarige leeftijd aan de complicaties van een nieroperatie. De nummers Smokestack Lightnin’, Spoonful en The Red Rooster zijn opgenomen in de 500 Songs That Shaped Rock And Roll van de Rock And Roll Hall Of Fame en hebben hem eigenlijk onsterfelijk gemaakt.

 

 

 

Dit is slechts een kleine greep uit een enorme groep talenten. Wat te denken van Bonnie Raitt, Etta James, Rory Block, John Mayall, Little Walter, T-Bone Walker… De lijst bluesgiganten is eindeloos inspirerend.

Reacties