The Legacy of Music
Het varken van Pink Floyd

Het varken van Pink Floyd

23, January 2017

Pink Floyd bereikte een mijlpaal met Animals, precies 40 jaar geleden. Het album gaat voornamelijk over hebzucht en macht en was het eerste album dat gedreven werd door Waters’ ontwakende muze. Gilmour werd slechts één keer als (mede) schrijver genoemd, bij het 17 minuten durende Dogs, de rest werd toegeschreven aan Waters. Richard Wright verdween bijna geheel naar de achtergrond.

 

 

Een mooie anekdote komt bij het bekijken van de hoes. Ook hier komt het idee en uiteindelijke ontwerp van Waters. In de mid-jaren 70 woont hij in de buurt van Clapham Common te Londen en rijdt hij regelmatig langs Battersea Power Station. Het gebouw wordt gekozen om op de hoes te plaatsen en de band geeft opdracht aan het Duitse bedrijf Ballon Fabrik (die ook de Zeppelin luchtschepen bouwde) om een grote ballon in de vorm van een varken te bouwen. Het beest/ballon krijgt de koosnaam Algie. Algie wordt na goedkeuring van de band gevuld met helium en het idee is om deze tussen de enorme schoorstenen van het gebouw te positioneren. Op het moment dat men het zwevende varken wil laten opstijgen raakt het los van de kabels en zweeft niets vermoedend Londen over. De wind blaast het beest richting vliegveld Heathrow dat op zeker moment tot paniek leidt als piloten een zwevend varken melden aan de verkeersleiding.

 

Uiteindelijk landt het in Kent en wordt het gevonden door een boer die woedend is omdat het zijn vee grote schrik aanjaagt. Roadies van de band brengen Algie weer terug naar Londen.
De fotoshoot duurt 3 dagen. De foto van Battersea Power Station is van de eerste dag. De foto van het varken is van de derde dag.

 

 

Fan Foto’s:

 

Foto: Pascal Cremers

 

 

Foto: Vinnie Gijsbers

 

 

Foto: Ruud van Vugt

 

 

Foto: Pascal Cremers

 

 

Foto: Marcel van den Heuvel

 

 

Reacties