The Legacy of Music
Janis Joplin: gepest en mateloos bewonderd

Janis Joplin: gepest en mateloos bewonderd

12, January 2017

Ze werd wel Pearl of The Queen Of Psychedelic Soul genoemd, maar de meeste mensen kennen haar als Janis Joplin. De in Texas geboren zangeres overleed op 27-jarige leeftijd aan de gevolgen van drank- en drugsgebruik. Joplin werd als kind veel gepest. Het heeft haar korte leven getekend.

 

 

Uit haar liedjes spreekt een kwetsbare, doch sterke vrouw met een gedenkwaardige rauwe stem. Maar Janis Joplin was niet altijd krachtig. En ze werd op jongere leeftijd al helemaal niet gehoord. De zangeres, die ook meerdere instrumenten kon bespelen, werd in haar jeugd juist flink veel gepest. Dit blijkt ook maar weer uit de documentaire Janis: Little Girl Blue, die op 21 januari 2016 verscheen.

 

 

In deze hartverscheurende documentaire komt een scene voor waarin een oude studievriend van haar vertelt dat ze op de universiteit in Austin op de keuzelijst kwam voor de verkiezing van ‘lelijkste jongen van de school’. Joplin ‘won’ deze wedstrijd. Al viel er natuurlijk niets te winnen: niets voor de mensen die op haar stemden, maar al helemaal niets voor Joplin, die er enorm onzeker van werd.

 

74278799500

 

Uitlaatklep
Op haar zeventiende ontdekte Joplin dat ze kon zingen. Het werd haar uitlaatklep. De eerste bluesplaat die ze kocht was van Lead Belly. Maar ook Bessie Smith, Ma Rainey, Odetta en Billie Holiday hadden grote invloed op haar. Maar zelfs haar muziekkeuze kwam haar dikwijls duur te staan. Omdat ze veel voor zwarte muziek koos, scholden schoolgenoten haar ook wel uit voor ‘nigger lover’.

Joplin, die een bluesy stem had die vanuit het diepste van haar kleine teen leek te komen, trok de aandacht van rockband Big Brother And The Holding Company, die erg populair was in de hippie gemeenschap van Haight-Ashbury. Hierdoor raakte Joplin niet alleen erg bekend met muziek maken en toeren, maar kwam er ook steeds vaker drank en drugs in het spel, mede dankzij de vele feesten met de Grateful Dead.

 

27 Club
Uiteindelijk hebben drank en drugs een einde aan Joplin’s korte leven gemaakt. Waarschijnlijk overleed ze aan een te sterk geconcentreerde heroïne. Dat leidt John Cooke, haar voormalig tourmanager, tenminste af aan het feit dat meer verslaafden met dezelfde dealer als de hare binnen een korte tijd overleden aan een overdosis. Joplin werd op 4 oktober 1970 door Cooke gevonden. Haar levenloze lichaam lag naast haar hotelbed.

Joplin was daarmee een van de eerste leden van de 27 Club, een club muzikanten die allemaal op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Onder meer Brian Jones (The Rolling Stones), Jimi Hendrix, Jim Morrison, Kurt Cobain en Amy Winehouse maken hier deel van uit. Joplin had dus alweer zo’n race gewonnen waarin je niet vooraan wilt eindigen.

 

Een van Janis Joplins laatste televisie-interviews was bij The Dick Cavett Show; ze overleed twee maanden later.

 

Me And Bobby McGee
Ondanks, of misschien juist dankzij alle ellende die Joplin heeft meegemaakt, heeft de zangeres veel mensen geïnspireerd met haar muziek. Bijvoorbeeld Stevie Nicks van Fleetwood Mac en recenter onder meer de zangeressen Pink en Beth Hart. Na haar tijd bij de Big Brother And The Holding Company ging Joplin verder als soloartiest met haar eigen bands: eerst de Kozmic Blues Band en later The Full Tilt Boogie Band. De nummers die ons vooral zijn bijgebleven: Piece Of My Heart, Mercedes Benz, Cry Baby en natuurlijk Me And Bobby McGee, Joplins enige nummer-1-hit.

 

 

Reacties