The Legacy of Music
Het verhaal achter Earth, Wind & Fire’s September

Het verhaal achter Earth, Wind & Fire’s September

2, February 2017

‘September’ werd speciaal geschreven voor Earth, Wind & Fire’s Greatest Hits album The Best of Earth, Wind & Fire, Vol. 1. (1978). Samen met hun Beatles cover ‘Got To Get You Into My Life, was het een van de twee nieuwe nummers opgenomen op voor dit album. Het zou hun best verkopende album worden en het hielp de band een breder publiek te bereiken.

 

Volgens Maurice White, kreeg hij het idee voor dit nummer op een onwaarschijnlijke plek: in een hotelkamer in Washington DC, terwijl voor de deur van het hotel een protest gaande was. White: “Doordat al die mensen beneden aan het schreeuwen waren en met dingen aan het gooien waren, ontstond spontaan het idee van het nummer”.

 

 

Hoewel er veel theorieën in de rondte gaan over de openingsregel van de tekst (“21st night of September”) is de waarheid dat het gewoon goed klonk. Liedjesschrijfster Allee Willis die het nummer met Maurice White (en Al McKay) schreef: “Maurice had die eerste regel, en ik zei tegen hem: ‘Waarom 21?’ Want ik ben iemand die graag alle eindjes aan elkaar knoopt, dus als ik de 21ste zou zeggen, wil ik weten tijdens de song wat de betekenis is. Maar hij vertelde me dat er geen echte betekenis was, het was gewoon iets dat goed klonk. Ik zou zeggen dat dat de belangrijkste les was die ik geleerd heb van Maurice White, een tekst mag nooit een groove in de weg zitten.  Uiteindelijk gaat het om het gevoel, dat is het belangrijkste, en iemand voelt het als dat past bij de muziek.

 

 

Hoewel voor veel mensen de eerste woorden in het refrein klinken als ‘Party On’, is het toch echt “Bada-Ya wat er gezongen wordt. Allee Willis verklaarde: “Ik kon absoluut niet omgaan met teksten die onzinnig waren, of regels die niet volledige zinnen waren. En ik ben blij dat ik die houding heb laten varen; ‘Je kunt Bada-Ya niet in het refrein houden, dat moet iets betekenen. ‘ Maurice zei: ‘Nee, dat voelt geweldig. Dat is wat mensen gaan onthouden. We laten het zo’. We hebben andere dingen geprobeerd maar het klonk telkens nergens naar. Godzijdank!

 

In Nederland behaalde ‘September’ twee keer de Nederlandse Top 40. De eerste keer was in 1979, de tweede keer in 1999 als remix van Phats & Small.

 

 

Maurice White overleed een jaar geleden, op 4 februari 2016, aan de gevolgen van Parkinson. White werd 74 jaar.

 

 

Reacties