The Legacy of Music
Hoe Blondie met Denis Nederland veroverde

Hoe Blondie met Denis Nederland veroverde

5, February 2017

Het was het tweede en laatste Blondie album dat werd geproduceerd door Richard Gottehrer met de hits Denis en”(I’m Always Touched by Your) Presence, Dear”. In januari 1978 verscheen de band in het AVRO programma Top Pop om de beide hits op beeld op te nemen.

 

 

Net voor het uitbrengen van Plastic Letters werd het label Private Stock, waarop Blondie hun debuut-album hadden uitgebracht, uitgekocht door het grote Chrysalis label waardoor de band beter in de winkels kwam te liggen. De platenmaatschappij stelde verder alles in staat om van Blondie een ‘grote’ band te maken. Dat lukte met 2 nummers van het album. 

 

“Denis”, een cover van Randy & the Rainbows hit “Denise”, werd een hit in heel Europa maar alleen in Nederland bereikte Denis de nummer 1 van de hitlijst en verbleef het er 3 weken lang. Blondie maakte van Denise een mannelijke variant en een eerste opname van het nummer bevatte een Frans gezongen stuk. In eerste instantie wilde Chrysalis het nummer opnieuw laten opnemen, nu met een grammaticaal juist gezongen Frans stuk. Maar Debbie Harry stond er op dat de eerste poging op de single terecht zou komen. Uiteindelijk gingen de labelbazen overstag en verscheen het in de versie zoals we die kennen. In januari 1978 verscheen de band in het AVRO programma Top Pop. Hilarisch is de houding van de playbackende band die er ogenschijnlijk weinig zin in had. Harry playbackt ook niet geheel volgens de tekst maar het resulteerde wel in een hoop ‘Blondie’ posters op menig tienerkamer.

 

 

De tweede single van het album, “(I’m Always Touched by Your) Presence, Dear” werd een top 10 hit. Het nummer werd geschreven door de band’s oorspronkelijke bassist Gary Valentine, kort voordat hij vertrok om een solo-carrière te beginnen, én nog voordat het album werd opgenomen. Maar door deze twee nummers, werd het album een ​​commercieel succes, in ieder geval in het buitenland. Op dezelfde dag als dat men voor AVRO’s Top Pop Denis opnam, werd ook gelijk Presence, Dear opgenomen.

 

 

Ondanks het succes was de muziekpers kritisch op het album. De debuut plaat was nog een uiting van frisse punk rock gegoten in goeie liedjes, maar Plastic Letters werd ondanks de 2 grote hits (waarvan 1 cover) gezien als een typische ‘2e plaat’ van een band die de demo’s van hun debuut verder hadden uitgewerkt en op plaat hadden gezet. Gelukkig oordeelde het publiek anders en werd het album een succes.

 

In Nederland behaalde Plastic Letters net niet de #1 positie maar het Nederlandse publiek liep voorop in de wereld in het omarmen van de band. In Engeland behaalde het album nog net de top 10 maar in thuisland Amerika deed de plaat niet veel.  

 

 

 

Reacties