The Legacy of Music
In Memoriam 2016

In Memoriam 2016

27, December 2016

Welke bekende artiesten, muzikanten en componisten zijn ons in 2016 ontvallen?

 

Otis Clay: 8 januari

73: Otis Lee Clay: R&B- en soulzanger die in 2013 is opgenomen in de Blues Hall Of Fame. Scoorde zijn eerste hit in 1967 met That’s How It Is (When You’re In Love). Zijn herbewerking van Sir Douglas Quintet’s nummer She’s About A Mover, werd zijn grootste commerciële succes.

 

David Bowie: 10 januari

69: David Robert Jones: Britse songwriter, zanger, acteur en alomtegenwoordig enigma. Nam vaak een alter ego aan, beïnvloedde daarmee modestromingen, en schreef tientallen tijdloze liedjes als Space Oddity, Starman en Heroes. Overleed aan leverkanker, maar maakte tijdens zijn naderende dood nog wel het multimediale kunstwerk Blackstar.

 

 

Glenn Frey: 18 januari

67: Glenn Lewis Frey: Amerikaanse zanger, songwriter en acteur. Bekend als een van de voormannen van The Eagles. Nam leadpartijen voor zijn rekening van liedjes als Take It Easy, Tequila Sunrise en New Kid In Town. Ook succesvol soloartiest. Had in totaal 24 noteringen in de top 40 van de Amerikaanse Billboard hitlijst.

 

 

Black: 26 januari

53: Colin Vearncombe: Britse singer-songwriter, bekend van de internationale hit Wonderful Life. Overleden aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

 

Paul Kantner: 28 januari

74: Paul Lorin Kantner: Amerikaanse zanger, gitarist en medeoprichter van de psychedelische rockband Jefferson Airplane. In 1996 met die band opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Schreef onder meer de hits The Ballad Of You And Me And Pooneil, Watch Her Ride en Crown Of Creation. Het bizarre toeval wil dat op dezelfde dag ook een minder bekend lid van de band overleed: Signe Toly Anderson. Zij was een van de oprichters en is te horen op het debuut album als zangeres.

 

Maurice White: 4 februari

74: Maurice ‘Moe’ White: Amerikaanse zanger, songwriter, producer, bandleider en oprichter van Earth, Wind & Fire. Werd twintig keer genomineerd voor een Grammy Award en won zeven van deze muziekprijzen. Was sinds 1994 vooral achter de schermen actief, als gevolg van Parkinson. Deze ziekte werd hem in zijn slaap fataal.

 

 

Eddy Wally: 6 februari

83: Eduard René Van De Walle: Belgische volkszanger met de bijnaam The Voice of Europe. Bekendste hit is Chérie uit 1966. Wally overleed aan een hersenbloeding.

 

Vanity: 15 februari

57: Denise Katrina Matthews: Canadese zangeres, songwriter, danseres, actrice en model. Solozangeres van het door Prince bij elkaar gebrachte damestrio Vanity 6, dat in 1982 een hit had met Nasty Girl. Overleden aan nierfalen.

 

 

Paul Gordon: 18 februari

52: Paul Christian Gordon: toetsenist en gitarist van New Radicals en de latere B-52’s. Hij overleed aan een hart ziekte.

 

George Martin: 8 maart

90: Sir George Henry Martin (CBE): Britse platenproducer, engineer en arrangeur die bekend staat als ‘the fifth Beatle’ vanwege zijn legendarische werk voor alle originele albums van The Beatles. Kreeg de Britse onderscheiding Commander Of The Most Excellent Order Of The British Empire (CBE).

 

Keith Emerson: 11 maart

71: Keith Noel Emerson: toetsenist en medeoprichter van de progressieve rockgroep Emerson, Lake & Palmer (ELP). Schreef onder meer veel voor het klassieke album Tarkus (1971). Na ELP raakte Emerson in een depressie en leed hij aan zenuwschade. Speelde in 2013 nog een Moog-solo in voor het Ayreon-album The Theory Of Everything, van de Nederlandse Arjen Lucassen. Pleegde dit jaar zelfmoord, naar het schijnt in de nacht van 10 maart, maar op zijn grafsteen staat 11 maart als sterfdag genoteerd.

 

Roger Cicero: 24 maart

45: Roger Marcel Cicero Ciceu: Duitse jazzmuzikant die met zijn teksten een jong publiek aansprak. Cicero deed in 2007 mee aan het Songfestival en werd 19e. Ondanks dat had hij voornamelijk in Duitsland een succesvolle carriere. 

 

Leon Haywood: 5 april

74: Otha Leon Haywood: Amerikaanse funk en soul zanger, songwriter, toetsenist en producer. Bekend van de hits I Want’ a Do Something Freaky To You (1975), Don’t Push It, Don’t Force It (1980) en I’m Out To Catch (1983). 

 

Merle Haggard: 6 april

79: Merle Ronald Haggard: Amerikaanse countryzanger, violist en songwriter die met zijn band The Strangers een van de grondleggers was van de Bakersfield sound. Had maar liefst 38 nummer-1-hits in Amerika. Overleed aan de gevolgen van een dubbele longontsteking.

 

Prince: 21 april

57: Prince Rogers Nelson: zanger, songwriter, producer en flamboyant fenomeen. Bovendien een van de best verkopende artiesten aller tijden. Winnaar van zeven Grammy Awards en maker van tijdloze nummers als Purple Rain, 1999 en Little Red Corvette, dat werd voorzien van een van de eerste videoclips van een donkere artiest. Invloedrijk tot aan zijn dood (en verder).

 

 

Billy Paul: 24 april

81: Paul Williams: Grammy Award winnende soulzanger die met Me And Mrs. Jones een grote internationale hit scoorde. Volgens Questlove, drummer van The Roots, was Paul even belangrijk als Marvin Gaye en Stevie Wonder. Alvleesklierkanker werd hem fataal.

 

 

Guy Clark: 17 mei

74: Guy Charles Clark: Texaanse country- en folkzanger die veel op zijn eigen gebouwde gitaren speelde. Won in 2014 met My Favorite Picture Of You nog een Grammy Award voor ‘Best Folk Album’. L.A. Freeway en Desperados Waiting For A Train zijn veel gecoverde liedjes van hem.

 

John Berry: 19 mei

52: John Berry: Originele gitarist van Beastie Boys die alleen op de debuut-EP is te horen. Berry was ook de bedenker van de bandnaam Beastie Boys.

 

Nick Menza: 21 mei

51: Nicholas Menza: voormalig drummer van thrash metalband Megadeth, te horen op de klassieke albums Rust In Peace (1990), Countdown To Extinction (1992), Youthanasia (1994) en Cryptic Writings (1997). Overleed in het zadel door een hartaanval tijdens een optreden met zijn band OHM.

 

Corry Brokken: 31 mei

83: Cornelia Maria Brokken: Nederlandse zangeres, radio en televisiepresentatrice, jurist en rechter. In 1957 was ze de eerste Nederlandse songfestival winnares met het liedje “Net Als Toen”. Brokken deed 4 keer mee aan het festival in de periode 1956-1959. De Nederlandse vertaling van Edith Piaf’s Milord werd in 1960 een grote hit en was 16 weken het best verkochte singeltje in het land. 

 

Henry McCullough: 14 juni

72: Henry Campbell Liken McCullough: Noord-Ierse gitarist, zanger en songwriter, onder meer bekend van Paul McCartney & Wings, Spooky Tooth en Joe Cocker. Herstelde nooit helemaal van een hartaanval in 2012 en stierf na een lang ziekbed.

 

Bernie Worrell: 24 juni

72: George Bernard Worrell, Jr.: toetsenist en componist van Parliament-Funkadelic en Talking Heads. Virtuoos op uiteenlopende toetseninstrumenten, zoals de Hammond B3, de Moog synthesizer en Wurlitzer elektrisch piano. In 1997 opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

 

 

Scotty Moore: 28 juni

84: Winfield Scott Moore III: opname-engineer en gitarist tijdens het begin van de carrière van Elvis Presley. Hij wordt wel gezien als de bedenker van power-akkoorden, versimpelde drie-noten-akkoorden voor de gitaar. Voor het eerst te horen in Jailhouse Rock en inmiddels niet meer uit de muziek weg te denken.

 

Alan Vega: 16 juli

78: Boruch Alan Bermowitz: zanger van het elektronische proto-punkduo Suicide uit New York. Eigenzinnig, creatief en grensverleggende vocalist die volgens zijn familie ‘zijn hele leven toewijdde aan het overbrengen van zijn visie’.

 

Sandy Pearlman: 26 juli

72: Samuel Clarke Pearlman: Amerikaanse producer, artiestenmanager, muziekprofessor, poëet en songwriter die platen heeft geproduceerd van onder meer Blue Öyster Cult, The Clash en Pavlov’s Dog. Zeventien van zijn albums kregen een gouden of platina status. Overleed aan de complicaties van een hartaanval en een longontsteking.

 

Bobby Hutcherson: 15 augustus

75: Robert Hutcherson: Amerikaanse vibrafonist en marimbaspeler die veel te horen is op Blue Note-albums. Little B Poem is een van zijn bekendste composities.

 

Toots Thielemans: 22 augustus

94: Jean Baptiste Frédéric Isidor baron Thielemans: legendarische Belgische mondharmonicaspeler, fluitist en gitarist. Bezeten van jazz. In een mindere periode op sleeptouw genomen door baslegende Jaco Pastorius en in 2009 in Amerika bekroond met een Jazz Masters Fellowship, een van de hoogste jazzonderscheidingen. Zijn bekendste solowerk is Bluesette. Maar mensen kennen Thielemans ook van klassieke soundtracks voor onder meer de film Turks Fruit en de televisieseries Baantjer en Sesamstraat.

 

 

Rudy van Gelder: 25 augustus

91: Rudolph van Gelder: Amerikaanse opname-engineer gespecialiseerd in jazz. Een pionier is zijn vak. Werkte samen met alle grootheden: John Coltrane (A Love Supreme), Miles Davis (Walkin’), Thelonious Monk, Sonny Rollins, Art Blakey, en ‘the list goes on’.

 

Ab Tamboer: 26 augustus

65: Ab Tamboer: Drummer van Earth & Fire (tussen 1978-1983), de popband met Jerney Kaagman als voorvrouw die hits scoorde met onder meer Memories en Weekend.

 

 

Prince Buster: 8 september

78: Cecil Bustamente Campbell: Jamaicaanse zanger, songwriter en producer die een van de voorlopers is van het ska- en reggaegenre. De Britse skaband Madness heeft zijn naam ontleend aan Busters gelijknamige single. De Jamaicaan overleed aan de gevolgen van hartproblemen.

 

Kashif: 25 september

59: Kashif Saleem (voorheen Michael Jones): Amerikaanse multi-instrumentalist, zanger, songwriter en producer, bekend van de funk/discogroep B.T. Express (Brooklyn Transit Express). Wordt samen met Stevie Wonder gezien als een pionier in de urban music vanwege zijn gebruik van synthesizers en MIDI-toepassingen in zijn producties.

 

Rod Temperton: begin oktober

66: Rodney Lynn Temperton: Britse songwriter, producer en muzikant die in de discoband Heatwave zat, maar vooral herinnerd zal worden om de Michael Jackson-klassiekers die hij neerpende: Thriller, Off The Wall en Rock With You. Temperton won in 1991 een Grammy voor zijn bijdrage aan Birdland, een liedje afkomstig van Quincy Jones’ album Back On The Block. Temperton werd begin oktober (exacte datum onbekend) geveld door kanker. Op 5 oktober werd zijn overlijden publiekelijk bekendgemaakt.

 

Phil Chess: 18 oktober

95: Philip Chess (Fiszel Czyź): Mede-eigenaar van Chess Records (voorheen Aristocrats Records), een platenlabel gespecialiseerd in rhythm and blues. Onder andere Muddy Waters, Bo Diddley, Sonny Boy Williamson, Howlin Wolf en Chuck Berry behoorden tot het roster.

 

Pete Burns: 23 oktober

57: Peter Jozzeppi Burns: Britse singer-songwriter, televisiepersoonlijkheid en oprichter van popband Dead Or Alive, bekendst van het liedje You Spin Me Round (Like A Record).

 

 

Bobby Vee: 24 oktober

73: Robert Thomas Valline: Amerikaanse popzanger die meer dan 38 keer tot de Hot 100-hitlijst wist door te dringen. Suzie Baby, Devil Or Angel (een cover van Clovers) en Take Good Care Of My Baby zijn enkele van zijn hits.

 

Kay Starr: 3 november

94: Katherine Laverne Starks: Amerikaanse pop- en jazz-zangeres met twee nummer-1-hits in de jaren vijftig van de twintigste eeuw: Wheel Of Fortune en The Rock And Roll Waltz. Billie Holiday noemde Starr ‘de enige blanke vrouw die de blues kan zingen’. Ze overleed aan de gevolgen van Alzheimer.

 

Eddie Harsch: 4 november

59: Edward Hawrysch: Amerikaanse toetsenist van Bulldog en The Black Crowes, die begin 2016 de nieuwe band The Magpie Salute oprichtte met voormalig Black Crowes-leden Chris Robinson, Marc Ford en Sven Pipien.

 

Leonard Cohen: 7 november

82: Leonard Norman Cohen (CC GOQ): Canadese zanger, songwriter, poëet en schilder die is opgenomen in de Canadian Music Hall Of Fame, de Canadian Songwriters Hall Of Fame en de Rock And Roll Hall Of Fame. Tevens benoemd tot Grootofficier in de Nationale Orde Van Quebec en ‘Compagnion Of The Order Of Canada’ (hoogste burgerlijke onderscheiding). Bekend van vele evergreens, waaronder Hallelujah, Bird On The Wire en Suzanne.

 

 

Victor Bailey: 11 november

56: Victor Bailey: Amerikaanse soloartiest en voormalig bassist van de jazz/fusionband Weather Report. Waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van ALS.

 

Leon Russell: 13 november

74: Claude Russell Bridges: Amerikaanse zanger en songwriter met zes gouden platen op naam. Hij werkte onder meer met Joe Cocker, The Beach Boys, Eric Clapton en Ringo Starr en George Harrison. Elton John noemt Russell zijn ‘mentor’ en ‘inspiratie’. In 2011 opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

 

Mose Allison: 15 november

89: Mose John Allison Jr.: Amerikaanse jazz- en bluespianist, zanger en songwriter die onder meer speelde met Stan Getz, Al Cohn en Zoot Sims. Hij inspireerde veel artiesten die zijn werk coverden, onder wie Pete Townshend van The Who, John Mayall, Leon Russell en Bonnie Raitt.

 

Sharon Jones: 18 november

60: Sharon Lafaye Jones: Amerikaanse zangeres van Sharon Jones & The Dap-Kings. Een laatbloeier, die pas op haar veertigste haar eerste album uitbracht. In 2014 werd haar album Give The People What They Want genomineerd voor een Grammy in de categorie ‘Best R&B Album’. Ze overleed aan de gevolgen van twee kort opeenvolgende beroertes.

 

 

Colonel Abrams: 24 november

67: Amerikaanse muzikant, zanger en acteur. Formeerde in 1976 de band 94 East (met Prince op gitaar). Scoorde een grote hit met “Trapped” in 1985.

 

Greg Lake: 7 december

69: Gregory Stuart Lake: Britse zanger, bassist, gitarist, songwriter en producer. Naast Keith Emerson de tweede naamgever van Emerson, Lake & Palmer die ons in 2016 is ontvallen. Lake was ook een van de oprichters van King Crimson. Beide van zijn bands staan aan de bron van het progressieve rockgenre.

 

Rick Parfitt: 24 december

68: Richard John Parfitt: Britse gitarist en zanger van de rockband Status Quo. Samen met Francis Rossi vanaf de oprichting in 1967 lid van de band. De Quo opende in 1985 op het legendarische Live Aid. Parfitt kreeg afgelopen zomer een hartaanval na opgetreden te hebben in Turkije. Zijn toestand werd omschreven als ernstig. Op 22 december werd hij opgenomen vanwege een infectie aan zijn schouder. Hij overleed vervolgens aan bloedvergiftiging.

 

 

George Michael: 25 december

53: Georgios Kyriacos Panayiotou: Engelse zanger, liedjesschrijver en producer die bekend werd met het duo Wham! George Michael was een bepalende popartiest in de jaren 80 en 90. In 1987 bracht hij zijn eerste solo-album uit. Hij won 3 Brit Awards, 4 MTV Music Awards, 3 American Music Awards en 2 Grammy Awards. Michael werd op 1e kerstdag dood aangetroffen in zijn huis in Oxfordshire.

 

 

Alphonse Mouzon: 26 december

68: Amerikaanse jazz fusion drummer en eigenaar van Tenacious Records. Hij was componist, arrangeur, producer en acteur. Hij verkreeg zijn populariteit eind jaren 60, begin jaren 70 als lid van Weather Report. Mouzon had sinds een paar maanden een zeldzame ziekte. Hij overleed door een hartstilstand.

 

inmem1263

SaveSave

Reacties